Александар Раковић: СПЦ признањем аутокефалности МПЦ одбранила канонски поредак и предухитрила инострану интервенцију

Раковић подвлачи да је Сабор СПЦ једногласно донео одлуку да призна аутокефални статус МПЦ да се на тај начин спречавају интервенције на које је била спремна Цариградска патријаршија

Александар Раковић (Извор: ИН4С)

Са сајта ИН4С преносимо изјаву Александра Раковића и неколико карактеристичних коментара читалаца

Историчар др Александар Раковић изнео је синоћ на ТВ Танјуг важне појединости око давања аутокефалног статуса Македонској православној цркви.

Раковић је рекао да се Српска православна црква држала одлуке која је, око процедуре давања аутокефалности, донета 2016. на Критском сабору.

С тим у вези, појаснио је Раковић, Мајка-црква одлучује о томе да ли су се стекли услови за додељивање аутокефалности Ћерки-цркви, а потом предлаже осталим аутокефалним Православним црквама да потврде и признају ту нову аутокефалну цркву.

Међутим, додаје Раковић, Цариградска патријаршија већ се оглушила о одлуку Критског сабора о додељивању аутокефалности, иако је тај Сабор сама сазвала, и упала је у територију Московске патријаршије на простору Украјине где је 2018. противканонски формирала тзв. Православну цркву Украјине.

Раковић је нагласио да је Цариградска патријаршија одлуком од 9. маја 2022. да Македонску православну цркву разреши полувековног раскола, призна је под именом Охридска архиепископија и само у границама Северне Македоније, већ самовољно упала у канонску територију Српске православне цркве.

Тим упадом у канонски поредак Српске православне цркве, каже Раковић, Цариградска патријаршија је отворила пут за процедуру да она прва призна аутокефални статус Охридској архиепископији, према већ познатом украјинском сценарију.

Раковић подвлачи да је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве, када су се за то стекли услови, на мајском заседању 2022. једногласно донео одлуку да призна аутокефални статус Македонској православној цркви, како би се сачувао канонски поредак Православне цркве и пружила порука да се на тај начин спречавају интервенције на које је била спремна Цариградска патријаршија.

Притом, Раковић је рекао како претпоставља да је Српска православна црква, око доношења ове историјске одлуке, имала консултације са Руском православном црквом и другим аутокефалним Православним црквама, које су честитале српском патријарху Порфирију и ставиле му до знања да их радује одлука Српске православне цркве о признавању аутокефалног статуса за Македонску православну цркву.

Драгослав Бокан: Да ли уопште разумемо сву осетљивост теме екстремно сложених односа СПЦ са Скопљем?

Када је реч о питању које је јавност јуче и данас најчешће постављала – а тиче се разлога због којих одлуке о признању аутокефалије Македонској православној цркви није било у саборском саопштењу – Раковић је објаснио да Српска православна црква своју одлуку није држала у тајности да би је сакрила од српског народа већ да би ових дана била спречена интервенционистичка саботажа.

Наиме, казао је Раковић, треба имати у виду да је одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, коју је 24. маја 2022. у Скопљу обелоданио наш патријарх Порфирије, предухитрена инострана интервенција због које би Српска православна црква била принуђена да прекине комуникацију са Цариградском патријаршијом, а тиме и са Светом Гором, што би било тешко подносиво за наш верни народ.

Даље, Раковић је још рекао да ће Православна охридска архиепископија бити интегрисана у Македонску православну цркву, у братском расположењу, према споразуму који ће ускоро бити уобличен.

Раковић је истакао како је посебно важно да ће архијереји и свештенство Српске православне цркве и Македонске православне цркве саслуживати и у српским земљама и у Северној Македонији, а српски и македонски народ заједно се причешћивати.

ВЛАДИМИР ДИМИТРИЈЕВИЋ: Аутокефалија и недоумице

С тим у вези, казао је Раковић, за наш народ је изузетно значајно да ће Српска православна црква моћи да служи у српским средњовековним манастирима и црквама из Немањићког периода који су 1959. предати на управу Македонској православној цркви, а ускоро ће бити организована наша прва поклоничка путовања у ове светиње које данас спајају српски и македонски народ.

(ИН4, 26. 5. 2022)

Неки коментари на ИН4С:

Miroslav:

Najcrnje je što po ovom scenariju, može lako da se napravi pravoslavna crkva u svim republikama, što negde i jeste bio cilj. Kako ne dati Šiptarima kad ste dali Makedoncima? Kako ne dati Mirašu kad ste dali….

Дурмитор – Олимп српски

Ако сам добро разумио ово Раковићево „објашњење“, преведено на језик српски – дијалекат источнохерцеговачки значи да ми мајка руке одсјече уз утјешну реченицу: „Наумили непријатељи да ти их одсијеку, па ја уграбих, тако је боље. И мање ће те бољети ране од мајке, него од непријатеља?!“…

Немања

Предухитрили страну интервенцију тако што су се предали пред почетак рата, пази молим те.

Sve je roba, najgora je vazde na rasprodaju …

… Ima jedna zanimljiva knjižica Randolfa Kulija koja govori o (zlo)upotrebi čovjeka. Ne bi bila nešto posebno zanimljiva da Kuli nije podrobno opisao i definisao jedan specifičan sindrom čovjekove voljno-nevoljne „samupotrebe“!
Riječ je o jednom psihološkom fenomenu nesavjesne zloupotrebe, ne čovjeka od čovjeka, što je razumljiv postupak, nego sama sebe!?
Čovjek, veli Kuli, nema samo poriv da upotrebi, zloupotrebi drugog čovjeka, nego i samoga sebe!
Navodi i više razloga za takav postupak čovjeka prema sebi, od kojih je najveći broj pošljedica samonerazumjevanja i nesvjesnog i nerazumnog postupanja, ali je često uzrok i dobro promišljen postuoak sa namjerom sa se sebi poveća “ tržišna vrjednost“!
Takve Kuli imenuje “ robno markiranom čovjekom“, čovjekom na polici političkog super-marketa!
A mi, mi nijesmo ni morali da znamo za Kulija da bi smo razumjeli tržišne mehanizme čovjeka na prodaju. Intuitivni narodni genij je čovjeka ispod svake cijene definisao sa dvije ključne riječi: NIŠTA ROBA!

.

На исти овај начин,смо могли да прдухитримо и НАТО агрсију 1999 признавајући Косову независност.
Ово је једна велика изаја.
А што се тиче заједничке службе у немањићким манастирима на тлу Македоније,како могу бити макрдонски,ако су већ немањићки,осим ако их ми не поклонимо.
На крају крајева Охридска Архиепископија је могла да се врати под откриљре СПЦ,уз најширу могућу аутономију,да је било искрене жеље.
Ово је све у договору са Вартоломејом да се македонији да аутокефалија а у ствари гађа се РПЦ.
Наравно да су Руси аминовали,јер су видјели да са издајницима немају о чему разговарати.
Подржали су нас у стилу,радите што хоћете,само нам се више не обраћајте!!

iz glave

ја не разумем њихова образложења, мислим да су аргументи и ставови нелогични

-мпц нису формирали свештеници и владике СПЦ на територији СФРЈ-СР Македонија него чланови УДБА-е под налогу и окриљем КПЈ
-мпц није могла да буде аутокефална без признања СПЦ, без обзира на став Васељенског Патријарха
-Аутономија и аутокефалност су различити и по форми и по суштини
-шта се то ново десило, што је Профиријеве претходнике спречавало да направе овакву радост за све
и најбитиније – Владика Јован ( изгледа испаде будала што је због верности СПЦ био у затвору) је био легалан владика Охридске архиепископије која је легално добила аутономију, у формалном смислу у оквирима Правславних цркава

Мислим да је требало да се сачека да се заврши руски ресет, пар година максимално

Драган

Екмечић је одлично приметио да је у тешким временима народ сачувао цркву, а не црква народ. Зато мили моји, ви радите своје, а ми ћемо своје.

Kad porastem biću Raković

Tzv. Vaseljenska Patrijaršija bi je priznala za 7 dana. Mi smo pokušali da zadržimo stari poredak i zadržimo važnije nam CG i BiH. Sada može Džaferović u Istanbulu od Turaka da traži autokefalnost. Zato su ukinuti episkopski saveti i lažne titule. Nema organizovane jedinice koja bi u ime svih tražila autokefalnost u Turskoj. Zato Joanikije kad dođe u Nikšić tamo je gost kod Metodija. Nema eparhijskog saveta, nema celine osim sa ostalim eparhijama u SPC, nema Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori koju su neki želeli. Zato Porfirije drži Zagreb već 2 godine. S druge strane, Istanbul je prvo priznao kanonski status Stefanovoj zajednici da bi im dao autokefalnost. Mi smo to u CG sprečili i pokušali trajno da sačuvamo, po cenu raskola kao u Ukrajini, kanonski status SPC u CG.

Приредило: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

8 replies

  1. Невероватно!Нешто сасвим друго је говорио до пре неки дан!

    18
    2
  2. Коментари дају наду. Хвала Богу, им свести у народу!

    18
    2
  3. Прво Бокан, затим Раковић… Колико вас још има?

    24
    1
  4. Jos jedan LIFE COACH, pridruzuje se Bokanu. Posao life coach na zapadu je da poboljsa zivot nesrecnicima koje ne interesuje proslost, dostojanstvo, vec se upecaju na pojedince koji izigravaju mudrost I dobro zive. Da Li ih ovaj nesrecni covek brani jer zna da su krivi ili oseca se izvanredno telesno da Srbima objasnjava kako da mislimo I puzemo.

    Sledece od Life coaching instructors, dolazi pogledaj sebe da li si dobar hriscanin pa sudi druge. Ma stvarno. Ceo Sabor se slozijo jednoglasno. Da li da zadrze jako udoban I bezbrizan zivot? To je pacenicki zivot za mene. Da Li je ucena?

    18
    2
  5. “Раковић је нагласио да је Цариградска патријаршија одлуком од 9. маја 2022. да Македонску православну цркву разреши полувековног раскола, призна је под именом Охридска архиепископија и само у границама Северне Македоније, већ самовољно упала у канонску територију Српске православне цркве.”

    А као одговор на то, они који имају м**а лупе шаком о сто и кажу” не може бре”.

    “Раковић подвлачи да је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве, када су се за то стекли услови, на мајском заседању 2022. једногласно донео одлуку да призна аутокефални статус Македонској православној цркви,…”

    Читај: једногласно донео одлуку да скине гаће пред Турчином из Фанара који глуми Истанбулског Патријарха.

    “…како би се сачувао канонски поредак Православне цркве и пружила порука да се на тај начин спречавају интервенције на које је била спремна Цариградска патријаршија.”

    Читај: како би се још више нарушио поредак Православне цркве и охрабриле додатне безаконите интервенције Турчина из Фанара.

    “Притом, Раковић је рекао како претпоставља да је Српска православна црква, око доношења ове историјске одлуке, имала консултације са Руском православном црквом…”

    Руси нису познати по добровољном скидању гаћа…

    “Наиме, казао је Раковић, треба имати у виду да је одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, коју је 24. маја 2022. у Скопљу обелоданио наш патријарх Порфирије, предухитрена инострана интервенција због које би Српска православна црква била принуђена да прекине комуникацију са Цариградском патријаршијом, а тиме и са Светом Гором, што би било тешко подносиво за наш верни народ.”

    Инострана интервенција? Да неће можда Енглези да шаљу тим САС командоса да лупају шамаре нашим архијерејима? А ако би наша црква била принуђена да прекине односе са Турчином из Фанара, то би коначно показало да смо се одвикли од скидања гаћа пред сваком белосветском протувом. И како би нас то натерало да прекинемо однос са Светом Гором? Да неће можда Грците да исеку интернет кабл Хиландару? И знаш шта је тешко подносиво за наш народ? Ни прекид односа са Турчином из Фанара, ни прекид односа са Светом Гором; најтеже се подноси издаја, и третирање свих нас верних као стада које се стави пред свршен чин путем медијског саопштења.

    “Раковић је истакао како је посебно важно да ће архијереји и свештенство Српске православне цркве и Македонске православне цркве саслуживати и у српским земљама и у Северној Македонији, а српски и македонски народ заједно се причешћивати.”

    То као што архијереји и свештенство Српске православне цркве и Бугарске и Грчке православне цркве саслужују и у српским земљама и у Бугарској и Грчкој? А шта кажете, то се не дешава у пракси? Онда ништа, шалили смо се. А што се причешћивања тиче, који је смисао заједништва у расколу?

    “С тим у вези, казао је Раковић, за наш народ је изузетно значајно да ће Српска православна црква моћи да служи у српским средњовековним манастирима и црквама из Немањићког периода који су 1959. предати на управу Македонској православној цркви,…”

    Видећемо да ли ће их пустити.

    “…а ускоро ће бити организована наша прва поклоничка путовања у ове светиње које данас спајају српски и македонски народ.”

    Није Македонија на Месецу па да ова путовања не могу да се организују сада, ако има воље. Кад могу да се организују туристички аранжмани за Малдиве, што па не могу за Македонију?

    27
    1
  6. Тако је! Руси су будале што нису дали аутокефалност Украјинцима па да и они предухитре интервенцију! Ми смо зато генијални, сада имамо аутономну Охридску арх. на челу са Јованом (томос 2008) и МПЦ! Може да се бира!
    Дали смо и леп пример како пролазе они који су верни СПЦ и пролазе кроз страдање због тога, ово ће сигурно инспирисати и друге да нам се приклоне у тешким ситуацијама.

    28
    1
  7. ”Раковић подвлачи да је Сабор СПЦ једногласно донео одлуку да призна
    аутокефални статус МПЦ да се на тај начин спречавају интервенције на
    које је била спремна Цариградска патријаршија”?!

    Леп пример за Александра Вучића, и савет његовог бате ”по бабине линије”
    /Првослава Перића, садашњег патријарха Порфирија/, да ”ладно” призна
    Косово и тако предухитри, спречи ”интервенцију” НАТО пакта на Србију.
    Један ”бата”, на челу СПЦ, спречава ”интервенцију” на коју би била спремна
    Цариградска патријаршија – признањем аутокефалности МПЦ, а други ”бата”
    спречи интервенцију НАТО пакта – признањем лажне државе Косово.
    Ово је начин да се призна аутокфалност и осталим република / бивше СФРЈ/, у
    АВНОЈ-евским границама: ”Православној Цркви Словеније”, ”Православној
    Цркви Хрватске”, ”Православној Цркви Црне Горе”, ”Православној Цркви БиХ”,
    по Уставу СФРЈ, а ”Православној Цркви Војводине” и Правосланој Цркви Косова”
    – по Уставу Србије из 1974. године.
    Тако би се довршила комунистичка ”аутокефализација” цркава у бившој СФРЈ.
    По истом моделу би се могла доделити ”аутокефалност” и свим епархијама СПЦ
    у дијаспори, или их све привести јурисдикцији Васељеснког ВаРАТОЛОМЕЈА.

    20
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading