Захтев Сабору СПЦ: Поништите одлуку о аутокефалности тзв. МПЦ!

Ако се Сабор оглуши о овај захтев, онда позивамо верни народ да престане да помиње патријарха и епископе, да се не моли за њих, од њих не узима благослов и да не присуствује ниједном богослужењу којем они началствују

„Литургија помирења“ (Фото: СПЦ)

Позивамо патријарха и архијереје наше свете Цркве да организују ванредни Сабор и на њему повуку своју претходну издајничку одлуку о давању аутокефалности расколничкој структури познатој под именом Македонска православна црква; како су претходну небивалу одлуку донели „испод жита“ (и без речи у саборском саопштењу), тражимо да овога пута буде све јавно. Ову слободу заснивамо позивајући се на ванредно саборско заседање 1995. године, када је Сабор повукао потпис патријарха Павла са преддејтонског споразума, и то са позиција „лаоса“ (верног народа Божјег) без кога нема ни Цркве као богочовечанског организма и без чијег „Амин“ нема ни Свете литургије.

Ако се Сабор оглуши о овај захтев, онда позивамо верни народ да престане да помиње патријарха и епископе, да се не моли за њих, од њих не узима благослов и да не присуствује ниједном богослужењу којем они началствују. Нека наши архијереји служе са расколницима који затиру све српско или нека служе у празним црквама и тако почну да живе пророчанску „Небеску литургију“ св. Владике Николаја:

„Празне цркве ко пећине пусте,
Празне душе, па празне и цркве.“

А нашим архијерејима поручујемо: КАКО РАДИЛИ ТАКО ВАС БОГ СПАСАО!

(Стање ствари)



Categories: Моба

Tags: , , ,

57 replies

  1. Понављам:
    Попе Чемерни Порфирије, зар земљи која је признала независност најсветијег дела Српске Земље ти дајеш свој благослов и признајеш јој аутокефалност. Ако у твојој глави нема памети, стиди се онда ду..та свог.
    P.S.
    Неће ме изненадити и твој благослов за папину посету СПЦ и Србији. Неће ме изненадити и твој благослов тој посети у сред Пећке патријаршије!!!
    Срам те било српски патријарше!!!

    107
    15
  2. Od pocetka mi je novi patrijarh bio, u neku ruku, kontroverzan.
    I pitao sam se koliko je vlast bila umesana u njegov izbor.

    Sad se vidi da to nije bilo bez osnova, nesto ovde nije kako treba…

    87
    14
  3. Opterećujete se bajkama. Svi hoće vlast, i ovi koji su za nezavisnu i ovi sto bi da pripada spc

    3
    47
  4. Interesantno je i indikativno da vlastima (tj. av-u) blizak Kurir, koji je cesto najbrzi u objavljivanju novih vesti, uopste ne pise o ‘pomirenju’ i davanju autokefalije komunistickoj, otpadnickoj sekti.

    45
    3
  5. Специјални изасланик папе монсињор Франциско Паловинети упутио је писмо крајем децембра 1969. митрополиту црногорско-приморском господину Данилу, чији је оригинал похрањен у архиви Митрополије, а у коме поред осталог, стоји: “Свима је јасно да садашњи народ (Црне Горе) нема више ништа заједничко са некадашњим народом оријентисаним великосрпском идеологијом…који ето, може се рећи потпуно изумире. Нови народ са новим навикама и новим животом је народ будућности и нових прегнућа, па је Свети Отац Папа вољан да овај народ свесрдно помогне и да га поврати у праву Христову вјеру зашто је вољан и да уложи велика средства… Свети Отац Папа … вјерујући да ће у Вама наићи на сарадника у борби да се успостави У Црној Гори права Христова вјера, и тај народ поврати и осамостали као новорођенче Светог Оца Папе, он је вољан да све жртве поднесе и сва средства за то уложи па једва чека да се освети Дивни Храм у Титограду и успостави библиотека, доведу мисионари и отпочне помагање тог доброг народа у превођењу правој Христовој вјери. У томе Свети Отац Папа рачуна на Вашу сарадњу … уз загарантовану доскрецију”.Предложио је затим изасланик папски да се са “храбрим људима Титограда” састане у Загребу или Ђакову како предаја новчаних средстава и награда тим људима не би изазвала непријатности и “пакост” људи. Нашао је за потребно монсињор Паловинети да обавести Митрополита о уделу “Светог Оца код одвајања македонске цркве”, о помоћи “храбрим људима у Скопљу”, о њиховом настојању да се у “догледно вријеме и тај народ преведе у праву Христову вјеру”. Књига Opus Dei – Нови крсташки поход Ватикана од професорке Смиље Аврамов. Ето, једна мала сугестија свима онима који се питају ко стоји иза ове јеретичко-екуменистичке одлуке односно бласфемије и можемо рећи симоније тзв. великодостојника СПЦ!

    94
    4
  6. U principu me ne zanima, ali sad ne mogu da odolim da ne pitam -kakav je stav ovih koji daju minuse na komentare koji ovo kritikuju? Da li misle da nas ovo vodi necem boljem, i ako da, ka cemu to?

    57
    8
  7. Подршка захтеву , а од мене СПЦ више неће видети ни динара .

    81
    11
  8. Страшно је то шта се десило!
    Македонски народ и македонску “православну цркву” су створили комунисти, безбожници.
    Тамо је можда и више задужбина Немањића него на КиМ.
    Сада то све патријарх српски благосиља и аминује позивајући се на једногласну одлуку Светог Архијереског Сабора.
    Тиме су се придружили безбожницима и исписали из Срба.
    Ако се такав поступак и могућа одлука одмах не стави ван снаге онда је ово крај!

    Шта остаје нама уколико се надања не испуне?
    1) Да урадимо оно шта би и наши преци учесници балканских ратова!
    2) У катакомбе и да правимо нову цркву!

    74
    11
  9. Много ће се потрести саборници због овог захтева. Да не иду верници у Цркву… Па колико их иначе иде? Да се не спомињу патријарх и епископи… У Епархији рашко-призренској у егзилу то се одавно не ради.А хоће ли да свете водицу и секу колач? Ја одавно тих брига немам. Пређите у наведену Епархију, за почетак.

    35
    14
  10. O cemu vi pricate? Vi da ponistite autokefalnost crkve druge drzave koju nemate pravo ni da priznajete ili ne priznajete. Tu odluku donosi Vaseljenjska patrijarsija i upravo je ovo ‘priznanje’ SPC naislo na osudu u krugovima Vaseljense patrijarsije – sa kojim pravom oni, tj. SPC nesto komentarisu. Gledajte svoje dvoriste, i ne ubacujte piljak, ‘hriscani’. Svoja drzava, svoja crkva.

    2
    102
  11. Извините, можда је питање глупо, ал` ко упућује овај захтев? Одлично је што то није наведено, баш је сипматично.

    46
    12
  12. Сви Срби да подрже овај захтев!

    58
    15
  13. @Горан1, u pravu ste, strasno je, jer nam je izgleda oteta i poslednja institucija koja je mogla da stane u odbranu drzave i naroda. Sad je narod ostalo sam,,barem onaj deo koji sebe jos uvek smatra Srbima.
    Sudeci po rezultatima izbora, mi ustvari i ne znamo koliki je taj deo.

    41
    6
  14. Naravno da je glupo, ispod je potpis koga zanima.

    16
    3
  15. davno je perić osigurao ekumeniski kišobran ljubeću ruke obe papi!!!!!!!!!!!!

    49
    8
  16. Потпуно подржавамо захтев!

    52
    8
  17. Архиеп. Стефан је у беседи на Литургији у Скопљу рекао да (1) организација помесних цркве мора да се уподобљава државним границама, (2) да је “помирење у Београду” проистекло на иницијативу мајке цркве — Васељенске Патијаршије, и уз “снисхођење” сестринске Патријаршије српске (3) са радошћу ишчекује дан када ће му у Фанару бити уручен томос о аутокефалности (на ову Педесетницу) чиме ће МПЦ ући у канонско општење са свим канонским прав. црквама.
    Ово препричавам, а овде је говор:

    Следећи текст је покушај размишљања у смеру ублажавања последица и смисла (за многе уистину шокантног) догађаја “литургије помирења” у Храму Светог Саве и литургије у Скопљу на којој је јасно обзнањен пристанак Сабора СПЦ на автокефалију МПЦ.
    https://etos.press/post/5862?fbclid=IwAR003Wfyi0IW7eWDWmPTdGntn_oCsDlnfD85f9o0GRV8T-WPAPzxiYlmQXs

    18
    6
  18. Не могу да тврдим пошто немам поуздана и неспоредна сазнања, али каже ми пријатељ да је огромна количина народа у време ,,литургије помирења” у Београду, била услед позива владајуће странке њеним члановима/симпатизерима да се појаве.

    Такође, научио сам у животу да неке тренутке који се чине јако тешким, Бог касније окрене на добро у претежној мери (пример покраденог референдума у Црној Гори). Тако можда и овде буде.

    Но, оно што је овде дегутантно, јесте начин на који је ово урађено. Преко колена, на брзину, уз причу о чудима, без икакве припреме јавности или неког јавног дискурса о томе…

    63
  19. Повратимо Српску Православну Цркву, тренутно је украдена од стране љубитеља Прада ташни, папе и осталих англо-германа. Сеј но то опенбалкан!!!

    58
    1
  20. Разочарење је толико дубоко да не може бити дубље. Нисмо на дну. У муљу смо Ровимо. Држава одавно пропала. Ако је и било. Црква, која је некад била посљедње уточиште, се огубала. Ко крепала риба, од главе се распада. А омладина се свађа ко ће бити првак. Петокрака или Носач Петокраке? Позадинци напредују. Радоје Домановић би помислио да по његовим пародијама снимају филм. Стубови носачи наше куће су трули. Црвоточни. Да ли смо постали „шака јада” као што то рече Милановић? Ипак, мислим да нисмо. Кад отпане труло и разгубано, нешто ће и остати. Здраво језгро. Нуклеус новог почетка. А Христос је маркирао Пут. Фарисеји склоните своја трупла. Помакните се у страну. Претежак је ваш задах. С вјером у Бога, усправимо се!

    76
    4
  21. @Don Quixote

    Многопоштовани,
    Зар Вас не прожима осећај и доживљај како предложени текст јесте бестиђе и лукавост који , као најверодостојнији укопници, угробљују свеколикуисторијску свест Србља, те свеколику Лучезарност Светосавља своде на ” мачије око ” кружног тока око Шумадије ?
    Та бокан ми дође баш челик од челиковића…
    Ако је утеха и ” хватање красте ” на рани обесмишљавање постојања СПЦ свугда и свагда где је Србља, да је неумење, дрскост, заосталост, окошталост СПЦ да реши ” раскол ” бар једно столеће уназад, да се данас, КОМЕ ХВАЛА!!!, појавио двојац вучић – Порфирије да буде неочекивана сила, благодат и мудрост који се пројављују и решавају ствар, нека хвала, то није утеха и зацељење није који ме ослобађају ране и ожиљка, но је продубљују и сољу посипају…

    38
    4
  22. Поштовани,
    Шта значи потпис Стање ствари испод овог захтева и позива? Уредници и сви стални и спољни сарадници? Сви који “поседују” акције? Јесу ли “сувласници” консултовани?

    12
    2
  23. Имамо манастире катакомбе светог владике Артемија, покажимо сад ко смо СВАКЕ НЕДЕЉЕ СВИ У КАТАКОМБЕ!! САД ТО СВЕТИ САВА ОЧЕКУЈЕ ОД НАС , ЈЕСМО ЛИ СА ХРИСТОМ ИЛИ СА ОВИМ АНТИХРИСТИМА!

    39
    11
  24. @ Зоран Николић ( Ваљево )

    Поштовани, и возљубљени у Христу, брате,

    То што сам пренео додатне информације не значи да сам обрадован истим или се са њима саглашавм и подржавам их.

    Напротив, и мене затиче неочекиваност и напрасност донетих одлука и нејасноћа око њихових последица.

    Од најаве “помирења” присутан је осећај управо немира и удаљености, одвојености, усамљености, који у овом случају, чини се да проистиче из напуштености мене као типичног обичног верника од стране наших првосвештеника. (Не говорим због себе, него због хиљада малих, сличних)

    Чини се да смо напуштени и изоловани (од стране врха СПЦ), остављени у мраку незнања и неизвесности око смисла и значења догађаја који су галопом протутњали од Београда до Скопља.

    Мени ипак такав осећај не даје за право да ружно говорим о нашима или се јавно/пропагандистички противим саборној одлуци.

    Ево зашто — чињеница је да мало нас а верујем и њих (у Сабору и околини) зна целу МПЦ причу која се делимично обелоданила ових дана (да ли је то незнање последица намерног пропуста или грешке СПЦ, други је проблем).

    Такође, чињеница је и да наши садашњи (нажалост) не-пријатељи са Босфора знају више од нас, а да је њихова реакција на “помирење” крајње негативна и при том нетактична, непријатељска и недипломатска.

    Ради се о изјави Васељенског егзарха у Скопљу Митрополита Макарија који је између осталог рекао да је “СПЦ најмоћнији брод у флоти РПЦ” која плови на таласима панславизма и сада овом одлуком (о помирењу са МПЦ) ствара хаос.

    Ако противник то тврди, може (само) да значи да је са наше стране повучен добар потез.

    Ово није објављено код нас, али има у следећем видео прилогу
    https://youtu.be/GggMv1tFu8k?t=768

    То је наравно само детаљ, а у целој игри је више делатника од којих нам већина ради о глави.

    Зато се у овој ситуацији штурих информација као користан приступ намеће да суздржано испратимо дешавања око (статуса) МПЦ.

    Нека нарочито разграната дрвета само по плодовима познајемо.

    Зато сачекајмо, да душу не огрешимо (и) на ту страну.

    Христос воскресе! Воистину воскресе!

    27
    2
  25. Сјајна иницијатива! Подршка! Можда да се мало окупимо испред Патријаршије, јер ако ово прође ценим да ће бити још непријатних изненађења од врха СПЦ. У Црној гори је још Ђедо почео са Црквом Црне Горе уместо СПЦ у ЦГ, а тамо се НАТО влада вратила…А тек папа у Србији…

    23
    7
  26. @ Јован П
    Не бих о Божјим и црквеним стварима, него само о профаним, обичним људским – некако ми се чини да људе не би требало означавати као количину?

    9
    1
  27. Маловјерје

    Господе
    Опрости ми
    На кривовјеру
    Мом

    Вјеровах
    У људе
    Трупла трула
    Задах смрти

    Мјешине
    Препуне
    Погани
    Свакојаке

    На глави
    Дубих
    У муљ
    Загледан

    Нечист
    Упустих
    У Храм
    Твој

    Господе
    Опрости ми
    На маловјерју
    Мом

    На нади
    Што вјери
    Мјесто
    Заузе

    Момчило

    36
    1
  28. Зора

    Зора
    Свиће
    Сијече
    Ноћ

    Запета
    Пушка
    Чека
    Кажипрст

    Вулкан
    Кључа
    Пред
    Ерупцију

    Момчило

    30
    1
  29. *кривовјерју

    2
    1
  30. Као што је политика умешала прсте приликом настанка раскола тако је изгледа било и при његовом “превазилажењу”.
    Нешто мало што сам ја запамтио читајући Свето писмо, каже: Не судите је ће вам бити суђено.
    Зна се коме припада право да суди.
    Свети Владика Николај на питање:
    Шта је највећи српски грех? Одговори: Нестрпљење. Недопуштање да се врши оно: Нека буде воља твоја.
    Ја лично нисам одушевљен овим чином али запитајмо се колико је сваки од нас истински хришћанин пре него што реагујемо жустро.
    Ако смо ми истински хришћанини онда ћемо све што долази примити с миром покоравати се вољи божијој.
    Ево једног разматрања професора Димитријевића који свакако зна много више него моја маленкост.
    https://pravda.rs/2022/5/25/vladimir-dimitrijevic-autokefalija-i-nedoumice/

    10
    14
  31. 2000 година

    Двијехиљаде
    Година
    Христа
    Распињете

    Двијехиљаде
    Година
    Распеће
    Продајете

    Двијехиљаде
    Година
    Спаситеља
    Убијате

    Спаситеља
    Убијате
    Спас
    Тражите

    Нема
    Вам
    Спаса
    Фарисеји

    Момчило

    32
  32. Папорукољубац којем је мајка црква на Фанару – да се свргне

    35
    2
  33. Evo do sada imamo otvoreno zamajavanje naroda u zdrav mozak da ne kazem njegovu izdaju od strane Cvorovica, Bokana I Rakovica a zloguk sluti da ce ih biti jos…

    Ako smo to doziveli od serijskih potpisivaca peticija sta onda da ocekujemo od drugosrbijanaca?
    Uzgred, je l’ ima neka peticija povodom ovog pomirenja da se potpise I podrzi Sabor I njegova mu sestrinska crkva?

    20
    2
  34. Да ли је мој утисак погрешан или неки који пишу овде покушавају да нам објасне ‘светле’ стране дипломатије и политичке игре? Ризикујем да будем, у том смислу, неприхватљиво искључива, али какво се добро може постићи на начин који није добар, и који је, у најбољем случају, врло дискутабилан? Таквих ствари је било и пре па немам утисак, као обичан смртник, којем је Црква преко потребна за духовни живот, да смо радећи тако нешто стварно променили на боље – народ је углавном слуђен и збуњен и препуштен себи.
    С друге стране, знам и разумем да Бог све ствари води добру али то никако није оправдање за било чију подлост под маском било каквих ‘вредности,’ у чију неопходност треба да поверујемо, кад нам мозгови буду коначно испрани. Сем ако нас Бог не погледа и не прекрати разне игре.

    33
  35. @Миле
    Мисао о нѣстрпљењу као највећој мани Срба нѣје изрекао владика Николај, већ владика Иринеј бачки, према запису Д. Бокана. Ту иначе лѣпо исказану и у извѣсним околностима тачну мисао Бокан често неумѣсно и неоправдано раби. Учинио је то и у свом најновијем сматрању поводом давања автокефалије тзв. МПЦ. Срби су ипак прѣтѣрано и стрпљиви и трпѣљиви кад је у питању охолост и самовоља многих архијереја СПЦ. Свештенство уопште нѣретко чак прѣвазилази политичаре својом бахатошћу.

    29
    1
  36. @Limes

    У праву сте и извињавам се. Делује ми да сам зрео за политичара.

  37. “Стање ствари” упућује овај захтев?! А мени је личило на потпис опреме текста…
    Пре неки минут, кладио бих се да је то то, али сад видим да је ствар мЛого озбиљнија. Ако је тако, кладим се да ће сеизмолози да забележе земљотрес од затресених гаћа српских владика, који су премрели од страха од снаге овога захтева.

    4
    13
  38. @Бојан, Приштина
    Није једини који љубише му руку.
    Ево их овде 36 свештеника+поч. Лаврентије.
    “Само јако”, што рекао Бели Прелетачевић.
    “Да славимо, што папи руку љубимо”, ој- ха!

    7
    1
  39. Пошто горњи видео није доступан(мада код мене ради), ево поново:

    8
    3
  40. @СПЦ је спречила украјински сценарио у Македонији

    Када разбојници и силеџије упадну ми у кућу са бестијалношћу да пљачкају и силују, ради сачувања поретка ја се прихватам пљачкања и силовања у рођеној ми и наслеђеној кући не били после свршеног посла дијаложио са разбојницима како сам обавио посао – похвалиће ме на крају, зар не ?
    Ја овако разумедох раковића, али како сам нешколовани лаик, без стрпљења и трпељивости, без послушања и мудрости, без увида и тајносагледања, засигурно сам погрешно разумео…

    25
    3
  41. @Зоран Николић ( Ваљево )
    Да, да, мудри као Русија у Украјини (Малорусији). Још се хвалишу да су предухитрили Укре.Чега се смеран стиди, тиме се бесраман поноси.

    10
    13
  42. @ У пролазу

    Поштовани/поштована,
    Потпис СТАЊЕ СТВАРИ значи исто оно што и раније – написан је и усаглашен у (ширем) Уредништву Стања ствари, на челу са мном. Мало сам каснио са одговором јер сам хтео да сачекам и видим реакције – сад могу да кажем да је овај захтев практично дошао „из главе цијелог народа” окупљеног око нашег сајта. Наравно, већинска подршка никада не значи да су било коју акцију увек сви подржали 100 одсто, али је битно да се због овога – до сада – нико није “исписао” са сајта, ни од сарадника ни од “сувласника”. Што се тиче приче о “сувласницима”, по новинарском кодексу забрањено је да се “сувласници” мешају у уређивачку политику, тако да су консултовани само они “сувласници” који су истовремено и у Уредништву.

    Надам се да сте задовољни одговором; а ако сте сувласник и незадовољни сте овим захтевом – јавите се да Вам вратимо уложени новац.

    Свако добро,
    Александар Лазић, гл. уредник Стања ствари

    18
    2
  43. Македонце не признају Грци, не признају Бугари, не признају Срби.
    Нема Македонаца !
    Нема Македоније !
    Нема МПЦ !

    Непризнавање суседа је балкански национални спорт

    3
    16
  44. Поштовани Александре Лазићу,хвала на одговору. Не знам, међутим, да ли сам одговором задовољан/задовољна ,јер сте ме збунили.Прво помислих да као “сувласник” који није у уредништву нисам нужно део потписа. Не морам да се слажем са захтевом, али се тиме не “исписујем”. Али ми није јасно оно што затим следи: ако не подржавам захтев (претпостављам да је исто што и незадовољство захтевом), требало би да се одрекнем “сувласништва” и добићу новац назад? (овде ме је мало збунило одсуство знака навода код речи сувласник). Како новац нисам уложио/уложила ( допала ми се мисија Стања ствари ,па сам пожелео/пожелела да допринесем на неки начин), не могу да га тражим назад. Но, све се може решити. Уколико Стање ствари сматра да неко ко не подржава захтев( јер не жели да ни индиректно да подржи ударе на СПЦ) не може бити сувласник Стања ствари, ја вас најљубазније молим да моје акције дате некоме (из народа окупљеног око вашег сајта ) ко захтев подржава, по вашем избору.
    Желећи вам и свако добро од Бога, искрено Вас поздрављам.
    У пролазу, Јован Илијин

    3
    1
  45. Придружујем се и подржавам ваш захтев владикама и предлог верном народу.
    Појединцима двоструког рода “у хаустору” препоручујем да се придруже блејећем стаду без части, достојанства и кичме. Њима је веома лако да се савију и пољубе папучу.

  46. Pridruzujem se I podrzavam.

  47. Поштовани господине Лазићу !
    Обожавам ову братску љубав коју ширите када кажете ко се не слаже са мном може да тражи да му се врати новац. Дивота. Ни Вучић не би могао боље.
    Можда да за сваки случај стрељамо оне који се не слажу са вашим захтевом а оне који се слажу да у тамнице затворимо да не би случајно мишљење променили? Некако је сигурније тако.
    Такође ме занима да ли сте о овој личној одлуци овако ултимативно и уцењивачки разговарали са свим сувласницима или рачунате да бити сувласник значи дати новац а ви да одлучујете у име свих?
    Поздрав и хвала што ми нећете одговорити.

    1
    12
  48. @ У пролазу, Јован Илијин
    Поштовани/поштована,
    Хвала Вам што сте се представили.

    Заиста Вам не могу помоћи око тога да ли сте мојим одговором задовољни – ако Ви не знате ко може знати?

    Што се суштине тиче – не треба да се „исписујете“ ако то не желите, наравно.

    Срдачни поздрави, уз захвалност за све што сте учинили за Стање ствари,
    Александар Лазић

  49. Не смета вам 100 година раскола СПЦ, екуменизам, јереси, туце педерлука и небројени поступци за утврђивање очинства над спц владикама и поповима, па сте сада нашли да шиљите ***** над Македонцима? Фашисти и лицемери. Стефан макар јавно признао да је јеретик, школован у Ватикану који га је и промовисао у чин.

    17
  50. Поштовани Александре,
    захваљујем на издвојеном времену. Није ми била жеља да идем,али бих свакако поштовао/поштовала Вашу одлуку. Биће још прилика и начина да се допринесе бољитку,надам се.
    Поздрављам до тада.

  51. @Стање Ствари

    Промишљање наглости чина “помирења” и њиме изазваних могућих (извесних?) катастрофалних последица на очување остатака срБског наслеђа (за сада “само”) на територији Северне Македоније — постаје ноћна мора (кажем на основу приватних разговора са неколицином саговорника).

    На СтСт је предложено да се упути захтев Сабору да повуче одлуку о признању МПЦ — захтев оправдан и мотивисан на више начина, али сигурно и одсуством било какве претходне комуникације врха СПЦ са верним народом.

    Али, свима је јасно да је чин јавног признања МПЦ као и већ уговорених појединости — вода испод моста, барем како сада ствари стоје.

    Зато инсистирање на повлачењу признања (мени) не изгледа да има велику шансу на успех, а рекао бих, и да захтев можда не би био ни примећен од стране врха наше свете СПЦ.

    С друге стране, ако се усредсредимо на будуће догађаје вредело би покушати следеће:

    (1) Сачинити захтев за чињењем конкретних корака ка васпостављању црквено-народног сабора као главног, свеобухватног и свесабирајућег тела Цркви оданих верника, чија би првенствена улога била промишљање и одлучивање о великим питањима од суштинског и историјског значаја за Цркву и народ.

    Једна таква ситуација, од којих мало има важнијих, је управо ова са признањем МПЦ. Током припрема за црквено-народни сабор не би се могло десити да се у тајности промишља,

    Дакле, овде бисмо могли формулисати детаље захтева, а затим појединачно, преко својих парохијалних свештеника упутити захтев надлежним епископима.

    Ово би био дугорочни пројекат (али би га ваљало спровести у што краћем року).

    (2) Као сличан, пробни и мањи, пројекат могао би се саставити захтев у вези са предстојећом манифестацијом содомије у септембру ове године у којој ће Београд бити домаћин многим хиљадама сексуалних первертита, изругивача Христа — отворених богобораца. Београд је планиран да месец дана буде главним градом свеевропске сексуалне изопачености.

    Сваки појединачно од њих, душевно тешко болних и духовно слепих, јесте овца изгубљена и као такви могу и требају бити и предмет наших молитава да их Господ помилује и устроји њихово покајање и спасење.

    Међутим, то не значи да се миримо са злоупотребом хришћанског гостољубља зарад организовања угошћавања истих, нити да смо сагласни са давањем простора у мученичком Београду за јавно и масовно манифестовање њихових гадости и наказности.

    Предлажем да се састави захтев да Црква благовремено организује јавна предавања, јавне дискусије, трибине и друге начине комуницирање о овој важној теми, а на основу светог јеванђелског учења. Да се народ обавести и да се обзнани порекло, позадина и садржај парада “поноса”.

    Наш народ заслужује да од своје Цркве сазна о природи парадних непочинстава, понижавању наше вере, културе и традиције. Ако се сагласи са истима, добићемо по делима нашим. Ако не, онда ће захтев надлежнима да се свеевропско «парадирање» у потпуности откаже бити природан следећи корак.

    Ово треба учинити што пре, а захтеве (најбоље појединачно) упутити парохијалним свештеницима да би били прослеђени надлежним владикама.

    8
    1
  52. @Don Quixote

    Један од начина, облика мрежног, специјалног рата је и одржана
    “Парада поноса“, насилно наметање ЛГБТ идеологије свим узрастима,
    а посебно деци од 3 – 18 година, чему се једино успротивио
    “монах-немонах“ Антоније/Драган Давидовић, са незнатним бројем
    родољуба, баш онакокако је то, својевремено, и чинио пок. прота
    ЖАРКО ГАВРИЛОВИЋ.
    Улица је једини слободан медији преко којег се може супротставити
    било ком облику мрежног рата, што “монах-немонах“ Антоније/Драган
    Давидовић са “ваљевским граничарима“, чини већ 316 недеља
    /6,5 година/ у Београду, испред Владе Србије у Немањиној 11,
    свакодневно, а сваке суботе ипригодном Литијом од Владе Србије,
    до Саборне Цркве, Народне скупштине, РТС, све са Крстовима,
    Иконама, Ликовима наших Владара и Светитеља, и мапом Косова и
    Метохије, као – “СРЦЕМ СРБИЈЕ“!
    Погледај сајт “Србин инфо и “Истинољубље“.
    Сви који су против ове пошасти, изволите се придружити горе поменутом
    “монаху- немонаху“ Антонију/ Драгану Давидовићу, без обавезе да било
    шта кажете /а било би пожељно/, и само својим присуством подржите
    избављење Србије од ове пошасти.
    Пред својом савешћу сте обавезни, зарад подмлатка, своје деце и
    унучади, да их спасете од станизације/содомизације коју намеће Ана
    Брнабић, и Александар Вучић, и тако покажите и докажите да сте
    следбеници својих предака – јунака и мученика Првог, Другог и Трећег
    светског рата, отпочетог нападом на Србију и Црну Гору 1999-е године.
    Само изађите на улице и прдружите се борби против ове пошасти.
    Да је “улица“ најмасовнији и најважнији медији, управо говори ово
    лудачко инсистирање Ане Брнабић и Александра Вучића да се
    буде на улици, јавно, па макр то било и уз подршку више хиљада
    полицајаца, жандарма, “специјалаца“… као обезбеђење овом
    лудилу – ”ПАРАДИ ПОНОСА”
    Ана Брнабић наговештава усвајање закона о легализацији
    истополних бракова, и закон по коме ће старији малолетници /14-15 г./
    без сагласности својих старатеља или родитеља, моћи “самос-
    тално“ да одлучују о /хируршкој/ промени пола?!
    Будите прво родитељи – мајке, очеви, баке и деке, стрине и стричеви,
    ујаци и ујне, теке и тече, пријатљи… и изађите на улице, да се спасе
    потомство од лудачког режима – позиције и опозиције и од Црквене
    јерархије која ћути и ђутањем подржава СОДОМИЈУ града Београда,
    града Богородичиног и Св. Стефана Деспота Лазревића, Св.
    Ђакона Авакума, Св. Игумана Пајсија, Св. Стратоника и Ермила…
    Само будимо без страха, да ће после њих доћи можда гори, јер
    горих од ових нема!!!
    Вуци у јагњећој кожи!

    tps://www.telegraf.rs/vesti/1241301-povratak-zarka-gavrilovica-dolazim-na-anti-gej-paradu-dosta-je-bolesnih-manifestacija

    https://www.youtube.com/watch?v=QyuyjlKrWlI

    5
    1
  53. Мој предлог је да се напише Захтев за повлачење срамне одлуке о аутокефалности ткз македонске православне цркве и да свако ко може скупи што више потписа.
    Име, презиме, ЈМБГ и својеручни потпис.
    Надам се да свако од нас може бар 10 потписа да скупи, 1000 људи нека се укључи то је већ 10 000 потписа. Довољно да се преда Патријаршији и на захтев верног народа да се повуче срамна одлука.

    9
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading