Виктор Орбан: Да нам нису узели море, и ми бисмо могли да добијемо нафту преко танкера

Они који имају море и луке, могу донети нафту на танкерима. Да нам нису узели море, и ми бисмо имали луку – навео мађарски премијер у радијском интервјуу, алудирајући на хрватску обалу која је некада припадала Аустроугарској

Виктор Орбан (Фото: А. Васиљевић)

Мађарски премијер Виктор Орбан обавио је разговор са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен о ставу Будимпеште око заједничком ембаргу ЕУ на руску нафту.

Након завршетка састанка, Фон дер Лајен је навела да постоји прогрес, али да нека питања и даље треба разматрати са Орбаном.

– Напредовали смо, но још има посла – рекла је она.

Уколико се Мађарска одлучи да пружи подршку шестом пакету европских санкција Москви, заузврат ће тражити гаранције око обезбеђивања другог извора енергената.

Недавно је један европски дипломата за Франс прес објаснио како би Мађарској за сигурно снабдевања био неопходан нови нафтовод који би их повезао са Хрватском, а која има излаз на море.

ЕУ представила шести пакет санкција – ембарго на руску нафту

Орбан је затражио гаранције да ће се Загреб ангажовати у реализацији изградње те инфраструктуре, односно помоћ у виду додатних европских средстава.

Мађарски премијер није најзадовољнији због тога што се у овом пројекту у великој мери мора ослонити на Хрватску, а његова изјава претходне недеље управо и оправдава ту фрустрацију, пише Индех.хр.

– Они који имају море и луке, могу донети нафту на танкерима. Да нам нису узели море, и ми бисмо имали луку – навео је Орбан у радијском интервјуу, алудирајући на хрватску обалу која је некада припадала Аустроугарској.

Да би се усвојио пакет санкција, свих 27 чланица их мора прихватити. У предлогу су истакнута и одређена изузећа, међутим, она за Словачку и Мађарску нису довољна.

Виктор Орбан: Не свиђа нам се идеја да искључимо јефтини руски гас да бисмо имали скупи амерички

Мађарска се највише опире увођењу пакета санкција Русији и европском ембаргу на руску нафту, те је, сходно томе, раније затражила одлагање за себе на пет година.

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто напомиње да његова земља не може прихватити предлог око санкције ЕУ, док се њени страхови не реше, а Орбан је недавно и изјавио како би потенцијална сагласност око тога представљала „атомску бомбу за Мађарску“.

– Уништио би наше стабилно енергетско снабдевање – сматра Орбан.

Наслов и опрема: Стање ствари

(nportal.rs/Искра, 10. 5. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

21 replies

  1. Молим те Орбане дођи и узми хрватску обалу. Нећемо их више никада ослобађати.

    35
    3
  2. Изјава председника Орбана је потпуно логична и не исказује било какве претензије. До 1918 Мађарска је унутар својих признатих граница легално имала град и луку Ријеку. Након што је изгубила рат, одузета јој је Версајским миром.
    Што се тиче употребе назива ” хрватска обала” не бих се сложио, јер сваки део обале Јадранског мора које се тренутно налази у саставу Р. Хрватске има свој историјски назив на који смо навикли. То су Истра, Кварнер, Приморје и Далмација.
    Обзиром да “хрватски тисак” има строгу поделу на вести које долазе из Србије, Војводине и Косова и Метохије, треба узвраћати истом мером и користити наше називе за те територије. На крају крајева, називи Истра и Далмација старији су пар хиљада година од првог помена имена Хрват и Хрватска.

    38
    2
  3. Kada dodje trenutak, sa Italijanima i Madjarima se mozemo dogovoriti za tri minuta i Hrvatska se vise nikada nece pojaviti na licu zemlje (kao sto nije ni trebala)! E, sada, ‘oce l’ nas biti za taj trenutak, ne samo zivih, vec i drugacijih od ovoga sto smo sada i sto cemo biti na kraju EU puta, ‘ocemo l’ biti saveznici Hrvatske…

    26
    2
  4. Branja, Slavonija, Lika, Kordun, banija, Istra, dalmacija, Duborvnik nisu krvacka

    26
  5. Mislim da je ovde dosta ljudi zagrizlo mamac.

    Hrvati, Srbi i Mađari su jedni od retkih evropskih naroda koji su još uvek kol’ko-tol’ko normalni i donekle svesni nekih stvari.

    Ovo je još jedan krvnički pokušaj da se rasplamsa ili bar održi trenutni nivo međusobne netrpeljivosti.

    Ako nas na Balkanu pobede, evropa je gotova, a najlakše im je da opet urede naše međusobno klanje.

    3
    13
  6. @Kako je Madjarska osvojila svetsko prvenstvo 1938

    Tako su i Hrvati normalni!!!!

    13
    1
  7. Ја сам ревизиониста. Вратити све српске земље које су Срби имали и ослободили у Великом рату, а које су изгубили глупом одлуком краља да прими српске душмане у једну државу! Дакле, вратити српско море, које су брозомора и његови скутоноше антисрби украли од Србије!

    13
    1
  8. @ Данило @ Višestruki…

    Алал вера, безбрижни сте и сеирите над могућом хрватском бригом! А шта то по Вашем мишљењу показује? Шта мислите, на шта се може, легално, по Вама, претендовати и пре Хрватске? Заборављате, а можда и не знате, да је Хрватска у Аустроугарској, односно Угарској имала одређену аутономију, већу од обичне, за шта Војводина није никада успела да се избори! Легално и унутар нечијих граница је свашта било, што се дубље у прошлост залази! Али, времена се мењају, ратови се дешавају, па следе мировни уговори, који успостављају ново легално стање, није ником ништа отето, то се обично каже за незаконито поступање! Можда ће неко, по Вашем мишљењу логично, без територијалних претензија, да подсети нпр. шта је све овде било унутар граница Османске царевине! Да се нашалимо, мада би по Вама и то било сасвим логично, може и Рим да се сети да је ово све било римско! Знате, није лоше мало, с времена на време, прелистати неке историје! Време је прилично узбуркано, то ваљда примећујете, а ова непретенциозна изјава баш сада! Могли би се за пет минута договорити!? Ово је ваљда била шала? Треба се уозбиљити, времена су доста трагична!

    1
    9
  9. @Limes

    Ne, sekiramo se da nece biti koga da kolje i proteruje Srbe! Nisam razumeo ovo o autonomiji u AU, bolje da ste se pozvali na drzavnost iz vremena Treceg rajha, tada su bili drzava i na delu pomenute Vojvodine, moj pradeda je to platio glavom, bukvalno, ubijen je odsecanjem glave! Sto se Osmanskog carstva tice, Srbi su manastirima ogranicili svoje (granicnici koji zemlju granice nebom i zemlju cine srpskom i da nema nijednog Srbina, a ne “limesi” i utvrdjenja), kao Egipcani piramidama, a Sveta Sofija pokazuje da Osmanlije jos imaju visaka koji im ne pripadaju :)))))) I, kome pisete veliko “Vi”, kada ste oslovili dva komentatora?

    9
    1
  10. @ Visestruki dobitnik komplimenata na sajtu i nezvanicni distributer oruzja
    Pa, vidite, problem i jeste u tome što niste baš ništa razumeli, što pokazuje kako čovek razmišlja o nečemu, a ne poznaje činjenice. Bolje da niste pominjali “ovo o autonomiji u AU”, jer samo potvrđujete da istoriju AU baš ne znate – o zemljama i narodima koji su bili u njenom sklopu i kakav je status koja oblast u AU imala! Mogli ste se o tome obavestiti, pre nego što smo saznali da o tome ne znate mnogo! Govoreći o Trećem Rajhu, verovatno ste mislili na NDH, kojoj je pripadao deo današnje Vojvodine. A zaboravili ste ko je, na osnovu svojih teritorijalnih pretenzija između dva rata, revizije rezultata Prvog svetskog rata, okupirao veći deo današnje Vojvodine! Pa su mnoge nečije dede. očevi, sinovi, braća i sestre, završili kao Vaš deda, doduše na nešto drugačiji način, to Vam je valjda poznato! Što se tiče “Vi”, šta je tu nejasno, pišem onima o čijim stavovima je bilo reč, jednom po jednom? Ili mislite da je bilo više u skladu sa lepim manirima da sam svakom posebno, naravno sa Vi, kao što je red?Nije sve ovo šega, manite se!
    Neverovatno je kako ste ono o Hrvatskoj shvatili izgleda kao neku odbranu, a ne kao upozorenje da se ne treba radovati tuđoj nevolji, onda kada ta ista politika može naneti mnogo više nevolja sopstvenom narodu! Da bolje poznajete istoriju, shvatili biste ko bi u slučaju revizije mirovnih ugovora i ostvarenja nečijih pretenzija mnogo gore prošao, i ko bi se s kim mnogo brže i lakše sporazumeo, kao što je već bivalo! Ali, prilike su promenjene, pa se nadamo da ova izjava nije baš tako ozbiljna, kao što izgleda! Limes ne znači to o čemu ste tako raspisali, ali što Vam je to uopšte važno, ni ja se ne pitam otkud Vama komplimenti, a o oružju da se i ne govori!

  11. @Limes

    Чини ми се да тврдите да смо након 1918. године убијали нечије деде, синове, браћу и сестре, мислиће вероватно на Мађаре?!? Нисам упознат да је присаједињење северних крајева Србији, а потом нажалост и Краљевини СХС-а праћено злочинима (а могло се наћи много изговора за њих), ако имате неки извор, молим Вас да га наведете.
    Такође, када говорите о ,,окупацији” Војводине, је л’ мислите на исту ону ,,окупацију” Сарајева које су ,,окружили” неки придошли Срби са Мордора?

    Да ме не схватите погрешно, Ваше резоновање је добар допринос осетљивој теми, али у појединим стварима аргументација и терминологијама Вам је прилично спорна.

  12. @ Visestruki dobitnik komplimenata na sajtu i nezvanicni distributer oruzja
    Читајући поново Ваш одговор, запитам се где је то у мом коментару поменуто “секирање”, па закључим с чуђењем да, или нисте пажљиво прочитали оних неколико редова, или не знате шта значи “сеирити”! Дакле није речено да се секирате, него да сеирите (посматрати с наслађивањем нешто)!

  13. @ Јован П

    Како сте могли разумети да је то било после присаједињења!? У време уједињења и после њега су Срби и остало словенско становништво искрено пружали и безбедност и равноправност свима, па и припадницима до тада владајућих нација у пораженој држави (АУ)! Између два рата постојале су снажне тенденције ревизије мировних уговора; а за време мађарске окупације током Другог светског рата дошло је до масовне погибије српског и јеврејског становништва у Новом Саду, немојте ми рећи да за то нисте чули, као овај носилац комплимената? И о каквој, побогу, “окупацији” Сарајева причате?
    Моја аргументација није нимало спорна, то су све врло познате ствари, у питању је само оно што се са изненађењем и жаљењем мора утврдити – људи не знају своју историју, и то не неке детаље, што би било опростиво, него суштински битне ствари, као што су ове – ко је, на основу каквих својих аспирација током Другог светског рата окупирао Војводину (велики део)! Сваки Војвођанин одлично зна шта се подразумева под окупацијом и шта се тада дешавало!
    А она идеја да би се Србија за три минута споразумела са Италијом и Мађарском и поделила Хрватску била би просто смешна, када не би показивала жалосно незнање – добро је познато ко се од тих земаља с ким споразумевао, ко је тада с ким и шта делио и како се завршило! И ко би се и данас лакше с ким споразумео, и то би требало да буде прилично јасно, нешто не видим да бисмо се ми нашли међу њима! То је, наравно и добро, нисмо такав народ, не ваља другима радити о глави, ни о земљи, треба се сетити оне народне: “Ко с ђаволом тикве сади…” Што се нас тиче, били бисмо вероватније предмет поделе нечијег споразума, што смо већ искусили!

  14. @limes
    Иако сам два пута прочитао Ваш коментар, што захваљујући Вашем уобичајеном скрибомански преопширном начину писања изискује знатан напор, нисам успео да одгонетнем у чему се састоји моје “сеирење” и радовање туђим бригама. Мој коментар се врло концизно односио на реаговање хрватског “тиска” поводом изјаве мађарског председника..
    Други део коментара је више предлог нашим средствима информисања о реципрочном начину писања у односу на хрватске, као и употребе наших историјских назива за територије које се тренутно налазе унутар граница Републике Хрватске.

  15. @Limes
    Moje извињење, нисам пажљиво прочитао Ваш коментар.

  16. @ Данило
    Жалим и извињавам се, Ви заиста нисте сеирили, требало је да пишем одвојене коментаре, на Вас се односило само оно да је логичан и да не изражава никакве претензије исказ Председника Орбана! Што се тиче тадашњих граница, а нарочито статуса Ријеке, био је специфичан,још у ранијем периоду, али нећемо о томе, било би опширно. Жао ми је што Вам је тешко да читате моје коментаре, немојте ако је тешко! Опширни су зато што је много чињеница у коментарима које не буду тачне, па се мора много објашњавати!
    Било би занимљиво знати зашто мислите да је Орбан дао такву изјаву? Нашалио се? Пожалио се на територијалне промене после 1918?

  17. @Limes

    „Hrvati su imali autonomiju u AU, a Srbi u Vojvodini nisu“. Tacno, ta autonomija ih cini saucesnicima u zlocinima AU nad Srbima i gubitnickom stranom u ratu, a prosla je kao i AU :))))). Sta ste Vi tom „slikom“ hteli da kazete, ne zna ni Bog! Ako je poenta ostalih budalastina da su Madjari cinili zlocine kao Hrvati, nisu ni blizu, ni po obimu, a ni po prirodi. Hrvati su pocinili genocid nad Srbima i ponovili. Postoje zivi ljudi koji svojim zivotom i secanjem povezuju NDH i Tudjmanovu Hrvatsku u kontinuirani zlocin!!!!! Sve sto Vam nije odgovaralo ste preskocili, posebno nebulozno poredjenje Srba i Osmanlija !!!!!!!??????

    „Cinjenice“ nisu teorijski neutralne ni u fizici, a ne u istoriografiji. Autonomija, auto-nomos, samo-zakonodavstvo je upravo takva „cinjenica“, koji je njen stepen i priroda, da li je uopste bila realna, i gde je ona bila 1914-e, a gde 1918-e :)))) Zasto Srbi nisu imali autonomiju u Vojvodini, kada je bila u AU, a jesu kada je bila u Srbiji (dobar primer kako davanje autonomije nema za cilj davanje slobode, vec razgradnju, radi lakse kontrole)! Ko je bio titular te autonomije u Srbiji – Vojvodjani, a „Kosovske“ – Albanci, kao sto su „Hrvati“ bili titular autonomije u AU! Kojim to „mirovnim ugovorom“ je „Kosova“ postala drzava (ZA NEKE – toliko o „nezakonitom postupanju“). Sa „cinjenicama“ mozete u „Slagalicu“ i sa devojkom na sladoled, ne u ozbiljnu raspravu, nasuprot Vasem puckom shvatanju istih!

    Dakle, sa Italijanima, Madjarima i Bosnjacima, ako su ovi poslednji pametni, za tri minuta oko Hrvatske, cija sama teritorija pokazuje da nije istorijski postojala, jer i nije teritorija, vec pojas koji se moze preseci bilo gde.A sa Bugarima za tri sekunde oko Makedonije, jer ce odluciti Rusi.Hrvatska, BiH i Makedonija nisu drzave, jer nisu moguci bez stranog protektorata, a „Makedonci“ postoje samo tamo gde je srpska cizma krocila, a ne bugarska ili grcka

    Nisam razumeo Vas tekst, samo ako ste Donald Dejvidson, priznajem da njega nisam razumeo :)))) Da me niste imenovali, ne bih reagovao, jer sam Vas tekst zaboravljao dok sam ga citao, mada ima analogija za pamcenje – po zaumnosti:))))

    7
    1
  18. @ Visestruki dobitnik komplimenata na sajtu i nezvanicni distributer oruzja
    Naravno da Vi apsolutno ništa niste razumeli, a posle ovoga je jasno i zašto! O svemu ovom o čemu ste se Vi baš raspisali nije bilo ni reči, o NDH, o hrvatskim zločinima, o Kosovu, o Makedoniji, Bugarima i Albancima, kako ste uopšte uspeli da sve to strpate na gomilu i napravite tako totalnu zbrku? Ono o statusu Hrvatske i nepostojanju srpske autonomije u AU je samo trebalo da ukaže na to da bi Vojvodina i zbog tog istorijskog razloga bila lakši plen neke potencijalne, srećom malo verovatne, revizije! A Vi bolje batalite ovakve rasprave, ako se ne zna nešto, ništa ne pomaže vređanje, agresivnost i galama! A ako Vam je teško da nešto čitate, nemojte se zamarati, nije obavezno!

  19. Vasa prva recenica se odnosi na licno, “bezbrizni”, “seirite”…Ja nigde nisam govorio o reviziji, vec sta treba uraditi kada bude prilika sa jednako zainteresovanim stranama. Vasa “logika” da ce Madjari pre traziti Vojvodinu, jer je Hrvatska imala “autonomiju” u AU, nije logika, jer nema blage veze jedno sa drugim! Neka revizija ce se pozvati na unutrasnje uredjenje AU, pa, dakle :))))))))))))))))))))

    4
    1
  20. @ Visestruki dobitnik komplimenata na sajtu i nezvanicni distributer oruzja
    Ja Vas molim da više o ovome ne pišete, a ja neću pokušavati da objašnjavam šta je sve netačno, jer je jasno da je to potpuno jalov posao. Sa svakom sledećom Vašom objavom, kao ovom poslednjom, pokazuje se da apsolutno ne poznajete ništa od ovoga o čemu pišete! Ne samo o istoriji, nego i o savremenim prilikama imate sasvim neobične ideje! Nažalost, izgleda da niste usamljeni, sudeći po broju onih koji Vam odobravaju sve ove besmislice! I, još nešto! Izostavite Boga iz svojih pametovanja, nije prilično, naravno da on zna, pa tim pre nemojte!

    1
    2
  21. @Limes

    “Limes” Vas je prilicno limitirao, pa se bavite skromnijim stvariima limitiranim i utvrdjenim Vasim intelektualnim limesom :)))). Boga ste sami uzeli u usta, kada ste srpske manastire sveli tek na nesto unutar Osmanlijskih granica!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading