Слободан Антонић: Вучићев гамбит – подршка народа или подршка политичког Запада

Гамбит у шаху је жртва пешака. Сада нам предстоји да видимо шта ће Вучић да жртвује. Подршку народа, који презире политички Запад. Или подршку политичког Запада, који презире овај народ

Слободан Антонић (Фото: Соња Ракочевић)

Фрустрацију због пораза на недавним изборима наши грађанисти су исказивали двојако. Проклињали су народ да је глуп и покварен – о томе сам писао прошли пут (овде). И, проклињали су Републичну изборну комисију да „муља“ – управо од тога започињем овај чланак.

Пошто је, после затварања биралишта, јављено да „РИК неће саопштити прелиминарне резултате“, него сутрадан у 20.00 часова, то је доживљено као показатељ некаквих скривених изборних махинација.

„Ово се није догодило никада од 2000. године до данас“, јавио је репортер N1, а Бета је пренела оцену Ивана Нинића да је РИК тиме „починио највећи злочин против демократије у последњих 30 година – не постоје речи којима ова срамота може да се опише“ (овде).

Биљана Степановић изјавила је „да не памти да се РИК у изборној ноћи спакује и оде кући – ово је скандал пар екселанс“ (овде), а потпредседница ДС Татјана Манојловић рекла је да је то „још један доказ да је РИК у потпуности под контролом режима и да не сме да објави резултате док их Вучић не саопшти“ (овде).

Чак су позвани и грађани да се окупе испред РИК-а да протестују, пошто је јасно да су „избори покрадени“ (овде).

Извор: Време

Ова вајни политичари, новинари и коментатори тиме су само показали колико ништа не прате, и колико ништа не знају. Наиме, у фебруару 2022. промењен је закон, и то управо као део уступака власти опозицији у вези транспарентности избора.

Новим законом (овде) одређено је да се током изборне ноћи подаци о резултатима гласања аутоматски објављују на веб страници РИК-а, онако како се обраде, а РИК прелиминарне резултате проглашава 24 часа након затварања бирачких места (чл. 122-123).

РИК је, престанком да ради у изборној ноћи, само поступио онако како му је налагао нови закон – о чему наши политички експерти из N1, Демократске странке, Nove ekonomije и осталих компрадорских структура очигледно нису имали појма.

Међутим, то не значи да је са РИК-ом све у реду. Прошло је више од месец дана од председничких избора, а још нема резултата. Зашто?

Пратио сам на сајту РИК-а како расте постотак унетог материјала (овде) – 96%, 98%, 100%…. И таман кад се стигло до 100% – резултат је нестао.

Извор: РИК

О чему је реч, не могу да кажем. Тренутно нити има веб извештаја, нити има званичног саопштења РИК-а о коначним резултатима.

Срећом, ја сам преписао резултат пре него што је нестао. Ево последњих бројки, на 100% обрађеног материјала:

Александар Вучић – 2.224.914 (58,59%)
Здравко Понош – 698.538 (18,39%)
Милош Јовановић – 226.137 (5,95%)
Бошко Обрадовић – 165.181 (4,35%)
Милица Ђурђевић – 160.553 (4,23%)
Биљана Стојковић – 122.378 (3,22%)
Бранка Стаменковић – 77.031 (2,03%)
Миша Вацић – 32.947 (0,87)
Бирача 6.502.307, гласало 3.797.612 (58,62%)

Могуће је да се нешто не слаже – нема, рецимо, броја неважећих листића, или је могуће да се чека нека судска одлука. Какогод, месец дана после избора на сајту РИК-а морају да стоје макар привремене бројке, а не да се питамо шта се дешава.

Али, ове цифре које сам записао довољне су за анализу Вучићевог резултата.

Он је добио чак двеста хиљада гласова више него 2017. године (2.224.914 наспрам 2.012.788, или 58,59% : 55,08%). Вучићу је то изгледа било мало, па се одмах после избора похвалио да је „једини који је два пута победио у првом кругу“ (овде и овде). Али, то није тачно – и Милошевић је два пута већ у првом кругу победио: 1990. и 1992.

Ипак, када га упоредимо с ранијим председничким изборима, Вучићев резултат је заправо одличан – четврти од укупно 13 гласања за председника.

Извор: РИК/Снимак екрана

Бољи од њега били су само Милошевић 1990. и 1992 (3.285.799 и 2.515.047), и Коштуница 2000. (2.470.304 – резултат је само за Србију), а иза Вучића су опет Вучић из 2017, Коштуница из 2002. (1.699.098 – друго гласање), Милутиновић из 1997. (1.665.822), Николић из 2008. (1.646.172), Лилић из 1997. (1.474.924), Николић из 2003. (1.166 896), Коштуница из 2002. (1.123.420 – прво гласање), Тадић из 2012. (989.454) и Николић из 2004. (954.339).

Треба имати у виду да су Милошевићеви рекорди из 1990. и 1992. направљени на бирачком телу које је било за пола милиона веће (1990: 7.033.610; 1992: 6.949.150) и с далеко мањом могућности контроле досипања гласова – тако да је Вучићев резултат доиста одличан.

Такође, оно што је неспорно, јесте и да су општи избори 2022, уз све недостатке, ипак били у већој мери демократски од скупштинских избора 2020. – о чему сведочи и извештај пробриселске Међународне мисије за посматрање избора (овде).

Убедљивом победом, на изборима који су били чистији него 2020. или 2017, Вучић је обезбедио већи легитимитет и још пет година власти – до 2027 .

Али, Вучић не изгледа претерано срећно. Током ђурђевданског обраћања, у петак, непрестано се жалио и вајкао. Али санкције Русији, ипак, није увео.

Александар Вучић: Србија под великим притиском да призна Косово, ситуација погоршана после Путинове изјаве

Реч је о томе да постоје два чиниоца од којих зависи ко ће бити на власти у Србији. Један је народ – и његова воља се исказује на изборима. А други је политички Запад, са својим готово пресудним економским, медијским и војно- безбедносним утицајем.

Као малој земљи на полупериферији светског капиталистичког система (в. овде), суверенитет Србије је, реално, знатно ограничен.

Србија је типична постмодерна колонија, у којој је, када је реч о реалној конституционалности, на делу повратак у 19. век.

У 19. веку влада није зависила само од избора и скупштине, већ и од воље монарха. Он је могао да обори владу кад год би изгубила његово поверење. А оно што је тада био монарх, данас је у Србији политички Запад (САД и ЕУ).

Вучић је победом на изборима 2022. обезбедио легитимитет код бирача. Али, уколико би се други кључни политички чинилац окренуо против њега, он тешко да би могао, у данашњим приликама, дочекати крај мандата 2027. године.

Прелиминарни резултати избора: Вучић победио у првом кругу, СНС 43%, опозиција се нада власти у Београду

У овом тренутку светске историје, када између САД/ЕУ и Русије бесни посреднички рат (proxy war), Александар Вучић је у озбиљном процепу. Два кључна политичка чиниоца у Србији налазе се на две супротне стране фронта. Народ је на страни Русије. А други фактор реалне конституционалности управо води рат с Русијом. У ком год смеру да крене, Вучић ризикује да један од та два
чиниоца окрене против себе.

Гамбит у шаху је жртва пешака или фигуре, приликом отварања, како би се рашчистио простор за пресудни удар. Сада нам предстоји да видимо шта ће Вучић да жртвује. Подршку народа, који презире политички Запад. Или подршку политичког Запада, који презире овај народ.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Правда, 7. 5. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. Danas je 09.05.2022.

  Dan pobede nad svima koji su „jurišali“ krvavih očiju na
  Rusiju, Rodinu, Moskvu, od 1941 , pa do 1945 godine,
  pod „jednom“ komandom, sa „jednim“ ciljem, sa
  „najmračnijom ideologijom“ u istoriji čovečanstva,
  posle „Katoličke Inkvizicije“, sa imenom:

  Fašizam,
  Nacizam,
  Eugenika.

  Svi „osim“ , okupiranog i pocepanog Srpskog naroda.

  Svi od Norveške i Finske, pa do Rumunije i Bugarske.

  Svi od Portugala i Španije pa do Litvanije i Estonije.

  Svi Katolici.

  Svi Protestanti.

  Svi Balkan muslimani.

  Svi Balkan šiptari.

  Crno na belo. Svi.

  Čak i Englezi.

  Danas 09.05.2022. Je sve isto.
  81 godina, od naredbe Barbarosa.
  Naredba , „važi“ i danas.

  Moji Srbi.
  Televizija, koja se zove:

  RTS,

  ( Radio Televizija Srbije) , ne prenosi , paradu
  pobede Rusije, Rodine, Moskve, nad:

  Fašizmom,
  Nacizmom,
  Eugenikom,

  na dan 77 godina, od kada je Rusija „oslobodila“ fizički one koji su “ jurišali“ na nju, ali “ nikada“ psihički.

  Na dan kada su Srbi i Srpkinje pod „petokrakom“ i komunističkom zastavom, po „drugi put“ oslobodili,
  ( prvi put pod krstom i Srpskom zastavom) fizički one koji su “ jurišali“ na nju, ali “ nikada“ psihički.

  Sve „demokratske“ televizije u Kurvi Evropi, kod svih
  Katolika,
  Protestanata i
  Pravoslavaca, imaju u sebi „prisvojni pridev naroda“.

  Samo jedna, jedina „televizija“ (moga Srpskog naroda)
  i dan danas to nema.

  Kada budemo imali:

  SRPSKU RADIO TELEVIZIJU,

  gledaćemo:

  Srpskim očima.

  slušaćemo:

  Srpskim ušima.

  videćemo:

  Srpski

  Crveno-Plavo-Belo.

  Vreme je Srbi moji.

  Odavno.

  14
 2. Због чега би се уман човек, бавио поступцима и „успесима“ једног шибицара? Чему оваква анализа? Јасно је да је Вучић своју изборну математику одрадио механизмима који немају везе са изборима. Он је поткупио, уценио, фалсификовао, крао, обмањивао све и увек од кад се бави политиком, а само и искључиво се тиме бавио. Позивати се на изборну статистику и законе је потпуно депласирано у случају Вучићеве организације избора. Исто тако, давати на значају његовим патронима са запада у валоризацији изборних резултата је просто цинично. Нараво да човек не мора да буде граЏаниста да би заступао став против Вучића. То што нико није у прилици да сада докаже све манипулације и преваре, нипошто не може и не сме да значи да су избори и његови резултати тачни. Потпуно је оправдано критиковати понашање РИК у току избора. Колико је сулудих закона против здраве памети и интереса Србије Вучићева екипа донела? Па нећемо ваљда сад хвалити свакога ко те законе спроводи и онда кад није у обавези. Потпуно је јасно да Вучић ниједан закон не доноси и ниједан поступак не спроводи без свог интереса. Ако се то подудари са ставом прозападне опозиције, то само значи да су добили истоветне инструкције од истог извора. И да су им се интереси по том конкретном питању лепо сложили.
  Господин Антонић је заиста величина и радо читам његове анализе, али овој текст је потпуни бесмисао. Зар је стварно могуће да Антонић умишља да је Вучићу стало до мишљења народа или да се више плаши народа од оних којима је дужан послушност?

  7
  4

Оставите коментар