Олга Погодина Кузмина: Писмо европском пријатељу

Ми спроводимо операцију спасавања остатака Украјине од коначног уништења. А уједно спасавамо и себе

Фото: Shutterstock

(Ваши новости, 2. 3. 2022)

Драги европски пријатељу!

Пишете ми већ пето љутито писмо са захтевом да се изађе на улицу како би се, у име подршке Украјини, свргнуо Путин са власти.

Неоспорно је – оно што се догађа ових дана, за скоро све нас који живимо у Русији, био је шок и тежак ударац. Ово је права катастрофа. Осећала сам огроман бол и страх у овим данима као никада раније – а сигурна сам да већина грађана Русије мисли и осећа исто. Осећамо свој део одговорности за оно што се дешава, и не можемо без ужаса да гледамо како гранате падају по разним деловима Украјине, како људи седе у подрумима и на станицама метроа, како беже из градова, како гину од насилника.

Међутим, најгоре од свега је, можда, оно што сви разумемо – све су то само последице катастрофалног следа догађаја, који смо сви, вероватно, могли да спречимо пре десет, петнаест година.

Али, свеједно, ја заиста ценим вашу укљученост у ток догађаја у Украјини и тако активно учешће у њима које имате, барем на речима.

Не сумњам да сте са истом истрајношћу позивали своје пријатеље из Сједињених Америчких Држава и своје суграђане и комшије из земаља НАТО-а да одмах прекину рат у Ираку, Либији, Сирији, Јемену, Авганистану. Наравно, осудили сте монструозно бомбардовање Југославије и распарчавање ове некада слободне и независне земље – лично, ја се тога нешто не сећам, но хајде да верујемо да сте осудили.

Неколико оружаних сукоба тиња на садашњој мапи света, од којих су већину покренуле земље НАТО-а. Не чини ли вам се савршено логичним да се Русија прибојавала да подели судбину земаља које је уништила НАТО војска, па се зато Путин окренуо Западу са захтевом за безбедносне гаранције?

Штампа, коју контролишу НАТО земље, наравно, одавно вас је уверила да је Путин тоталитарни агресор и да су сви његови поступци и речи диктирани личним амбицијама. Али, верујте ми – у овом случају Путин је говорио у име већине Руса. Можда вам се чини необичним, али већина нас не жели да нам САД и земље ЕУ донесу демократију – јер нисмо видели ниједан, искрено, ни један једини пример у последњих тридесет година, да је овај вихор промена, кроз револуције достојанства, лала и ружа, донео „демократизованим“ земљама ишта друго, осим наглог осиромашења, необуздане корупције и грађанског рата. Истина, нема ниједног примера благостања, економског раста, ширења права и слобода у земљама у које су долазили амерички саветници и други добри Самарићани земаља НАТО-а.

Како Запад представља Владимира Путина (Извор: Нови полис)

Знате ли ко су ови Самарићани?

Дозволите ми да вас подсетим кроз чињенице.

На територији других земаља, укључујући границе Русије, налази се 177 америчких и НАТО база, амерички војни буџет од 778 милијарди долара и 307 милијарди укупног буџета осталих земаља НАТО-а.

Војни буџет Русије је само 60 милијарди. Војно присуство Русије је у само 9 земаља.

Ко је тачно овде агресивни тоталитарни тиранин?

Да подсетим, Русија је пре два месеца тражила од Сједињених Америчких Држава и НАТО-а безбедносне гаранције, као и преговоре о међусобној контроли наоружања и повратак на споразуме о разним врстама  наоружања.

На то смо добили јасан одговор: НЕ.

Коме, пак, кажу ДА?

Наравно, Украјини, коју НАТО земље већ дуги низ година снабдевају оружјем, затрпавају својим саветницима и консултантима, позваних у разне међународне организације, где сложно и дуго аплаудирају.

Резултат ових савета/састанака и консултација (у Украјини) је разочаравајући: проблеми у привреди, огромна корупција, колапс индустрије и извоз свега што вреди у иностранство. Где тачно – бићете изненађени. Стварно, зар у исте те земље НАТО-а? Да, погодили сте!

Шта је још био резултат демократизације и европског пута Украјине? Пад броја становништва – људски ресурс је такође скуп и цењен на светском тржишту;

– фактичка забрана руског језика; забрана опозиционих партија и покрета;

– затварање свих донекле независних медија;

– невиђено повећање политичких убистава;

– необуздавање злочина; освета нацистичких идеја;

– грађански рат и губитак територија.

И, наравно, мржња према руским суседима делимично је продукт свега наведеног.

Кап која је прелила чашу у мору демократских реформи у Украјини био је предлог закона о иступању земље из споразума о овековечењу сећања на храброст и херојство народа ЗНД[1] у Великом отаџбинском рату.

Драги пријатељу!

Пишете ми да Руси нису били угњетавани у Украјини – бар не знате за то. А ако се нису слагали са Владом, могли су слободно да оду. Односно „кофер – станица – Русија“, чујем како говориш, мој европски, демократски, просвећени, толерантни и слободоумни пријатељу? Искрено, запрепашћена сам.

Хајде да разјаснимо, где то Руси треба да иду, а да не сметају земљама НАТО-а – не живиш ли ти у једној од њих? Колико далеко морамо да се померимо да не бисмо нарушили ваш мир? Можда одмах у концентрационе логоре и крематоријуме, као Јевреји током Другог светског рата? Да, знам да ваша земља има богато искуство у овој области, као и многе друге земље ЕУ. Па, ми рецимо имамо искуство Нирнбершког процеса које је покренула, организовала и спровела моја земља уз помоћ савезника. Можда ћемо то морати да урадимо ускоро.

Пишете да су ваши украјински пријатељи страшно увређени на то колико мало Руса их подржава у „фашистичкој Русији“ – баш тако то и наводе?

Али, шта је у овоме чудно?

Осам година слушамо увреде са друге стране границе. Русњи, мокашњи, угри, бурјати – ове речи су из неког разлога постале уобичајена увреда у свим украјинским ресурсима, у медијима и у личној комуникацији. Сетимо се и „Московљане на гране, Московљане на ножеве“.

Осам година смо, беспомоћно стежући песнице, гледали нацистичке бакљаде са транспарентима нацистичког покрета „Бандера” у центру Кијева и другим градовима. Видели смо како се руше спомен-обележја совјетским херојима-ослободиоцима и подижу споменици озлоглашеним саучесницима нациста, убицама стотина хиљада цивила. Слушали смо злобне приче о окупацији, глади, угњетавању Украјинаца од стране Русије – иако сви знамо да је то пропагандна лаж, будући да је као део Руског царства, а потом СССР-а, Украјина делила све наше заједничке историјске трагедије, али и победе, уз чињеницу да су Украјинци одувек били део руске културне средине, техничке и владајуће елите равноправно са Русима и другим народима.

Такође, усуђујем се да вас подсетим да је током совјетског периода Украјина била најпросперитетнија, технички најнапреднија, водећа република са широким овлашћењима локалних власти. Књиге на украјинском језику излазиле су у милионским тиражима, у свакој школи је то био обавезан предмет. Као и руски, то је језик комуникације међу различитим народима СССР-а, а данас Русије. Да подсетим, Русија данас има око сто деведесет народа који живе у пријатељству и добросуседству и настоје да све сукобе и спорове решавају мирним путем.

Данас, Украјина је на светској економској ранг листи пала на ниво најсиромашнијих земаља Азије и Африке.

Верујте ми, бескрајно сам повређена и постиђена због овог рата. Јер, вероватно смо могли другачије да поступимо, могли смо и раније да одбранимо Украјину, а не да вам је дамо да је прождрете.

Али, сада је већ касно. Све се догодило онако како се догодило.

Ми спроводимо операцију спасавања остатака Украјине од коначног уништења. А уједно спасавамо и себе.

Јер, у Украјини раде четири совјетске нуклеарке које представљају реалну претњу свету – опрема на њима годинама није поправљана, а коришћење нестандардних горивних склопова сваког минута може довести до катастрофе. Руководство Запорошке нуклеарне електране, узете под контролу наших трупа, већ даје страшне изјаве. Они нам достављају документацију о удесима и кваровима Вестингхаус горивих склопова и спремни су да сведоче на суду. Можда ће ускоро цео свет знати да се Путин одлучио на тако радикалан корак не зато што је луд, већ да би заштитио Русију, Украјину, Европу и свет од лудака.

Драги европски пријатељу!

Упозоравате ме да је рат огромна траума за нацију, која траје дуги низ година, и преноси се на генерације које долазе.

Ми то знамо.

Али, ми Руси знамо и да рат није само траума. То је још увек чин у којем се раздвајају добро и зло.

Олга Погодина-Кузмина (Извор: Видовдан)

И, упркос свим жртвама и катастрофама, главни исход рата није жаљење за мртвима, нити је лицемерни универзални хуманизам.

Главни резултат рата је победа.

И победа ће бити наша. Јер, иза нас није само снага. Иза нас је истина.

Па, пренеси то својим људима тамо, драги европски пријатељу.

Срдачан поздрав,
Олга Погодина-Кузмина

Са руског превеле: Богданка Живановић и Луна Градиншћак

Опрема: Стање ствари

(Нови полис)


[1] Заједница независних држава (рус. Содружество Независимых Государств, СНГ).Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

8 replies

 1. Draga moja Ruskinjo.
  Pametna moja Ruskinjo.
  Lepa moja Ruskinjo.
  Rečita moja Ruskinjo.

  Sve što si rekla i kazala je, tačno.

  Osim jedne jedine, ali najvažnije rečenice.

  Redosleda.

  Nisu nikada bili: Dragi.

  Nisu nikada bili: Evropski.

  Nisu nikada bili: Prijatelji.

  Danas je 08.05.2022.

  Oni koji se nisu sami“oslobodili“ 1945 godine, slave
  Dan Evrope.

  Rusi i Srbi su se sami oslobodili 1945 godine, i slave
  dan pobede, 09.05.2022.

  Rusi i Srbi, 77 godina posle, „fizičkog“ oslobođenja,
  moraju konačno da se oslobode u svojim sopstvenim
  glavama, od onih koji se nisu nikada sami „oslobađali“.

  Istorija Kurve Evrope, u zadnjih 500 godina, od
  Inkvizicije, Katolika do
  Inkvizicije Protestanata, činjenično, crno na belo, govori o tome.

  Pogledaj.
  Čitaj.
  Vidi.
  Uvidi.

  Sloboda se rađa u glavi.

  Ruskoj.

  Srpskoj.

  Samo onaj ko oslobodi samog sebe, zna šta je
  SLOBODA.

  Srbi, kao i Rusi su TO znali.

  Pa su zaboravili.

  09.05.1945.

  09.05.2022.

  Budi se sloboda.

  U Ruskoj i Srpskoj glavi.

  Posle 77 godina, mamurluka.

  Teško je, al’ kada je to sloboda bila, laka.

  Pogledaj.
  Čitaj.
  Vidi.
  Uvidi.

  Srpska i Ruska sloboda, zadnjih 500 godina.

  Od „dragih evropskih prijatelja“.

  12
  2
 2. Pisuci o Atlantidi, Platon pise o ostrvu (kontinentu) iza Herkulovih stubova, granice antickog sveta.U jednom trenutku Atlantida krene da se siri i u tome je zaustavi savez Jonjana sa Atinom na celu. Atlantidu pogodi zemljotres i ona potone u more!

  Sta je ZEMLJA govori nam Karl Smit:“ Zemlja se u mitskom jeziku naziva majkom prava.To ukazuje na trostruki koren prava i pravde: 1) Prvo, plodna zemlja u sebi samoj…krije jednu unutrasnju meru.Jer, muku i trud, setvu i obradu koju covek vrsi na plodnoj zemlji, zemlja pravedno nagradjuje rastom i zetvom, 2) zemlja koju covek krci i obradjuje pokazuje cvrste linije u kojima postaju uocljive razdeobe…U tim linijama postaju raspoznatljive mere i pravila obradjivanja, prema kojima se odvija rad ljudi na zemlji, 3) zemlja nosi ograde, granicne kamenove, zidove, kuce…Ovde postaju ocigledni poreci i smestanja zajednickog zivota ljudi.Porodica, rod, pleme, stalez, vrste vlasnistva i susedstva, ali i oblici moci i vladavine, ovde postaju javno vidljivi.

  Sta je MORE? Kaze Karl Smit:“… u moru se ne daju posejati polja i ukopati cvrste linije. Brodovi koji krstere morima ne ostavljaju trag…more je polje slobodnog sticanja plena…Na moru ne vazi nijedan zakon“.

  Imamo tri elementa SIRENJE (ratno), ZEMLJO-TRES i nestanak u MORU. Platon govori o sirenju preko Herkulovih stubava, ali lukavo onoga ko se siri stavlja sa druge strane. Sirenje dovodi do poraza, to dovodi do zemljotresa i pucanja zemlje-zakona-poretka i potonuca u more-bezakonje. To sto je ovaj proces sirenja-cepanja-potonuca opisan recnikom prirodne nepogode nije nikakav problem, jer za Platona politika i drzava imaju prirodni, bicevni koren (physis i nomos ovde nisu suprotstavljeni). Platonova drzava je zatvorena i ogranicena u pogledu broja stanovnika, jer uvecanje broja stanovnika zahteva SIRENJE plodnog tla za ishranu, a to moze dovesti do dodira i rata sa drugim drzavama. Polis je vertikalna ne horizontalna drzava.

  Iza potopljenog kontinenta ostaje samo linija spoja vode i neba.Na naslovnoj strani Bekonove „Nove Atlantide“ je brod koji prolazi Herkulove stubove i krece prema horizontu. Bekon trazi da se svo ranije znanje odbaci, dok se ne pronadje siguran temelj.Cilj znanja je vladanje prirodom (morem) i stalna nova znanja, otkrica (novih zemalja). Moreplovac je taj koji se bori sa samovoljom neba i mora u potrazi za novim zemljama. Novo, inovativno, postaje svojstvo znanja kao akumulacije. Akomulacija zahteva beskonacnu kategorizaciju i brzinu, sto pre do Indije, do informacije, do ukidanja stranog u vlastitim muzejima.Pomorske imperije su horizontalne, progresivisticke, uvek napred, uvek u novo! Platon kritikuje svoje sugradjane sto su zeljni novotarija. Trgovina mora ostati izvan polisa (Poper kaze kako su trgovina i putovanja razorila poredak koji fasista (bukvalno ga tako naziva negde u „Otvorenom drustvu i njegovim neprijateljima (postoje dve vrste velikih dela, po pameti i gluposti, i iz jednih i iz drugih se podjednako nauci) Platon pokusava da obnovi u svojoj drzavi (a jos ga optuzuje i za damping cena :))))

  Rusija je kopnena imperija. Nebo dodiruje svaki deo zemlje oko coveka.Sve je isto, novo nema znacaj.Vazno je samo ono iznad. Sirina se rastegla toliko da se izvija u visinu. Zato je Rusija vertikalna imperija, zato i druge religije mogu ostati PORED. Nema PORED za horizontalne imperije u vecitom sirenju i netrpljenju pored-sebe.Ne sa drugim, vec sa Velikim-Drugim, a sa drugim pored! Pustiti ga, ne etikom ga univerzalizovati. Etika je nasilje nad stranim i Velikim Drugim u drugo-i-drugacije.Etika ne trpi pored-sebe! Etuka humanitarizuje bombardovanje.

  11
  1
 3. Браво Олга и Бог те благословио.

  12
  1
 4. Олгин европски пријатељ вазда глође кору са дрвета познања и једнако је гладан знања ( СМИСЛА ), а Олга се свила под Дрветом Живота и плод Његов би да убере и нахрани пријатеља гладног… Одмори, добра Олга, хлад Дрвета Живота претећи ће и преко Херкулових стубова да укотви висак и у море, да га оПРАВДА пред Земљом…

  11
  1
 5. @Zoran Nikolic (Valjevo)

  Procitao sam pet puta Vas komentar i nisam nasao nikakav kompliment za mene :)))))))) Elem, bolje da ste igrali na pricu o moru kao samovolji vode i neba i potopu, kao prociscenju i pretvaranju samovolje vode i neba u Boziju volju, a o susenju vode i pojavi zemlje kao izvora opste volje, zakona, za samovolju coveka!

 6. @Petostruki citalac komentara i visestruki dobitnik komplimenata, nezvanicni distributer oruzja

  Сам коментар јесте комплимент Вама, а причу о мору Ви ћете испричати, баш овде, на @стањествари, ја немам ни знања ни умења, но Ви имате…

  9
  1
 7. Бѣоград синоћ у окупаторским бојама. Можда ме утисак вара, али о „Бесмртном пуку“ ове године се не извѣштава колико би ваљало. А посебно је важно да ове године он у Србији буде што масовнији. Посебно у Бѣограду: https://youtu.be/i5PQOM1L9f4

  10
  1
 8. @@Petorostruki citac komentara i visestruki dobitnik komplimenata, nezvanicni distributer oruzja

  :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  Ovo je tako humor u mom stilu i po mom ukusu, da sam se valjao od smeha

  5
  1

Оставите коментар