Матија Бећковић: Издајник и сарадник окупатора

Зашто издајник / И сарадник окупатора / Није остао у граду / У топлом апартману / У кућном огртачу и папучама / И сарађивао с окупатором / Као господин човек

draza-mihajlovic

Многи се питају
Зашто се издајник
И сарадник окупатора
Одметао у шуму
И шта му је требало
Да пушта коротну браду
Што се носи кад је земља у ропству
И да на својој застави исписује завет
Слобода или смрт
Зашто га је окупатор
Гонио као звер
И давао суво злато
За главу издајника
И сарадника окупатора
И зашто је окупатор
Стрељао хиљаде издајника
И сарадника окупатора
Његових присталица и војника
Зашто је издајник
И сарадник окупатора
Спасавао пет стотина
Америчких пилота
И зашто није побегао
Заједно с окупатором
Или ако није хтео с њим
Зашто се није одазвао
Онима који су га звали
И одликовали
Пошто је осуђен и стрељан
Као издајник
И сарадник окупатора
Зашто издајник
И сарадник окупатора
Није остао у граду
У топлом апартману
У кућном огртачу и папучама
И сарађивао с окупатором
Као господин човек
Него се четири Божића
Потуцао по пећинама
Борећи се с ранама
Вашкама и бувама
Не силазећи испод хиљаду метара
Надморске висине
Слободних српских планина
Како зашто
Коме то није јасно
Па да сакрије издају
И сарадњу

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 3. 2015)



Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , ,

19 replies

  1. Могу се водити разне расправе о месту и улози Драже у рату, али ови стихови потпуно јасно показују, да се Дража никако НЕ МОЖЕ сврстати међу ратне злочинце. Матија је то изузетно добро “насликао”.

    42
    3
  2. Dragi @mlinarevicu

    Sve je manje raznih “lazi” o mestu i ulozi Draze u ratu.
    I ovi stihovi potpuno jasno pokazuju da je Draza bio ozbiljan protivnik Nemaca i borac za slobodu

    34
    2
  3. “Како зашто … Па да сакрије издају, И сарадњу”

    Ето, у томе је ствар. Сарадници и злочинси су прогласили патриоту за оно што су они сами.
    Хвала Богу да то после 70 година постаје полако јасно. Зашто су Срби тако спори?

    33
    2
  4. Историја, написана историја је увек мања или већа лаж јер је увек пишу победници. А победници могу бити часни, али и “срећници” здружени с насилницима и злотворима.

    21
    2
  5. ХОЋЕ ЛИ БОРЦИ ЗА СРПСКУ АЗБУКУ БИТИ НЕКАДА РЕХАБИЛИТОВАНИ?

    Много је оних које треба “рехабилитовати” и ослободити од лажи и обмана. Хоће ли некад бити рехабилитовани и часни страдали борци за српску ћирилицу с насилницима у српским квислиншким латиничким институцијама.
    Битка против ћирилице има много часних бораца за њу и лажи о тим борцима шириле су се слично као лажи о четницима и Дражи.

    27
    4
  6. Један осврт на Стаљина и Дражу и на књигу енглеског историчара Стефана Клисолда, коју је објавио под насловом „A short history of Yugoslavia from early times to 1955“, где дословно стоји о односима Стаљина и Драже: „Целу 1942. Москва је сматрала Дражу Михаиловића као јединог вођу отпора у Југославији… Кад је Черчил одлучио да повуче своју војну мисију од Драже, Совјети су хтели да пошаљу своју, јер су веровали да ће на крају рата Дража ипак бити главна личност у Југославији. Енглези су се томе супроставили“ (Види: Stephen Clissold, A short history of Yugoslavia from early times to 1955, Cambridge, Great Britain, 1966, стр. 223 и 229).

    Стаљин није веровао Брозовим оптужбама, које је слао у Москву потив генерала Драже Михаиловића ни у току септембра 1942. године. Сматрао је да су Брозове оптужбе лажне, зато је дословно рекао: „…Водите рачуна да добро проверите аутентичност. Могуће је да су окупатори посебно заинтересовани за крваву борбу између партизана и четника…“ (Види: Ronald Seth, The undaunted – The story of resistance in Western Europe, New York, 1956, стр. 228).

    Истини за вољу, четничко-партизанска сарадња није одговарала англо-американцима, јер су се бојали да ће са Србима опет граничити на Средоземном мору, као и за време Краљевине Југославије. Није одговарала ни Ватикану, ни Анти Павелићу, који је послао Броза у Србију 1941. године да међу Србима покрене братоубалачки рат (Види: Stephen Clissold, Whirlwind, London, Great Britain, 1949, стр. 98). Није одговарала ни Брозу, ни Ивану Рибару, ни Брозовим ментору, како то рече Џан Гунтер ( Види: John Gunter, Behind the curtain, New York, 1949) Моши Пијади, који се у току 1948. године разоткрио и као један између осталих твораца и режисера анти-совјетског блока. Више о томе видети књигу Моше Пијаде (Mosha Piyade) коју је објавио под насловом “The Legend That the Yugoslav Uprising Owed its Existence to Soviet Assistance”, London, Great Britain, 1950 – Моша Пијаде, Легенда да југословенски устанак дугује своје постојање совјетској помоћи…“).

    25
    3
  7. Ne može se Draža svrstati među ratne zločince, ali ne može ni među zaslužne za oslobođenje od okupacije.

    6
    40
  8. Ili Matija laže, ili je Draža bio u oblacima iznad Ravne gore,
    jer je Ravna gora ispod 1000 m nadmorske visine.
    Laži lepo zvuče.

    “Не силазећи испод хиљаду метара

    Надморске висине”

    5
    38
  9. nvOko 700 m

    3
    26
  10. Комунисти нису могли да сакрију своје расистичке фразе и пароле о „великосрпском и великоруском хегемонизму“ као што ни Маркс није могао да сакрије своје расистичко расположење према Фридриху Ласалу. Он је у једном писму које је упутио своме блиском сараднику Фридриху Енгелсу писао о Ласалу, њиховом заједничком ривалу у социјалистичком покрету, дословно ово:
    “…Она јеврејска црнчина Ласал, који срећом одлази крајем ове недеље, опет је изгубио 5.000 талира у једној преварантској шпекулацији. Тај би пре бацио новац на ђубриште него што би га позајмио ‘пријатељу’, чак и када би му интерес и капитал били загарантовани. Поред тога, он поступа по начелу да он мора да живи као јеврејски барон…
    Сада ми је потпуно јасно да он, као што доказује структура његове лобање и његова гргурава коса – води порекло од црнаца који су се придружили Мојсијевом изласку из Египта (под претпоставком да се његова мајка или баба на очевој страни није парила са црнчином). Овај свој јудеизам са германизмом, са суштинском црначком субстанцом мора да произведе одговарајуће последице. Његов безобразлук је такође црначки…“ (Види: Karl Marx on Religion, стр. 247, Saul R. Padover, ed. McGraw Hill).
    Ово је неоспоран доказ да се комунисти нису борили за социјалну и расну правду, него према потреби, јер су употребљавали расистичке фразе и пароле и аргументе да би постигли своје идеолошке циљеве.

    30
    2
  11. @Душан Буковић
    По старом добром обичају! Цитати, а сада и размишљања, која немају везе са текстом. Напишите неки ауторски текст, без уобичајених цитата, који вазда, престављају преко 50% у сваком Вашем “коментару”.

    5
    23
  12. Ovo je divan tekst akademika Matije Bećkovića —primite izraze moga divljenja i poštovanja —— capt. Uroš Šušterič, vojvoda Triglavski

    32
    3
  13. Душан Буковић – Ваши чланци и коментари, који су углавном поткрепљени релевантним документима, су право духовно освежење за све људе којима је стало до историјске истине. Хвала Вам за такав ентузијазам и родољубиво прегалаштво. Нека Вам Бог подари добро здравље и дуг живот.

    31
    2
  14. 😂😂😂 Планинари свих земаља , уједините се ! Можда вам успе да потрефите надморску висину .Суштина је у величини , па кад решиш да звучи грандиозно , гађаш преко иљадарке . Јес да си 70 година чекао , али никад није касно да човек изађе на прав пут. Што би реко један други песник : „Уби ме прејака надморска висина . . .”😂😂😂

    18
    7
  15. @ Зашто су Срби тако спори?
    1903-1914 је само 13 година, нит има, нит ће икада постати ДРЖАВА, која је постојала само до почетка пубертета. Човеку је потребно, најмање 18, да постане полу-зрео човек, паприке сазру за 3 месеца. Нацистичке банде су држале човечанство од 1492, и још увек нисмо, потпуно ослобођени.

    11
    3
  16. Стихови су доказ , а надморска висина се утврђује гласањем . Баш принципијелни обрачун са победницима НОР !

    5
    7
  17. Потпуно је нејасан, бар обичном и недовољно упућеном читаоцу и познаваоцу живота и дела знаменитог песника, ненадани и, рекло би се, његов мало закаснели порив да пева о Д. Михаиловићу! Очигледно је имао неодољиву потребу да изрази своје емоције! Можда се ради о некој годишњици, у том случају би било разумљивије! Но, изгледа да нас ништа више не може изненадити! Ипак, да неки коментатори стихове сматрају за “потпуно јасни доказ” историјских чињеница је у најмању руку чудно! У ствари, није добар термин “чудно”, запрепашћујуће је!

    4
    6
  18. Rado citam sve od g. Bulova.

  19. Ispraka Rado citam od gospodina Dusana Bukovica

    5
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading