Нова.рс: САД нуде Србије брже интеграције у ЕУ и инвестиције у замену за увођење санкција Русији

Представница америчке делегације из Сената Џин Шејхин потврдила да су она и њене колеге са председником Србије разговарали и о (не)увођењу санкција Русији

Александар Вучић и сенатори САД (Извор: instagram/buducnostsrbijeav)

Председник Србије Александар Вучић у претходних неколико дана имао је низ састанака са представницима западних земаља, а како сазнајемо, доминантна тема била је позиционирање Србије у односу на догађаје у Украјини. Према информацијама Нова.рс, наша држава позвана је да се придружи санкцијама који је већи део Европе увео Русији, а заузврат јој је понуђена дипломатска подршка у напорима да оконча преговоре за приступ Европској унији и финансијска помоћ.

У претходна три дана, шеф српске државе одржао је низ састанака са представницима западних земаља, па је тако у кратком временском периоду разговарао са амбасадором САД, Кристофером Хилом, а затим и са људима из америчког Сената.

Сенатори Одбора за спољне послове Крис Марфи и Џин Шејхин, као и сенатор Одбора за оружане снаге Том Тилис нагласили су, после разговора са Вучићем, да је у овом историјском тренутку важно да све демократске земље Европе пошаљу јасну поруку Русији и позову је на одговорност. Они су уједно додали да Србија мора да усклади своју спољну политику са Европском унијом.

Међутим, поставља се питање шта ће Србија добити оног тренутка кад се определи и на који начин ће јој се помоћи да превазиђе одговор који ће неминовно уследити из Москве.

Шта Србија може да добије

Извори Нова.рс из дипломатских кругова наводе да јасно изражен став америчких представника да Србија мора да се определи и усклади своју спољну политику са Европом не значи да ће она бити ускраћена за подршку у моменту кад се за то одлучи.

„Вучићу је предочено на који начин ће та подршка изгледати. Конкретно, САД ће још ефективније подржавати европске интеграције Србије и искористиће свој дипломатски утицај да се брже превазиђу процедуралне, односно бирократске препреке на путу ка пуноправном чланству у ЕУ. То, наравно, не значи да ће се преко ноћи решити нека отворена питања без чијег решавања Србија не може да постане пуноправни члан европске породице народа, али ће се и њима приступати посвећеније”, наводи наш извор.

Вучић са америчким сенаторима о гласању у Генералној скупштини УН

Други вид помоћи, према речима нашег саговорника, је финансијске природе:

„Не би требало занемарити и тај вид подршке. Финансијска помоћ ће бити свакако бити значајнија оног тренутка кад се Србија дефинитивно донесе одлуку да је део Запада. Америка може додатно да подржи српску привреду и подстакне своје инвеститоре да долазе и улажу овде”.

На питање да ли постоји опасност да ће Србија бити уведене санкције уколико одбије да се усклади са спољном политиком ЕУ, наш саговорник одговара одрично:

„Те претње су производ спекулација, нико није комуницирао на тај начин. Србији је само предочено колико је за њу значајно да следи политику коју су прихватили, њени суседи у првом реду, али и читава Европа. Наравно, говорило се и томе колико би било штетно да се Србија не придружи томе, али далеко је то од било каквих претњи или уцена”.

Шта је рекао Вучић америчким дипломатама, а шта руском амбасадору

Након састанка са амбасадором САД у Београду, Кристофером Хилом, Вучић је саопштио да се сагласио са америчким дипломатом да је услов за напредак и Србије и целог региона очување мира и стабилности и да је у том смислу подршка САД од изузетног значаја.

Дан касније, најављујући долазак америчких сенатора у Београд, Хил још прецизније изразио спремност да је његова држава „спремна да подржи усаглашавање Србије са њеним суседима из ЕУ”.

Форин полиси: Запад мора да натера Вучића и Орбана да изаберу страну

О усклађивању, које се пре свега односи на однос према Русији, говорила је представница америчке делегације из Сената, Џин Шејхин, која је потврдила да су она и њене колеге са председником Србије разговарали и о (не)увођењу санкција Русији.

Она је рекла да је сигурна да ће Србија и САД наставити да разговарају о томе у будућности.

„Као што је председник Србије рекао, будућност Србије лежи на западу са остатком Европе и она се креће у том смеру, трговинске везе, пословне везе, инвестиције. Ако је то намера, онда свакако треба гледати и да имате спољну политику која је усклађена са Европском унијом“, нагласила је Шахин.

Подсетимо, пре састанка са америчким представницима, Вучић је обавио разговор и са амбасадором Русије у Србији, Александром Боцан-Харченком, али информације о томе о чему су конкретно разговарали су прилично штуре.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс/НСПМ, 20. 4. 2022)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

3 replies

  1. Iz komentara koga sam nedavno postavio:

    „…Остаје још ставка УВЕЛИ. Санкције Русији… Да нам буде боље, да будемо богати и срећни…
    ДА ЛИ ИКО КОГА ЈЕ МАЈКА РОДИЛА БАР СА ГРАМОМ МОЗГА ВЕРУЈЕ ВИШЕ У ОВЕ НЕБУЛОЗЕ? Јер ако верујемо, боље је да истог момента нестанемо, него да останемо записани као народ који је себи дозволио сва ова понижења и који ће пристати и дозволити себи да одради још много тога зарад једног великог НИШТА.“

    22
  2. Занимљиво је како нас Запад третира – као тржиште проституције! Испада да бисмо ми спремно испунили захтеве, само је у питању неспоразум око цене, Па рачунају, ако понуде више, обавиће посао! Наравно, увредљиво је и то што нам непрестано објашњавају да боље од нас самих знају шта је наш интерес! И то још да “морамо” да урадимо то и то! А, да ми баш и не волимо да нешто морамо, показали су ови последњи избори, када је једна странка, која као да није од овог народа, прилично непромишљено изабрала баш то име, па није баш победила!

  3. Pa kad nema niko da ih podseti da su nas bombardovali, i da ih pita sta je bio razlog? Koliko su stete naneli, koliko su naroda poubijali? Da je neko normalan ne bi sa njima ni razgovarao. Treba stvarno tu neko ima mozga, hrabrosti i karaktera, otvoreno bi im kazali da nece uvesti sankcije Rusiji i da ih to nikada ne pitaju. Nude sve samo da se odreknemo Rusije, kao sotone, sve ti nude a popice te kao kap vode. Kome nije jasno neka pogleda kako izgledaju drzave kojima su oni pomagali. Nedavno sam videla nalepnicu na kolima gde pise “Budite fini prema amerikancima da ne dodju kod vas da vam uvedu demokratiju” to vam govori sve. Pogledajte na sta lici zemlja, beda na sve strane, korupcija svuda, divim se roditeljima koji u svemu ovome uspeju da izvedu decu na put da budu pismeni i vaspitani, zalosno je ako ostanu u takvoj sredini da zive.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading