Александар Вучић: Неувођење санкција Русији много кошта, али би нас и увођење коштало

Постао бих „светски број један“ да уведем санкције Русији и био бих слављен у медијима као највећи демократа на свету, иако сам до јуче био ауторитаран, рекао председник Србије

Александар Вучић (Извор: Снимак екрана/ТВ Пинк)

БЕОГРАД – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да верује да ће се последице рата у Украјини осећати три или четири године и да се тај рат одражава на Србију, а истакао је да и увођење и неувођење санкција Русији кошта Србију.

Он је на телевизији Пинк истакао да верује да ће Србија добити повољније услове за руски гас него други у Европи, али да је нафта скупља и да ће то утицати на цену и количине гаса.

На питање колико би Србију коштало увођење санкција Русији, Вучић је рекао да „нас све кошта“, да много кошта то што их Србија није увела, а да би увођење санкција коштало принципа да Србија не уводи санкције и указао да је Русија увек пружала подршку територијалном интегритету Србије.

„Наше је да се понашамо у складу са међународним јавним правом и да поштујемо принципе“, казао је Вучић.

Налазимо се у једној врсти светског сукоба

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се, од када је кренуло крајем фебруара све између Русије и Украјине, налазимо у једној врсти светског сукоба, светског рата.

„То што гледамо на телевизији мртве и рањене је један део, и добро је што их код нас нема. Али тај сукоб је нешто што погађа и нашу земљу. Када чујете у Немачкој од министра апел грађанима „немојте да се купате да би уштедели енергију“, или од директора БАСФ-а да ће престати да ради цела немачка економија ако се заустави доток гаса, то показује целокупну ситуацију“, навео је он.

Хрватска која је чланица НАТО, ЕУ, која је увела све санкције Русији, како је додао, има све плусеве на западу, кредитни рејтинг ниво изнад нас, изашла је на тржиште капитала и уместо по камати од 0,80 задужили се по 2,87 одсто на десетогодишњу обвезницу.

Ми који нисмо увели санкције, нисмо чланица НАТО и ЕУ, када то видите, лошије би услове добили.

„Сада треба да узмемо милијарду по нижој цени да би вратили милијарду по камати од седам одсто које смо узимали у Цветковићево време, али питање је због рата да ли уопште можемо да изађемо на финансијско тржиште“, указао је он.

Вучић је казао да не верује да ће последице рата нестати за 3-4 године.

Вучић је, за Пинк, на питање какав је његов лични однос према ономе што се догађа између Русије и Украјине, с обзиром на његов однос према председнику Путину казао да све што би одговорио не би имало личну конотацију, већ би имало последице по међународни положај Србије.

Објаснио је да је вечерас дошао у емисију „Хит Твит“, како би грађанима изнео ствари које људи нису могли да сазнају и чују, на који начин је погођена Србија и шта нас чека.

Подсетио је да је после Николе Пашића, после 105 година, први Србин који је добио орден Александра Невског, највиши орден, од руског председника.

„Моја ћерка је ишла у руску школу и она говори перфектно, а већина нас релативно добро руски језик. Све ово нас ужасно погађа, али председник сам Србије. Мој посао је да водим рачуна о Србији“, објаснио је он.

Пренео је да су му саветници рекли да је део гласова изгубио захваљујући чињеници што је говорио о свему што нас чека и што није добро, а могао је добити 65 до 67 одсто гласова.

Захвалио се грађанима на подршци, не само 3. априла, већ посебно за јучерашње поновљене изборе, јер су резултати показали стварни однос грађана.

Подсетио је да је на јучерашњим поновљеним гласањима, на бирачким местима која су отворена, на којима је имао подршку 57,5 одсто, добио 79,04 процената. У Београду је листа коју предводи на свим поновљеним изборима добио 59,04 одсто, уместо 37,6 колико је било 3. априла на тим местима.

„То је показало да постоји огроман број грађана који разумеју ситуацију са којом се суочавамо, који су показали посвећеност и озбиљност. Не постоји нико поноснији од мене због оног што су људи показали“, рекао је Вучић.

Следе разговори за гас

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да ће, будући да следе преговори са руском страном око цене гаса, уговор Србије са Русијом о испоруци тог енергента бити бољи од свих које имају европске земље, али да то свакако неће бити бесплатно нити ће цена бити као до сада.

„Чека нас разговор са руском страном око цена гаса. Слушао сам како није потписан уговор са Русима због избора, што нема смисла. А, какав год уговор да потпишемо, биће много бољи од свих које плаћају европске земље, али то свакако неће бити бесплатно или као до сада“, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је појаснио да је Србија до сада имала цену гаса везану за цену нафте, која је до скора била јефтина.

„Да имамо само нафтну формулу, сада када је нафта поскупела, плаћали бисмо између 450 и 619 долара на 1.000 кубних метара гаса. Све што се збива утиче и на цену и на количину гаса“, рекао је Вучић.

Указао је да цена нафте разара све, јер доприноси инфлацији и цени производње свега, па, примера ради, сваки пољопривредни произвођач мора у цену производње да урачуна и цену нафте.

Додао је да је држава одричући се дела акциза сама „склонила“, прихватила да има мање приходе, да би цена нафте била пристојна, иако, констатује, ни тако није пристојна.

„Цео свет се мења. Ми не живимо ван света. Ми боље пролазимо него други, никоме нисмо искључили грејање, никоме рекли да неће бити гаса, бензина, шећера, пшенице, кукуруза, али нису нормалне цене пшенице ни кукуруза“, констатовао је Вучић.

Навео је и да би он постао „светски број један“ да уведе санкције Русији, био би, каже, слављен у медијима као највећи демократа на свету, иако је то јуче био ауторитаран. На питање колико нас коштало увођење санкције Русији, Вучић је одговорио – све нас кошта.

Бошко Јакшић: Сваки проевропски поборник извлачења Србије из загрљаја „мајчице Русије” морао би да подржи Вучића

„Све нас кошта, кошта нас много то што нисмо увели санкције, више него што мислите… Да не уводимо, коштало би нас нашег принципа, јер сами знамо да је то неморално и да не доноси резултат“, рекао је Вучић.

Подсетио је да је Русија увек од 2001. године подржавала Србију, територијални интегритет наше земље, 2015. године спречила британску резолуцију у УН.

„Наше је да се понашамо у складу са међународним јавним правом, да поштујемо принципе и будемо макар једина земља једна од малог броја земаља која тиме може да се похвали“, рекао је Вучић.

„Све нас кошта, све нас скупо, скупо кошта, са свих страна, али морамо на дневном нивоу различите одлуке да доносимо, да се бринемо за грађане, то је најважније“, рекао је Вучић.

Додао је и да је поносан што чувамо нормалност земље, и замолио све да спустимо емоције и да чувамо земљу.

Кинески систем ФК3 упарен са Панциром пред грађанима 30. априла

Председник Вучић најавио је вечерас да ће 30. априла грађани моћи у Батајници први пут да виде кинески систем ФК3 упарене са Панциром, али и да ће Србија ускоро променити стратегијске акте у вези са одбраном земље, као и да је циљ даље снажење војске и да можемо сами да чувамо своје небо.

Вучић је гостујући у Хит твиту на Пинку позвао све грађане да дођу у Батајницу и виде шта све Србија има.

„Први пут ће моћи да виде наше најмоћније ПВО системе и то упарене ФК3 Панцир, да можемо истовремено да бијемо и авионе и хеликоптере и дронове на великој удаљености у ваздуху, заједно са ловцима у ваздуху. Биће 10 мигова 29 у ваздуху – сви до зуба наоружани, са ракетама ваздух – ваздух, видећете све наше хеликоптере са ваздух – ваздух и ваздух – земља ракетама“, рекао је Вучић.

Навео је да ће моћи грађани да виде и наше Пасарсе, Кубове, Неве и све друго.

„Наставићемо да чувамо своју земљу. Имамо поштовање према Кфору и НАТО, коректне односе са њима и не желимо да их кваримо, само немојте да нас питате зашто негде нешто купујемо. Јесмо као вук самотњак и нећемо да будем део чопора. Желимо да имамо своју политику и сами да чувамо своје небо“.

Вучић је такође најавио да ћемо ускоро донети нове стратегијске акте по питану одбране земље и подсетио да су већ промењене доктрине.

„Србија је сада много снажнија него што је икада била“, истакао је Вучић.

Радио Слободна Европа: Слеће ново кинеско наоружање у Србију

Казао је да не жели да прича још у ком правцу ће бити промењени стратегијски акти, пошто ћемо, како је рекао, покупити све наше стручњаке.

„Сагледавамо све што се дешава у Украјини и што се збива и у свету, али даље ћемо да снажимо војску“, рекао је Вучић и додао да је веома љут на оно што се дешава у нашој одбрамбеној индустрији, која мора да се појача.

Имаћемо довољно снажну војску толико да никоме не падне на памет да нас нападне, поручио је Вучић.

САД имају коректан однос према Иницијативи Отворени Балкан, што се не може рећи и за Европљане

Иницијатива Отворени Балкан опстаје захваљујући Тирани, Београду и Скопљу, изјавио је вечерас председник Александар Вучић и истакао да САД имају коректан однос према овој иницијативи, што, како је рекао, не може да каже и за Европљане.

Гостујући у емисији Хит-твит ТВ Пинк, Вучић је рекао да је у плану да Србија организује један велики сајам вина на који ће бити позвани сви.

Остало је, каже, да се договори датум, а биће крајем маја.

На питање да ли је видео анкету у Северној Македонији према којој Србију сматрају највећим пријатељем одговорио је:

„Наравно да сам видео. Нисам изненађен, ми јесмо највећи пријатељи Северној Македонији, ми смо једини који не тражимо да мењају име, ни заставу, не тражимо ништа, осим да будемо у најбољим односима, да будемо пријатељи и браћа“, рекао је Вучић.

Председник каже да очекује даље притиске из земаља региона, јер се, како каже, нико ничим другим не бави.

„Ја ћу радити оно што је најбоље за Србију“, казао је и додао да то значи да ћемо да наставимо самосталну и независну политику.

На питање да ли има притисака када је реч о будућој влади, Вучић каже да се „није родио тај који би могао да ми одређује ко ће бити у влади“.

„Ви верујете у то да је могуће да ми било ко приђе са таквом идејом, излетео би напоље тако да не би знао где је био. Био је један који је то покушао и тако се провео…“, рекао је Вучић.

Комерсант: Вучић између две ватре, незадовољство почела да показује и Москва

Суштина је, истакао је, да ће и у странци инсистирати да настави тако да се понаша у будућности.

„Србија мора да води самосталну и независну политику, а не под притиском амбасадора и у кафани формира владу“, рекао је председник.

Говорећи о могућим поскупљењима, Вучић је рекао да све док имамо овакву ситуацију у свету, цене ће бити контролисане, али на цену нафте и гаса у свету је немогуће утицати.

Нико нема право да наоружава Приштину, али баш их брига

Председник Вучић поручио је вечерас да нико нема право да наоружава Приштину по резолуцији СБ УН 1244 и другим актима, али да то ипак чине и подржавају западне земље.

„Нико нема право да наоружава Приштину и баш их брига (за међународно право)“, рекао је Вучић одговарајући у оквиру питања како коментарише критике које се могу чути из региона како се Србија наоружава.

Вучић је рекао да по резолуцији СБ УН 1244 нико нема право да наоружа по члановима 5, 9 и 15, као ни по две тачке тзв. устава привремених институција.

„Нисте имали право да донесете одлуку о формирању ни косовског безбедносног корпуса, тзв косовске војске. Морали су да имају и већину мањина за то“, рекао је Вучић.

Нагласио је да је споразум из Куманова предвиђа само једну оружану силу Кфор на КиМ.

Вучић је рекао да нису Енглези први који наоружавају Косово и то изузетно опасним противтенковским ракетама које су се показале веома ефикасним у Украјини.

Разумели смо поруку, додао је Вучић.

Американци су их наоружавали различитим возилима, а Турци им обучавају пилоте за неке авионе које ће вероватно добити, навео је председник Србије.

Запитао је све те земље да су они исти ти који траже од Србије да подржава међународно право по питању Украјине иако га они брутално газе.

Вучић је рекао да те земље баш брига за УН када им не одговарају и које су признале Косово када је самопрокламовало независност.

Председник додаје да онда свима смета када се Србија наоружава и иако се Хрватска наоружава нико не пита Хрвате зашто се наоружавају и са ким ће то да ратују.

„Ваљда ће да ратују са Аустријом и Мађарском које су чланице НАТО“, приметио је Вучић.

Напоменуо је да Србија купује дефанзивно оружје.

На питање како види то што Аљбин Курти каже да се Србија убрзано наоружава јер се плаши да не остане сама, Вучић је рекао да је Курти ретко у праву, пошто су „Курти и истина контрадикција“.

Вучић је додао да је Србија окружена НАТО земљама и истакао да Србија хоће да гради пристојне односе са НАТО, али да жели да има своју политику и сама да чува своје небо.

На питање како коментарише то што се Мило Ђукановић придружио нападима који стижу на Београд из Приштине, Вучић је рекао да не постоји ништа чему се Ђукановић није придружио а што је против Србије.

Део њих живи за то да Србија буде толико мала у економском и политичком и геополитичком смислу и буде безначајна, додао је Вучић.

Народ у Црној Гори може да рачуна на помоћ Србије, неће бити гладан

Председник Вучић није вечерас желео да коментарише оптужбе премијера Црне Горе Здравка Кривокапића да је Србија уцењивала Црну Гору да ће јој испоручити храну ако се придружи Отвореном Балкану, али је поручио грађанима Црне Горе да не брину, јер ће им Србија увек помоћи.

„Да им кажем да не брину и да није важно шта говоре њихов председник Владе и председник. Боље би било да имамо боље односе. У Црној Гори, кад год затреба могу да рачунају на подршку Србије и нико неће остати гладан“, рекао је Вучић.

Knežević: Krivokapić preklinjao Brnabić za pšenicu, brašno, kukuruz, šećer i so

Рекао је да ми данас можемо да продамо десет пута више пшенице него што је производимо и да свакако нисмо у паници од црногорског тржишта.

„Све што имамо можемо да продамо Египту, пола од тога Италији. Они траже додатну количину, а имају 65 милиона становника, шта је ту Црна Гора“, рекао је Вучић одговарајући на тврдње из Црне Горе да се Србија уплашила да изгуби то тржиште након најаве да ће Подгорица набавити брашно из Бугарске.

Председник Србије је истакао да власт у Србији жели да сачува храну за Србију, јер види у ком правцу иду ствари у свету.

Додао је како се потребе околних земаља за храном решавају у телефонским разговорима са тамошњим властима.

Вучић је навео да је велики број гласова пред изборе изгубио зато што није дозволио да се извози.

„Да сам дозволио да се извози све бисмо извезли и не бисмо имали пшенице, кукуруза, уља. Изгубили смо гласова и гласова, па се никоме нисмо додворавали, јер је држава сувише озбиљна ствар“, рекао је Вучић.

Рекао је да из истог разлога током кампање није обећавао бесплатне вртиће, помоћ просветарима иако је најављивано да ће то можда бити урађено.

Зар Крамон која мрзи Србе жели Србији боље од мене?

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да се Рио Тинто неће вратити у Србију због пројекта Јадар и запитао да ли неко стварно мисли да ће европска посланица Виола фон Крамон, која мрзи све што је српско, да штити од њега Недељице и долину Јадра.

„Као вратиће се Рио Тинто сутра, па неће, не измишљајте више. Зар мислите да Рокфелер жели боље овој земљи него ја. И Виола фон Крамон која каже да су Срби зликовци и злочинци и која је највећи лобиста независног Косова?“, нагласио је Вучић гостујући у Хит твиту на Пинку.

Вучић је истакао да је Крамон „ходајућа политичка срамота“ и да она мрзи све што је српско.

„Зар неко мисли да Крамон више воли Србију него ја, да ли неко то стварно мисли или ради за нечије друге интересе – за све друге него за српске? Па ће она да штити Недељице и Рађевину од мене. Срам било и оне који ми такве глупости причају“, поручио је Вучић.

Виола фон Крамон: Избори нису били ни слободни ни поштени, Србија ће платити цену ако не уведе санкције Русији

На питање да прокоментарише изненађујуће резултате избора у Недељицама, Вучић је рекао да је на свих 90 бирачких места у Лозници најмањи резултат био 54 одсто за СНС.

Додао је да су ти људи разумели када је у разговору са њима рекао да хоће да решава њихове проблеме.

Вучић је када је реч о енергетици рекао да морамо да изградимо реверзибилну хидроелектрану да би могли да имамо чистију енергију, да следеће године завршавамо нови блок Б3 у термоелектрани у Костолцу, као и да РБ Колубара мора драстично да подигне производњу од угља, што ће моћи од августа.

Казао је да треба видети како да се подигне производња угља и у копу Дрмно у Костолцу.

Вучић је истакао морамо не само да чувамо угаљ већ и да повећамо производњу угља, док не повећамо обновљиве изворе енергије.

Летове за Москву држимо из принципа

Свима који би, каже, да Србија укине летове ка Русији, поручио је да наша земља то не чини због профита, јер ту зараде и нема.

„Не држимо летове због тога. Полетео нам је авион, опет је била дојава кад је авион био изнад Словачке, али је пилот наставио, јер знамо да је дојава лажна. Дојаве долазе из једне европске земље и из Украјине и то раде стално. Нема ту профита, ово држимо из принципа, да покажемо да смо слободна и слободарска земља која сама доноси одлуке“, рекао је Вучић.

Свима којима говоре да су нам због тога „крваве руке“, поручио је: „Срам вас било“.

„Нама 1999. године нико није помагао, а 19 најмоћнијих нас је напало… Да нисте укинули летове ка Америци, Лондону, Берлину… Баш вас је било брига што тада што један народ страда…“, рекао је Вучић.

По 10.000 динара за просветаре

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће за седам дана просветни радници добити подршку од 10.000 динара.

Вучић је на телевизији Пинк рекао да ће помоћ од 10.000 динара добити 133.000 запослених у просвети.

Он је рекао да ће млади добити још по 100 евра између 1. и 3. јуна.

Опрема: Стање ствари

(РТВ, 17. 4. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading