Марија Захарова: Поред Америке и Немачка спроводила војно-биолошке активности у Украјини

Цинизам Немачке се издваја пре свега због кључне чињенице да су пре почетка војне операције Русије у Украјини, Берлин и Вашингтон имали активну војно-биолошку активност у Украјини дуги низ година, рекла Захарова

Марија Захарова (Фото: Дариа Антонова/Регнум)

МОСКВА – Немачка је дуги низ година, поред САД, спроводила интензивне војно-биолошке активности на територији Украјине и због тога Берлин има више мотива да активније од других у ЕУ покушава да Русији припише планове за примену забрањеног оружја у Украјини, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Захарова је у интервјуу за Раша тудеј (РТ) позвала немачке званичнике да престану да шире лажне информације о наводним намерама Русије да у Украјини примени забрањено оружје, истакавши да такве изјаве могу само да подстакну неонацистичке украјинске батаљоне на језиве провокације.

У том случају морална одговорност за трагичне последице пада и на Берлин, упозорила је Захарова.

Говорећи о америчким биолабораторијама на територији Украјине, она је рекла да су САД настојале да скрену пажњу са својих биолабораторија на територији Украјине, а руска страна је изнела у УН и у другим међународним организацијама информације о тим лабораторијама и позвала америчке власти да дају објашњење.

Генерал Игор Кирилов: У Украјини смо пронашли три беспилотне летелице са распршивачима хемикалија

„Сасвим очекивано Вашингтон не показује спремност да са јавношћу подели било какве важне податке о својим војно-биолошким програмима у Украјини”, навела је Захарова и истакла да су Американци настојали и да скрену пажњу са те теме.

Бела кућа је, руководећи се девизом да је напад најбоља одбрана, покренула нову пропагандну кампању у чијем центру је лажна тврдња да напори Русије да укаже међународној заједници на рад америчких војних биолога у Украјини нису ништа друго него информациона димна завеса којом Москва, наводно, покушава да сакрије потенцијалну примену биолошког и хемијског оружја у склопу специјалне војне операције у Украјини.

Покушај америчких власти да пажњу јавности одвуче са по њих опасне теме истицањем у први план „апокалиптичног сценарија” је, на први поглед неочекивано, активно подржало немачко руководство.

Како је рекла, уследиле су изјаве немачких политичара, укључујући канцелара Олафа Шолца, у којима је амерички наратив добио форму „претеће-праведних упозорења” на рачун Русије.

„Та вербална иницијатива званичног Берлина не одступа од стратешке линије коју они спроводе већ дуже време у вези са украјинском кризом, али се у антируској реторици, која је последњих недеља без преседана по агресивности, издваја посебним цинизмом”, истиче Захарова, преноси Танјуг.

Према њеном мишљењу, цинизам Немачке се издваја пре свега због кључне чињенице да су пре почетка војне операције Русије у Украјини, Берлин и Вашингтон имали активну војно-биолошку активност у Украјини дуги низ година и коју можда наставља да спроводи Немачка сама.

„То, према нашем дубоком уверењу, умногоме и мотивише немачку страну да испољава већу активност у односу на друге земље ЕУ с циљем да се нашој земљи припишу злочиначки планови за примену биолошког и хемијског наоружања у Украјини и још неослобођеним територијама ДНР и ЛНР”, истакла је Захарова.

Према њеним речима, током специјалне војне операције у Украјине Оружане снаге Русије дошле су у посед докумената који делимично разоткривају војно-биолошки програм који су САД реализовале у Украјини.

Љубиша Спасојевић: Обама – нобеловац смрти и покретач биолабораторија у Украјини

У оквиру тог програма вршена су испитивања опасних патогена, потенцијалних агенаса биолошког оружја који имају природно жариште како у Украјини тако и у Русији, као и начина за њихово ширење.

Захарова је подсетила да је заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд у марту током обраћања у Одбору Сената за спољне послове говорила о напорима које предузима Вашингтон да би спречио да неки од тих материјала из лабораторија дођу у руске руке.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 4. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading