Дмитриј Песков: Русија претрпела значајне губитке у Украјини

Имамо значајне губитке међу војницима, истакавши да је то за Русију огромна трагедија, рекао портпарол Кремља у интервјуу британској телевизији „Скај њуз”

Напуштена руска возила (Фото: Инстаграм)

МОСКВА – Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да је Русија претрпела значајне губитке у Украјини, у коју су њене трупе ушле 24. фебруара да би извеле, како Москва то назива, специјалну војну операцију.

„Имамо значајне губитке међу војницима”, рекао је Песков у интервјуу британској телевизији „Скај њуз” истакавши да је то за Русију огромна трагедија, пренео је Ројтерс.

Руско Министарство одбране саопштило је 25. марта да је 1.351 руски војник убијен од почетка специјалне војне операције, а 3.825 рањено.

Извор: Скај њуз

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је два дана касније да је вероватно убијено најмање 10.000 руских војника, преноси Танјуг.

Уједињене нације су саопштиле да су потврдиле смрт више од хиљаду цивила, иако ће стварни број вероватно бити далеко већи.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 4. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

8 replies

  1. Овакве ствари се не износе у току операције! Ово је крајње несхватљив потез Пескова.

    19
    3
  2. «Oy vey»

    Једино питање ту (и тамо) јесте у дилеми ко је (су) Наш

    «наШи» (и ваШи) 

    5
    3
  3. Zzz

    Још нешто, 

    Већ (ни)је прошла (не)запаZеNo комбинаZија —  боја кошуље и краVaте 

    (на слиZi изнад)

    6
    2
  4. @Zzz Морао сам да проверим, пошто на слици кошуља стварно вуче на плаво. Погледао сам видео и кошуља му је бела (+ црно одело + жута кошуља). Тако да, ако ћемо да туматичмо боје…;)

  5. трагедија.. американци, као страна која не учествује директно(индиректно у пуном обиму) у сукобу су пре десет дана писали о “конзервативних” седамхиљада(упола мање од онога што је у том тренутку објавио всу).. на мене је посебно мучан утисак оставио снимак доделе одликовања припадницима армије рф у болници, који ће остатак живота провести у инвалидским колицима.. некоме из организације тог дешавања је пала на ум бизарна идеја да овим људима пребаци десну ногу преко леве, да би сви изгледали “нормално”.. неукусно преко сваке мере..

  6. Ovaj Peskov sa lisicjim facom mi je oduvek bio ljigavac.Toliko pravih patriota ima Rusija da prosto vristi da neko dodje na mesto ovog ljigavca.

    5
    4
  7. @Иван
    И, где сте Ви то проверили? На овој слици горе (то не “вуче” на плаво, већ јесте плаво), или… где? Дајте да и ми то видимо, па да већ једном не верујемо више својим очима, већ просто Вашим проверама.

    3
    1
  8. Мали корак за пОТАNколитику али велики за читалаштво: коначно сазнадосмо име барем једног извора/дописника из Старе Русије па макар то био и (‘ђе рече) „Скај њуз”!

    У пОТАNколитикином тексту НЕМА везе ка извору, као да навођење извора захтева надљуцке напоре, али цео текст заправо се види у горњем снимку екрана. Ако се текстом уопште може назвати: снимак траје 41 (словима: четресједну) секунду уз пратећи текст од 49 (словима: четресдевет) речи и по Гугл преводиоцу гласи:

    ‘Упитан да ли рат представља понижење за Русију с обзиром на број изгубљених војника, Дмитриј Песков је рекао: „Не, то је погрешно схватање онога што се дешава“. Али он је признао: „Имамо значајне губитке у трупама. И то је огромна трагедија за нас“.’

    И то је то, код „Скај њуз”-а нема више, пандан му је други пасус пОТАNколитикиног текста.

    пОТАNколитика међутим NAТОлизира овај текст: ту је увод (33 речи) у којем се поентира са “како Москва то назива” (за специјалну војну операцију). Следи разрада (40 речи) у виду података са конференције за штампу (од пре 15 дана ?) закићена несрећним Шолцем који са источног крила центрира (‘вероватно најмање 10 000’) право у читалачку главу, тј. у правцу закључка.

    А закључак? Па шта може бити згодније од УН (20 речи, “иако ће стварни број вероватно бити далеко већи”), где је неидентификовани дипломатски ивер гласовао како је гласовао? Неидентификован, дипломатски, председник Акционарског друштва ‘Политика’, Београд, Србија (од 2012. досад), а наш? (Видети http://www.serbia-un.mfa.gov.rs/cir/ambassadortext.php?subaction=showfull&id=1616026251&ucat=400&template=HeadlinesCir&#disqus_thread).

    Ваља уочити и минијатуру у виду синтагме ‘портпарол Кремља’ коју ни „Скај њуз” је не користи (кажу ‘Putin spokesman’) а која је у нас постала устаљена и систематска деперсонализација. Lost значи in translation, као нпр. у ‘избави нас од зла’ наместо ‘од злога’ мада, ако за трен променимо свест, ту ни 2 у 1 није на одмет али то већ залази у домен (‘ђе рече) „скај њуз”.

    Елем, ово увлачење у контекст (200 на 50 речи, додај и направи памфлет) сочињено је стручно, тако да случајно не наруши ни саму визију војне неUтралности, те највеће тековине нашег еU пута без алтерNATOра. То са пОТАNколитикиним путем није случај: она уз помоћ алтерNATOра индукује ли, индукује и крупним корацима граби од статуса NАТОвог забавника ка статусу NАТОвог додатка.

    8
    3

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading