Вашингтон поздравио исход избора, наводи и да се Србија придружила осудама руског рата у Украјини

Очекујемо да Србија са нама буде уједињена у снажној поруци подршке Украјини – против рата који је руска страна изабрала, наведено у одговору Стејт департмента за Глас Америке

Стејт департмент (Фото: Форин полиси)

ВАШИНГТОН – Сједињене Америчке Државе поздрављају исход избора у Србији уз оцену да се Србија придружила демократијама целог света у осуди руског рата у Украјини, наведено је у одговору Стејт департмента за Глас Америке. Како се наводи, Сједињене Државе задовољне су што је више кандидата и партија на председничким, парламентарним и локалним изборима, који подржавају приступање Србије Европској унији, добило значајну подршку на изборима, а што је, како оцењују, јасна подршка стратешким приоритетима Србије.

Истакнуто је да су САД сагласне са прелиминарним закључцима посматрачке мисије ОЕБС-а да је гласање у целини протекло мирно и да су основне слободе у великој мери поштоване.

„Делимо забринутост мисије у вези са комбинованим утицајем неједнаког приступа медијима, неоправданог притиска на запослене у јавном сектору да подрже функционере, знатне финансијске неједнакости и злоупотребе државних ресурса које су резултирале неједнаким условима за учеснике”, поручује се из Стејт департмента. Такође, речено је да Сједињене Државе поздрављају сарадњу Владе Србије са посматрачком мисијом ОЕБС-а и Канцеларијом за демократске институције и људска права.

Сједињене Државе, наводи се, позивају власти да се посвете недостацима које је уочила мисија ОЕБС-а, да подржавају пут Србије ка ЕУ и радују се наставку напора у изградњи продуктивних односа са Србијом и унапређењу односа две земље.

Из Стејт департмента је у одговору на питања Гласа Америке, која су се између осталих, односила на део обраћања Александра Вучића, председничког кандидата и лидера владајуће СНС, приликом проглашења победе након недељних избора, оцењено да се Србија придружила демократијама целог света, укључујући све њене суседе, у осуди, како се наводи, „Путиновог рата у Украјини”, пренео је Танјуг.

Неименовани портпарол Стејт департмента подсетио је да је изјашњавање Србије у Генералној скупштини Уједињених нација снажна и јединствена порука, као и потврда тежњи Србије ка чланству у Унији.

„Очекујемо да Србија са нама буде уједињена у снажној поруци подршке Украјини – против рата који је руска страна изабрала”, наглашава се у одговору.

Напоменуто је и да је Вучић приликом проглашења победе на изборима, између осталог, поручио да ће Србија бити неутрална и пријатељски оријентисана према Русији.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 4. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading