Емир Кустурица: Важно одржати православно хришћанство у доба дехуманизације

Кустурица наводи да Европа данас нема своју идеологију, већ окултну олигархију везану за Америку, а најважнији аспект је враћање човјека у фазу робовласништва и Платонове идеје „што је за Јупитера, није за вола

Емир Кустурица (Извор: Искра)

Прослављени редитељ Емир Кустурица рекао је да ово доба карактерише дехуманизација и да је зато врло важно да се одржи православно хришћанство.

Кустурица истиче да је спречавање ратова изводљиво само на територијама које немају оно што се данас зове похлепа или што се зове одбрамбени рат.

Оно што може да буде окидач за рат је тај неуједначени или изгубљени правни потпис под оним што се некад звало држава – рекао је Кустурица за Спутњик.

Он каже да рат у Украјини није почео у фебруару ове године, већ 2016. и у континуитету се води из Кијева, преко Азова и њихових војних формација, против отцијепљених дијелова.

Ако ниси у НАТО пакту, гдје су ти границе практично виралне више него реалне, ти заправо можеш да будеш предмет онога што је заостало од међународног права, а то значи да ако си на Косову, онда имаш право да се отцјепиш, а ако си у Донбасу, онда то право, наравно, немаш – рекао је Кустурица.

Он указује да је у посљедњих 200 година било 95 ратова у којима је „трениран хуманизам” као дио нечега што генерише и рат и хуманизам.

Видјели смо да је прије неки дан један словеначки филозоф инспирисао украјинског доктора и рекао да треба да се кастрирају сви заробљени Руси и то се говори у сред те хуманистичке побуде у којој се стоји иза Украјинаца – рекао је Кустурица.

Он истиче да таква идеја може да се роди у једном амбијенту који је апсолутно дехуманизован и дехристијанизован.

Кустурица наводи да је још прије шест година предвидио да ће Трећи свјетски рат почети тако што ће Американци напасти телевизију Раша тудеј.

Трећи свјетски рат јесте почео, он само неће бити разоран као што се људи плаше, иако ни то не можемо да гарантујемо. Као почетни може да се обиљежи рат који је био крајем деведесетих година прошлог вијека, када је НАТО савез бомбардовао Србију и тиме не само рушио режим Слободана Милошевића, првог антиглобалисте у читавом свијету, него је то било и показивање Европи ко је газда – рекао је Кустурица.

Он истиче да данас присуствујемо „отказу руске културе” и да је видљиво да четврта индустријска револуција, између осталог, подразумијева један широк спектар дјеловања.

Емир Кустурица: Без рата Америка не постоји

Отказ руске културе је у својој суштини немогућ јер се не може Лав Толстој дијелити на два дијела – један европски, а други руски – рекао је Кустурица.

Он каже да је немогуће пристати на идеју да Фјодор Михаилович Достојевски није један од највећих писаца свијета икада и да је немогуће рећи да је трагикомедија рођена изван Чехова и Гогоља.

Све то може једино да буде у пакету те четврте индустријске револуције у којој се спрема нови такозвани трансхуманизам – неки нови човјек који је потпуно одвојен од идеје о хришћанину који се развијао уз хришћанство или његову секуларну верзију – рекао је Кустурица.

Он наводи да Европа данас нема своју идеологију, већ има своју окултну олигархију која је везана за Америку, а најважнији аспект је враћање човјека у фазу робовласништва и Платонове идеје „што је за Јупитера, није за вола”.

Кустурица указује да је то заправо главна одредница те политике и тиче се чак и односа моћне Америке према моћној Русији, јер, како каже, они хоће да пониште постојање нечега што је дубоко интегрисано у европску културу.

Он истиче да су сви људи који данас учествују у отказу руске културе необразовани.

Идеје које се данас успостављају имају своје име – Хитлер је стварао супериорну Њемачку и супериорну расу, а Америка је „изузетна” – рекао је Кустурица.

Када неко себе зове изузетним, каже Кустурица, онда он себи даје за право да је и бољи и паметнији од других.

Што је најгоре то би и било у реду када он то само мисли, али када се спрема оно што имамо у извјештајима из Украјине, када се издваја геном једне врсте становништва да се оно убија кугом, антраксом, па на крају и ковидом, онда то постаје опасније од ријечи мог пријатеља који на питање како си каже „гледам телевизију, пратим овај рат, навијам за Русе и жао ми Украјинаца” – рекао је Кустурица.

Он каже да није сигуран да ће након сукоба у Украјини у свијету све бити исто.

Слиједи губитак комфора и једна нова епоха старог синдикализма. Надам се да ће Европа имати стила и да ће да се позове на своју постхришћанску фазу у којој су и марксизам и сви социјални покрети чинили те земље напредним – рекао је Кустурица.

Опрема: Стање ствари

(РТРС/Искра, 26. 3. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading