Емир Кустурица: Украјина други чин НАТО бомбардовања Србије

Српски режисер истакао да Срби нису за рат, већ да се само сећају 1999. године и да разумеју разлоге тренутног конфликта у Украјини

Емир Кустурица (Извор: Искра)

Бомбардовање Србије је био први чин, сада Украјина други чин напада НАТО на Југославију, изјавио је данас за руску државну телевизију РТ српски режисер Емир Кустурица, преноси Танјуг.

„Свет пролази кроз деконструкцију моћи која је себе сматрала врховном пре 23 године. Тренутни конфликт око Украјине је практично наставак НАТО бомбардовања из 1999. године”, казао је Кустурица.

Према његовим речима, пошто је Русија била слаба у то време и њом је владала „западна олигархија” која је подржавала тадашњег председника Бориса Јељцина, Србија је била апсолутно сама у борби за своју слободу, границе и опстанак.

„Тада је међународно право промењено у оно што ја зовем ‘хуманитарно’ право’”, рекао је Кустурица, алудирајући на званичан НАТО разлог за бомбардовање, а то је заустављање хуманитарне катастрофе на Косову и Метохији, додаје РТ.

„То је касније постала доктрина звана ‘одговорност за заштиту’, коришћена као изговор за рат. Актуелни рат није дошао ниоткуда. Ово је наставак нечега што је посејано много раније. Види се континуитет русофобије на Западу, који је одбио руску понуду за партнерство након Хладног рата”, додао је Кустурица.

Због сарадње са Русима чешки филмски фестивал Емиру Кустурици одузима награду из 2017.

Он је истакао да Срби нису за рат, већ да се само сећају 1999. године и да разумеју разлоге тренутног конфликта у Украјини.

„У једнополарном свету, нико не плаћа цену за њихове потезе. Сада се суочавамо са деконструкцијом моћи у свету и оно што је важно, мислим, на крају, оно што је важно је какво оружје имате”, додао је он.

Кустурица је казао да 1999. године Србија није имала најмодерније оружје и да је Јељцин блокирао испоруку противваздушних система који су могли да направе већу разлику.

„Чак и тада, Срби су успели да оборе амерички ‘невидљиви’ авион. Сећају се ‘хуманитарних’ НАТО бомби чак и данас. НАТО није сишао на земљу, јер је знао да би се српски народ борио”, додао је.

Емир Кустурица: Без рата Америка не постоји

Кустурица је осудио забрану руских диригената, композитора и разних аутора, паљење књига на градским трговима, како су нацисти радили, додаје он.

„Чехов, Пушкин, Достојевски, Толстој су нераздвојиви део европске културе. Запад покушава да их избаци, али свет ће видети да ће се ти делови поново саставити”, казао је режисер.

Опрема: Стање ствари

(Политика/Искра, 23. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар