Вашингтон пост: Неонацисти користе рат Русије у Украјини у своје сврхе

Међу стотинама појединаца који су последњих недеља изјавили намеру да се придруже Азову налази се неколико познатих неонациста

Фото: Sergey Bobok/AFP/Getty Images

Водећи амерички лист „The Washington Рost” објавио је чланак под називом „Неонацисти користе рат Русије у Украјини у своје сврхе”.

У чланку се наводи да западне неонацистичке организације организују транспорт плаћеника из целог света у Украјину да учествују у непријатељствима против Русије. Истовремено, њихов циљ је далеко од тога да бране Украјину.

Неонацисти једноставно виде ситуацију као место за остварење својих циљева, односно, својих насилничких фантазија. За друге, то је идеја изградње ултранационалистичке етно-државе. Украјину виде као одличну прилику да остваре овај циљ и претворе је у модел за извоз у друге државе.

Потенцијалне милитанте регрутују припадници „Азова”, који је популаран међу свим неонацистима у Европи и Сједињеним Америчким Државама. Неонацистичке групе и канали на различитим језицима подржавали су позиве „Азова”.

Аутор чланка напомиње да овај ниво регрутних активности није приметио откако је Исламска држава прогласила свој такозвани „калифат” 2014. године и тражила је симпатизере широм света да јој се придруже.

Међу стотинама појединаца који су последњих недеља изјавили намеру да се придруже Азову налази се неколико познатих неонациста. На пример, човек са надимком „MD”, амерички члан регрутног чета Азов, више пута је покушавао да убеди сународнике да се придруже батаљону у Украјини. „МD” је такође члан једног од најсадистичнијих крајње десничарских екстремистичких четовања на Телеграму, где је предложио стварање неонацистичке милиције у САД.

„D”, још један члан чете, самопроглашени је ветеран британске војске који је активан на десетинама неонацистичких сајтова на Телеграму. Мотиви „D” су се испоставили још страшнији од мотива „MD”. Написао је: „У сваком случају, када дођем у Украјину, убијаћу Јевреје који су „вишак” када их видим”. Други пост је гласио: „Пакујем своју опрему, живео Хитлер, слава Украјини, и хајде да сви побијемо неке Јевреје за Вотана!” (Вотан је бог из нордијске митологије, коме се многи екстремисти крајње деснице позивају у својој реторици и естетици.) „D” је касније известио да је формирао „групу из Велике Британије” да би отишао у Украјину.

Ситуација у Украјини по много чему подсећа на ситуацију у Сирији почетком и средином прошле деценије. Баш као што је сиријски сукоб обезбедио идеално окружење за групе попут Ал каиде и Исламске државе, слични услови се можда спремају у Украјини за крајњу десницу. Сирија је постала полигон за терористе за извођење напада, попут оних у Паризу 2015. и Бриселу 2016. године.

Дојче веле: „Азов“ – мит о националистичким борцима из Маријупоља

Екстремисти који успешно стигну у Украјину могу се вратити кући са новим оружјем и борбеним искуством иза себе – или остати у Украјини, где могу даље да утичу на своје сународнике преко друштвених мрежа. То што су екстремисти „негде другде” не чини их мање претњом за земље из којих долазе, закључује „The Washington post”.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница недељника Печат, 21. 3. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading