Политика: Битка за Мариупољ

Русија изгубила све илузије о ослањању на Запад и никада неће прихватити поглед на свет у којем доминирају САД, које се понашају као глобални шериф, рекао Сергхеј Лавров

Фото: РИА Новости/В. Антоњук

Руске ракете погодиле су подручје аеродрома у Лавову, граду недалеко од пољске границе. То је први ракетни напад на територији самог града Лавова. Пре шест дана мета је био Међународни центар за одржавање мира и сигурности и војни полигон тридесетак километара удаљен од Лавова. Сматра се да је јучерашњим потезом Русија поново послала поруку НАТО-у јер се гађана мета налази у близини Пољске, чланице алијансе.

Лавов је постао и град избеглица, одакле десетине хиљада жена и деце покушавају да се пребаце у Пољску. Москва упозорава, а Асошијетед прес саопштава да ће САД послати 100 борбених беспилотних летелица у Украјину као део великог војног пакета помоћи.

У међувремену, руска војска стеже обруч око Мариупоља и води борбе против националиста у центру града, рекао је Игор Конашенков, портпарол руског Министарства одбране, тврдећи да су заузели више од 90 одсто територије Доњецке и Луганске области.

Приближна ситуација око Мариупоља 18. 3. 2022. (Извор: Фејсбук)

Дан након што је Володимир Зеленски пред Бундестагом позвао Олафа Шолца да „сруши зид који раздваја слободну од неслободне Европе”, Владимир Путин је у једносатном телефонском разговору немачком канцелару поновио захтеве за безбедносне гаранције и рекао да Кијев покушава да одложи преговоре износећи све више нереалних предлога. Шолц је позвао на прекид ватре, а Путин је нагласио да руска страна трага за решењем у складу са својим добро познатим принципијелним приступима.

Турски председник је опет понудио Путину и Зеленском да их угости у Анкари или Истанбулу, али руски председник каже да о безбедносним гаранцијама нема преговора. Најважнији захтев је да Украјина не постане чланица алијансе, а Путин очекује и признање независности Доњецке и Луганске народне републике и потврду суверенитета Крима.

А руски представник у савету безбедности УН Василиј Небензја за гранатирање зграде позоришта у Мариупољу, у којој су били цивили, криви украјинске ултранационалисте.

„Ла стампа” објавила насловницу с бомбардованим Доњецком уз поднаслове „Напаћена дјеца Лавова” и „Кијев се спрема за завршни напад”

„Лажна вест коју шире наше колеге са запада је да су руске снаге погодиле позориште у којем се сакрило око 5.000 цивила. Већ 13. марта се међу грађанима Мариупоља проширила информација да украјински националисти из групе ’Азов’ држе таоце у тој згради и да се припремају за крваву провокацију. Руске снаге су о томе обавештене и зато нисмо разматрали тај објекат као мету”, рекао је Небензја.

Огласио се и државни секретар САД Ентони Блинкен, рекавши пред разговор америчког и кинеског председника да ће Бајден јасно ставити до знања Си Ђинпингу да ће Пекинг „сносити последице ако на било који начин подржи руску агресију”. Одговорио је Џао Лиђен, портпарол кинеског Министарства спољних послова, рекавши да ће они наставити да промовишу мировне преговоре. Подсетио је да Кина има највећи кредибилитет када је реч о миру и сигурности и да је неодговоран сваки покушај да се порекну кинески напори и изврну њене истинске намере. А руски министар спољних послова Сергеј Лавров сматра да САД желе да свет изгледа као америчка крчма, у којој оне повлаче све потезе.

Александар Дугин: Запад као идеологија и наш руски одговор

„Русија је изгубила све илузије о ослањању на Запад и никада неће прихватити поглед на свет у којем доминирају САД, које се понашају као глобални шериф”, рекао је Лавров за РТ и додао да је циљ да уклоне сваку претњу која долази из Украјине. Поручио је да санкције Русију чине јачом, да ће преживети и прилагодити своју економију.

„Ми не затварамо врата Западу, већ они”, оценио је руски шеф дипломатије. А врата Европског парламента затворена су за руске и белоруске дипломате јер, како рекоше, у дому демократије нема места за оне који настоје да униште демократски поредак.

Љиљана Вујић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 3. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading