Пол Креjг Робертс: Лаврову би требало рећи да преговоре тражи онај ко губи, не ко побјеђује

Главна препрека брзом завршетку рата су Лавров и наређења о минималној употреби силе из Кремља. Лавров се не може уздржати од стварања утиска о неодлучности Кремља позивањем на преговоре

Пол Крејг Робертс (Извор: Геополитика.ру)

(Сајт Пола Крејга Робертса, 3. 3. 2022)

Тешко је ваљано сагледати шта се дешава у Украјини. Општила на Западу лажу о руским звјерствима, жртвама и поразима и објављују бескрајне бесмислене пријетње јалових „вођа” са Запада. А она у Украјини су смјешнија него и у Ираку током америчке инвазије. Осим тога, с даљим опкољавањем украјинских градова и војске украјинска општила не могу служити као извори вијести, јер и она бивају одсјечена. Руси, за разлику од Американаца, не ратују преко телевизије и не објављују много вијести. Власти у Европи забраниле су и оно мало вијести с РТ-а и Спутњика. Руско министарство одбране објавило је да је опкољавање украјинских снага коштало 498 живота руских војника. За изгубљене животе одговорност приписујем ограничењима које је Кремљ наметнуо руској војсци у погледу употребе силе. Кремљ хоће да добије рат а да не убије непријатеља.

Писање и извјештаји преститутки (кованица од press/штампа и prostitutes/проститутке – нап. Стања ствари) о војскама плаћеника и борбеним авионима послатим у помоћ Украјинцима потпуне су бесмислице. Добровољци нису у стању да се супротставе руским борбеним јединицама. Уз то, украјински ваздушни простор и територија будући под руском контролом, било какве снаге или оружје ни на који начин не могу доћи до опкољених Украјинаца и били би уништени при покушају пребацивања.

Брза руска побједа била би услуга свијету окончавајући сукоб прије него неки идиоти са Запада изазову већи рат. А и поштедјела би власти на Западу спрдње због јалових пријетњи.

Замјеник руског министра спољних послова Александар Грушко схвата опасности од кашњења с употребом максималне силе ради окончања сукоба. Задршка даје вријеме идиотским НАТО државама да организују дотур оружја Украјини. Грушко каже да ће таква неразумност довести до проширења ратног сукоба, наводећи да „нико не може јамчити да неће доћи до инцидената и њихове ескалације у апсолутно непотребном правцу”.

Брза побједа предупређује будаласто уплитање Запада, отклања привид неодлучности и сваком јасно даје до знања да је Русија озбиљна кад каже „склоните нам се с прага, не газите нас”. Мир у свијету и избјегавање атомског рата у неком тренутку у будућности захтијевају да идиотски Запад схвати да је игра гажења Русије готова. Та лекција је најважнија функција инвазије, а не денацификација Украјине, иако је и то важно.

Сергеј Лавров (Фото: Пресс-служба МИД РФ)

Главна препрека брзом завршетку рата су Лавров и наређења о минималној употреби силе из Кремља. Лавров се не може уздржати од стварања утиска о неодлучности Кремља позивањем на преговоре, обећавајући Украјини да су руски захтјеви минимални, и поново потврђујући руске безбједносне гаранције Украјини и цијелој Европи. Испољавајући оно што се може протумачити као неодлучност, Лавров се жали да је „украјинска екипа поново нашла неки изговор за одлагање преговора”. Лаврову би неко ваљало да каже да преговоре тражи онај ко губи, а не ко побјеђује. Како сам често говорио, Руси би требало да науче да држе језик за зубима и одлучно дјелују. Иначе ће им се инвазија испоставити као протраћен труд јер нису показали да је Русија озбиљна кад повлачи црвене линије.

С енглеског посрбило и приредило: Стање ствари



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , , , , ,

14 replies

  1. Ваистину!

    24
    1
  2. Mislim da Lavrov i Rusi foliraju sa pregocvorima, moraju da vode pregovore zbog javnosti, a operacija će se završiti, kada se ispune njeni ciljeviu.

    32
    5
  3. U filmu “Dan nezavisnosti” predsednik SAD saznaje sta je cilj vanzemaljaca, oni idu od planete do planete i crpe resurse.Ko su ti vanzemaljci, jasno je kada slusate utopije o naseljavanju drugih planeta, jer se energetski resursi Zemlje iscrpljuju.Vanzemaljci su oni, koji nisu oni, vec njima rade ono sto su oni radili drugima.U politickim analizama oni su Rusi i Kinezi.Njima se pripisuju osobine Zapada, na njih se prenosi zelja da budu Zapad Zapadu.Otuda nestrpljenje koje kod Srba, posebno u politickom zivotu i posebno na patriotskoj strani (svi patriotski mediji na jutjubu su puni krajeva, smakova, apokalipsi, katastrofa koje su u kapitalizmu postale predmet uzivanja, uzivanje u samounistenju ionako unistene ljudskosti, a koja ce povuci ceo svet u nistavilo. Zato je lako povezati covekomrznju sa tehnologijom) vodi u brzoplete, neprincipijalne koalicije sa europajacima, a koje su dovele do unistenja patriotske opozicije. Rusi su postali predmet srpskog nestrpljenja koje poneke odvode od rusofilije do rusofobije, na slican nacin na koji su srpske patriote postajale europajaci ili njihovi pioni.Sovjeti su nekada bili vrhunski sahisti, a u sahu vaze ona tri pravila iz filma “Lovac na potezu”: 1) oprezno 2) oprezno 3) oprezno

    Smisao distinkcije izmedju “specijalne operacije” i “rata” je ogranicenost ciljeva, snaga, upotrebljenog oruzja…Rusi ne zele da nanose civilne zrtve.Svi “kotlovi” su otvoreni, veliki gradovi opkoljeni sa tri strane, kako bi se ukrajinske snage izvukle iz gradova, jer ce ih van njih saseci ruska avijacija i artiljerija. To je smisao i “povlacenja” Rusa, a zapravo izvlacenja Ukrajinaca na “otvoreno”.Iz moje perspektive pregovori su besmisleni, eventualno kao provera pod kakvim su Ukrajinci pritiskom. Isto tako bez totalne pobede i odvajanja primorja i povezivanja sa Pridnjestrovljem, nije nista uradjeno.Ali, to je po meni, a sta ce Rusi, treba biti strpljiv.

    36
    3
  4. Nisam stručan za vojna pitanja, a pogotovo za ratove.
    Ali ZNAM da glava jednog anglosaksonca (kao ovoga čikice rođenog u Atlanti, usa, 1939 godine) je slična glavi, čikice rođenog u Pensilvaniji, 1942 godine, koga je napala bolest zvana demencija, pa je zato dobio nadimak, uspavani Đokica.
    Ovaj prvi čikica, još ne pokazuje znakove demencije, ali
    zaboravlja, namerno da:
    Glava čoveka koji ima crni pojas, u karateu, i koji na minus 25° celzijusa, se kupa, nije ISTA GLAVA kao što je njihova, a pritome i ta PRAVOSLAVNA glava ne koristi naočale.
    U svakom slučaju ne naočale MADE IN USA.
    Ne svakako i “nevidljiva očna obojena sočiva”.
    Vlasnik crnog pojasa, je čovek koji ima SUDBONOSNO
    IME, za razliku od njegova dva predhodnika od kojih je jedan imao FLEKU na čelu, a drugi FLAŠU votke u ruci .
    Obojica SLEPCI.
    Obojica OBOŽAVANI od anglosaksonaca.

    I na kraju da kažem ovo:

    Božiji PUT, ( putevi) su NEPREDVIDIVI.

    Ovaj PUT. in.

    18
    13
  5. Укри одбили понуду за предају и гарантовање живота. Уместо тога, кастрирају заробљене руске војнике. Погледати вести на Телеграм каналима Источни Фронт и Нулта Тачка, као и овде: http://www.nspm.rs/hronika/ukrajina-odbacila-predlog-rusije-da-ukrajinski-vojnici-u-marijupolju-poloze-oruzje-u-zamenu-za-bezbedan-izlazak-nema-govora-o-predaji-i-polaganju-oruzja.html

    17
    1
  6. @ SKP

    Mislim da ti nemas pojma o Pol Krejg Robertsu, jednom vrlo hrabrom coveku koji otvoreno pise godinama protiv zapadne politike. Jedan je od najznacajnijih mislilaca na Zapadu. On ima svoj sajt sa koga sirom sveta prenose tekstove oni koji mogu da prodju cenzuru. Svako moze da procita njegove tekstove, pogotovo skoro svakodnevne komentare, o dogadjanjima u Ukrajini. Ovaj preneseni tekst je malo ‘bajat’ ali ima I novijih. Nadam se da Lavrov I Putin citaju njegove tekstove.

    29
    6
  7. Руска страна у рату треба да води рачуна о противнику , то је за нас Православне увек било питање људскости , морала и витештва. Међутим на првом месту су ипак твоји војници и гледаш да их што мање страда. Бојим се да се овим путем који тренутно Руси иду , то не чини. Ту је Робертс у праву али постоји и проблем што у источном делу Украјине живи много руских цивила па се мора бити врло обазрив. Нека им је Бог у помоћи да се ово што пре и безболније оконча.

    18
  8. Zasto vodite kampanju protiv Dveri i ismevate Boska Obradovica redovno na sajtu?
    Kakav je ostatak opozicije a nasli ste njemu koji se bez bilo kakve podrske bori da se podsmevate.

    11
    13
  9. @ Disanje na trsku

    Потпуно сте у праву у вези господина Робертса. Битно је такође споменути да он не само објективно и непристрасно анализира однос Русије са Западом, већ и да је више пута споменуо да је напад на Србију од стране Запада био злочин, као напади на Либију, Ирак, итд.

    За остале који не знају где је његова страница – енглески [1] и Google превод [2]:

    [1] Articles & Columns Archives – PaulCraigRoberts.org
    https://www.paulcraigroberts.org/category/articles/

    [2] Архива чланака и колумни – ПаулЦраигРобертс.орг
    https://www-paulcraigroberts-org.translate.goog/category/articles/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=sr&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp

    13
    1
  10. Ево неколико Робертсових јучерашњих реченица:

    “Чини се да Кремљ још увек има заблуде да на Западу постоји морал. Кремљ је апеловао на „међународне структуре да натерају украјинске радикале да ослободе цивиле“. Која је поента таквог бескорисног позива? Зашто Кремљ приписује морал непријатељу који покушава да уништи Русију? Да ли Кремљ мисли да прави поен стављајући Запад на место?”

    “Одабравши полицијску акцију уместо рата, Кремљ је предао цивиле у руке украјинских неонациста. Заиста, одбијајући акцију током 8 година, Кремљ је дозволио неонацистима да заузму велике делове Донбаса док су наставили да гранатирају подручја Донбаса која нису под њиховом контролом. Да је Кремљ прихватио гласање Донбаса пре 8 година да се поново уједини са Русијом попут Крима, цео проблем би био избегнут. Очигледно, Кремљ су од очигледно исправне одлуке одвратили прозападноатлантистички интеграционисти међу интелектуалном и владајућом класом, који су убедили Кремљ да ће потврдити америчку пропаганду да Путин намерава да обнови Совјетско царство узимајући вештачку Украјину коју су створили Совјети да би се поново ујединила са Русијом. Цео украјински проблем је због руских атлантистичких интеграциониста. Зашто Кремљ толерише ове агенте Запада, па чак и поставља једну од њих на чело руске централне банке где она може да максимизира ефекат санкција на Русију, је мистерија….”

    “Руси такође упозоравају да ће санкције против извоза руске нафте дестабилизовати тржишта, подићи цену нафте и нанети штету светској економији. Нема смисла да се Русија жали на вишу цену нафте која би њима користила и озбиљно штетила њиховим непријатељима. Русија делује против свог најбољег интереса јер су јој амерички неолиберални економисти испрали мозак да су Русији потребнe девизе за развој економије. Шеф руске централне банке, kojу је Путин недавно предложио за поновно именовање, главни је руски тумач ове очигледне глупости. Она је еквивалент 100 НАТО дивизија распоређених против Русије. Недостатак економске софистицираности Русију ће уништити….”

    “Вашингтон се и даље ослања на своје савезнике међу атлантистичким интеграционистима у Русији да пониште победу Русије у преговорима на крају рата како би оставио добар утисак и обновио односе са Западом, што је бесплодна нада Руса. Све док Русија не изађе на крај са својим унутрашњим издајницима, њене војне победе могу мало значити. Провокације Русије ће се наставити и завршити нуклеарним ратом.”

    18
  11. @ Disanje na trsku

    Препоручио бих да увек оставите линк на оригинални чланак, таке да га је лако наћи за случај да људи желе да прочитају остатак.

    Преотпостављам да је чланак који сте цитирали је овај:
    Ukrainian Update # 8 – PaulCraigRoberts.org
    https://www.paulcraigroberts.org/2022/03/21/ukrainian-update-8/
    Google превод – Украјинско ажурирање бр. 8
    https://www-paulcraigroberts-org.translate.goog/2022/03/21/ukrainian-update-8/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=sr&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp

  12. За оне који се питају како превести страницу на Google-у из било ког језика на српски, ево кратко упутство:
    1) Копирајте линк странице за коју вам треба превод
    2) Отворите Google Translate користећи следећи линк:
    https://translate.google.com/?hl=en&sl=auto&tl=sr&text=&op=translate
    (овај линк аутоматски селектује српски као језик у који треба превести)
    3) Унесите линк странице коју треба превести у леви део, т.ј. линк који сте копирали (clipboard)
    4) Google ће аутоматски попунити текст на десној страни који ће изгледати као исти текст, али ће то у ствари бити линк за преведену страницу.
    5) Кликните на тај линк и страница ће бити отворена на којој ће Google приказати превод.

    То је све. Пажња: Немојте очекивати перфектно превођење!
    Ако имате питања у вези овога, оставите коментар.

  13. Paul Craig Roberts, daje sebi za pravo da uci, savetujete a malkico uzdize sebe . Rusija znamo pre dvadeset godina u kakvom Stanju je bila. Da nisu znali sta rade, mudro, sigurno vec bi bili zgazeni. Roberts pokazuje tipicnu oholost u odnosu na vlast u Rusiji.

    4
    8
  14. По мом скромном мишљењу, Путин је требао:
    1) Да објави рат Украјини пре него што је операција започета. Овако, неком неупућеном, то све личи на операцију сличну инвазији Ирака, Либије, Сирије, итд. од стране САД.
    2) Да сачека са признањем независноти области у Украјини. Овако, неком неупућеном, то све личи на признање слично признању лажне државе Косово од стране Запада.
    3) Да дозволи руској војсци да користи адекватну сили примерену ситуацији, а не да их ограничава и задршава са бескорисним „преговорима“ са Украјинским марионетама, што они користе да се реорганизују и прегрупишу, док Запад то користи за пропаганду и санкције против Русије.

    Да је ово све урадио, а што није из разлога описаних у следећим параграфима, ситуација би била много другачија и повољнија за Русију.

    Операција у Украјини ми се чини као нешто што Путин није хтео да уради, јер је већ једном оставио етничке Русе тамо на цедилу у 2014-ој да би се шепурио у Сочију (најмање 14000 руских цивила побијено 2014-2021), али овај пут није имао избора, јер су му вероватно генерали рекли да то више не може тако, јер ће сви Руси тамо бити или побијени или протерани (као у операцији Милошевић-Туђман-Марковић 1995-те у НДХ2), а НАТО ће инсталирати ракете на самој граници. Зато ово и изгледа килаво и отегнуто – скоро као Кадијевићева стратегија „крени-стани“ са нацистичким сепаратистима у СФРЈ пре маја 1992-ге.

    Путин ми изгледа као руска верзија другосрбијанца, мада није аутошовиниста. Обожава Запад и провео је задњих 20 година називајући их партнерима. 5 пута је тражио да Русију приме у НАТО – злочиначку организацију која је побила милионе људи широм света. Нађите његов говор из 2018-те (SPIEF 2018) и чућете неке чудне 5-то ќолонашке / другорусијанске жеље – интергација Русије у западне системе и слично. Једино је задњих пар месеци мало променио тон према Западу, али и то ми изгледа усиљено и речено са тешким срцем – стара и дубока љубав (проистекла из огромног комплекса ниже вредности према Западу) тешко умире.

    Путин ми нити изгледа нити се понаша као православац, иако сам чуо да је крштен. Има неку црвену траку око руке а молио се и пред зидом са капицом за трећи храм. Одбија да уклони леш једног од највећих убица Руса и царске породице Романових са Црвеног Трга, као и многе друге ствари.

    Олигарси су још увек главни у Русији – Путин је само уклонио пар најгорих а оставио 99% осталих. Ништа што је покрадено у доба Јељцина и Горбачова није враћено нити национализовано. Руска Банка није под контролом руске државе – да, добро сте прочитали.

    По мом скромон мишљењу, Лукашенко је једини прави вођа кога тренутно има Православни Свет. Да је он на челу Русије, свет би другачије изгледао. Белорусија је једина првославна земља у којој не вршљају стране организације, где издајници робијају, нема олигарха, привреда није нити уништена, нити покрадена, нити продана странцима у бесцење, итд, итд. Упоредите шта се десило у последњих 25 година са Србијом под слабићем и папучаром Милошевићем, а шта се десило Белорусији и видећете шта значи јак и способан вођа. Путин није Милошевић, иако ми обојица изгледају као особе са нарцисоидним поремећајем личности, са додатком екстремног комплекса ниже вредности према Западу у Путиновом случају.

    Ако сте Путинољуб/Путинофил, молим вас да прво попијете чашу воде пре него што се окомите на православног брата који види Русију и Руски народ као трајне пријатеље и трајне сараднике, али тренутно са слабим и неодлучним вођом. Уздајмо се у Господа а не у јадног и старог нарциса Путина.

    Свако добро вам желим.

    4
    4

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading