Klix.ba: Beogradskom profesoru Koviću zabranjen ulazak jer predstavlja opasnost po sigurnost BiH

Miloš Ković je poznat kao profesor koji se otvoreno zalaže za “oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda” jer smatra da su Srbi “okruženi neprijateljima”

Милош Ковић (Извор: klix.ba)

Pripadnici Granične policije BiH jučer su zabranili ulazak u Bosnu i Hercegovinu Milošu Koviću, beogradskom historičaru i profesoru s kontroverznim stavovima u vezi s Bosnom i Hercegovinom i entitetom RS, potvrđeno je za Klix.ba.

Koviću, inače profesoru na Odjeljenju za historiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, je zabranjen ulazak na GP Vardište uz obrazloženje da predstavlja prijetnju po sigurnost BiH.

On je beogradskim medijima kazao kako mu nije rečeno ko je donio ovakvu odluku u februaru ove godine i zašto.

“Mislim da je ovo delikatesa mišljenja. Čini mi se nevjerovatno da mišljenje jednog historičara, univerzitetskog profesora može ugroziti bezbjednost i ustavni poredak BiH”, rekao je Ković za “Novosti”.

Priliku je iskoristio da za sve okrivi Sarajevo uz nadu da iza ovoga ne stoji Vlada Republike Srpske, a da ga sve “podsjeća na rusofobiju koja trenutno eskalira na zapadu”.

Miloš Ković je poznat kao profesor koji se otvoreno zalaže za “oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda” jer smatra da su Srbi “okruženi neprijateljima”. Time očito propagira širenje nacionalne mržnje i netrpeljivosti među narodima u BIH. Također se zalaže za jačanje ruskog i kineskog utjecaja na Balkanu, ali i šire, te promoviše antizapadnu i antiNATO retoriku.

Милош Ковић: Забрањен ми је улазак у БиХ, Сарајево изгубило самоконтролу

“Oslobođenje i ujedinjenje moraju da budu naš glavni strateški cilj. Slično Izraelu, okruženi smo neprijateljskim zemljama koje nas, uprkos našoj želji da živimo u miru, neće ostaviti na miru. Samo naše postojanje za neke susjedne zemlje predstavlja problem. Potrebno je da to shvatimo i da naučimo da, kao istorijski narod dugog pamćenja, planiramo na duže staze, koje prevazilaze životni vijek jednog naraštaja”, rekao je nedavno u razgovoru za jedan medij.

Univerzitetski beogradski profesor smatra da je objektivnu nauku zamijenila, kako je on naziva, “NATO propaganda.”

“Ona ima za cilj da opravda uništenje srpskog naroda u Krajini, Sarajevu, na Kosovu i Metohiji, ali i da pripremi nove krstaške pohode Zapada na Bliski istok i Rusiju. Tome se treba suprotstavljati svuda i na svakom mestu. Šta su moji sudski procesi zbog delikta mišljenja ili protjerivanje sa fakulteta u poređenju sa žrtvama koje je podnio i podnosi moj narod u RS-u i BiH, Hrvatskoj, na Kosovu i Metohiji? Zašto bih ja kroz ovo odsudno vrijeme, u kome moj narod strada, prošao neokrznut?”, govorio je, između ostalog.

Zbog ovakvih skandaloznih stavova, jasno je, da Ković ne može doprinijeti ničemu dobrom u Bosni i Hercegovini i da svoje stavove treba ostaviti za negdje drugo pa se u tom argumentu može tražiti razlog zbog kojeg mu je onemogućen ulazak u našu zemlju.

Treba istaći da je odbrana osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na klupi za svjedoke imala Miloša Kovića koji je pokušavao osporiti navode vještaka i svjedoka optužbe o historijskom kontekstu rata u BiH. Ković je 2015. godine bio pozvan da pokuša osporiti navode vještaka odbrane za istoriju i politička pitanja Roberta Donie i Patricka Treanora.

Ković i čileanski antropolog David del Pina su u izvještajima i iskazima pred sudom opisali historijsko-politički kontekst u kojem je počeo i odvijao se rat u Bosni i Hercegovini. Glavne teze njihovih izvještaja odnose se na pokušaj razdvajanja naroda u BiH i prisajedinjenja zamišljenog srpskog dijela Srbiji, kao i “zaslugama” Radovana Karadžića, Ratka Mladića i cijelog vojnog i političkog vrha bosanskih Srba za proces koji je rezultirao etničkim čišćenjem i sistematskim zločinima protiv civila, uključujući genocid.

Inače, protiv profesora Kovića prije dvije godine četvoro njegovih kolega profesora su podnijeli tužbu zbog povrede časti i ugleda i svako od njih protiv njega vodi dva postupka, parnični i krivični, tako se vodi ukupno osam postupaka.

Ković već 13 godina radi kao gostujući profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, a posljednji put u BiH je boravio na Svetosavskoj akademiji u Prijedoru, potom je držao javne tribine u Banjoj Luci studentima Fakulteta političkih nauka, te u Brčkom.

Što se tiče zabrane ulaska u BiH, izjavio je da će razmisliti o poduzimanju daljnjih pravnih koraka.

Опрема. Стање ствари

(klix.ba, 13. 2. 2022)

Šefik Džaferović: OSA BiH ne donosi odluke bez razloga

Iskazujem punu podršku i povjerenje radu OSA-e/OBA-e, uključujući i posljednju odluku o zabrani ulaska Miloša Kovića u Bosnu i Hercegovinu, rekao je Džaferović

Шефик Џаферовић (Извор: N1)

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH je institucija koja radi u skladu sa zakonom, najvišim standardima iz te oblasti i u koordinaciji sa sigurnosnim službama evroatlanske zajednice, saopćio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Kako ističe, odluke o zabrani ulaska u državu ne donose se bez razloga i provjerenih saznanja.

“Iskazujem punu podršku i povjerenje radu OSA-e/OBA-e, uključujući i posljednju odluku o zabrani ulaska Miloša Kovića u Bosnu i Hercegovinu.

Komentari člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i drugih aktera iz entiteta RS, povodom ovog slučaja, predstavljaju nedopustivo i grubo uplitanje u rad obavještajno-sigurnosnih organa”, navodi Džaferović.

Опрема: Стање ствари

(N1, 13. 3. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

  1. Морао сам да проверим да на том http://www.klix.ba заиста пише:
    “Mislim da je ovo delikatesa mišljenja … ”

    Нису били способни ни да правилно препишу “деликта мишљења”. Невероватно!

    11
  2. Delicatessen мишљења.

    10
  3. Kovic je navikao da u Srbiji bude protivnik sistema, a onda ode po platu od sistema, tacnije da to sto govori nema nikakve posledice ili sto bi g. Dimitrijevic, u trenutku odsustva religioznog zanosa rekao:”Moraju li intelektualci da jedu?” Ne moraju, pokazala je istorija, mogu i da probleme sa kilogramima rese po GULAZIMA, na panjevima, vesalima, lomacama…Po titoistickom receptu, srpski disidenti rade za drzavu, kao Robin Hudovi koji idu po platu kod serifa od Notingema!

    Kada je krenuo za suknjom Sande Raskovic Ivic, Georgi Vukadanu nije mogao da pomisli da ce ga Djilas, par godina kasnije, optuziti da je DB-ovac, tim pre sto je priljezno radio na promeni komentatorske strukture i promovisanja Djilasa kao “prave opozicije” i svih drugih kao vucicevske i sto je, a to je najvaznije, pozivao “na stavljanje programskih razlika na stranu”, tako da nema vise programskih stranaka vec samo proEU oligarhija!!!! Sada, kada su zatrazili njegovo “kenselovanje” zbog podrske Rusiji, stvar je jos gora, pa mora da redovno ima tekstove o Rusiji iz “Danasa” (u jednom od njih, genije sa Stenforda, vec u prvoj recenici izvrce stvar i kaze kako bi sve bilo gore da se NATO nije prosirivao pre izbiianja rat u Ukrajini (a izbio je zbog prosirivanja). Naravno, kada izvrnete teze, ostalo je automatizam)

    Sta je poenta svega! Godinama postoje “opozicioni” jutjub kanali, sajtovi, intelektualci, patriotska opozicija nestaje, a zivot tece dalje.Srbija je danas, bukvalno, jedina zemlja u istoriji koja nema patriotsku stranku (cak je Misa Vacic, sa svojim dzipom i slovom “Z” stigao na razmatranje na jednom ruskom sajtu kao proruski opozicionar).To ne moze biti samo krivica “vestine druge strane”. Ako ne mozemo da srusimo Vucica, ako ne mozemo da budemo altarnativa Vucicu, vec je to DS-DS-DS-DS, onda je krajnje vreme da se prebrojimo medju nama i vidimo ko mora da jede, ko ne mora !!!!!

    Dok su svi opijeni ruskim vojnim uspesima, probudice se posle izbora i jos jedne 100% proEU Skupstine i onda opet sve u krug.

  4. Ruku na srce, i SNS-DS i DS-DS-DS-DS imaje vec pripremljene rusofile za ne daj Boze – Nenada Popovica i Mladju Djordjevica. Na Zapadu dugo zastupaju tezu da Putin pomaze ekstremnu desnicu i DB izgleda prati relevantnu literaturu, pa kod nas proteste podrske Rusiji predvodi lik iz “Levijatana”- organizacije za prava zivotinja :)))) Ako se pojavi neko novi, gle, pa to je neko stari, neko za koga znamo decenijama da je deo sistema, ali sada ima svoju stranku, ili je neko iz sistema, bivsi pandur, bivsi pukovnik…Tako da buducnost mozda nije toliko crna, mozda je i crnja!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading