У Загребу се срушио дрон који је долетео из Украјине?

Поједини хрватски медији пишу да је вероватно реч о паду украјинског извиђачког дрона „Ту-141 Стриж”, а стручњак за војну авијацију Тајлер Рогавеј каже да се ради о извиђачком дрону који изгледа као ракета

Фото: Бета/HINA/Lana Slivar Dominic

ЗАГРЕБ – У делу Загреба синоћ нешто иза 23 сата зачуо се гласан прасак, а хрватски медији преносе да је на тлу остала велика рупа и да је по свему судећи нешто ударило у земљу и експлодирало, јавља Танјуг.

Како наводи Индекс.хр, позивајући се на добро обавештене изворе, по досад прикупљеним информацијама до којих су надлежне службе дошле, на загребачком Јаруну срушила се беспилотна летелица.

С два падобрана која су пронађена нису се спустили људи.

Загребачка полицијска управа саопштила је да је примила више дојава грађана да су на ширем подручју Јаруна осетили детонацију којој је претходио пад објекта из ваздуха.

На место дојаве упућене су полицијске јединице које су на зеленој површини на адреси Јарунска бб пронашли кратер, док су у широј зони пронашли два падобрана, преноси Јутарњи лист.

Лице места је обезбеђено и у току је увиђај.

За сада полиција нема дојава о повређеним особама на подручју шире зоне места догађаја. Оштећено је неколико паркираних возила. Очевици су рекли како је нешто с неба пало у земљу, а те дојаве су око три сата иза поноћи потврдили из полиције.

Министарство одбране Хрватске засад није ни потврдило нити демантовало вест да се беспилотна летелица синоћ срушила на загребачком Јаруну, док је хрватски министар одбране Марио Баножић кратко рекао да то министарство „спроводи истражне радње”.

Истовремено, поједини хрватски медији пишу да је вероватно реч о паду украјинског извиђачког дрона „Ту-141 Стриж”, а стручњак за војну авијацију Тајлер Рогавеј каже да се ради о извиђачком дрону који изгледа као ракета.

„Прилично фасцинантан комад из совјетске ере. Али, Украјинци су је унапредили током руског освајања Крима 2014. године. Реално, ова летелица је више крстарећа ракета него традиционална беспилотна летелица”, написао је он за „The Drive”.

Због неидентификоване летелице која је пала у зони Јаруна, затворен је прилаз том подручју Загреба.

Полицијски службеници и даље спроводе увиђај, док је полиција грађанима упутила апел да путем друштвених мрежа не деле снимке или фотографије с места догађаја.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 3. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

  1. Da sam na mestu Hrvata i ostale NATO pesadije, pazljivo bih procitao poruku…iz Rusije, s ljubavlju

    15
  2. Да виде бар мало како је било у Србији кад су њихови савезници бацали праве бомбе, а они ликовали!. Сада се ус..ли од једне инертне летилице.

    9
    1
  3. Мислим да је ово историјски тренутак. Први пут да Срби нису криви. Да ли се то нешто у хрватској мења ? Намерно увек пишем малим х.

    10
    1
  4. Један рече “ухватили бидермајер”, други додаде “за дрон спремни” а трећи да је ово увертира за постављање система Патриот у Мађарској и Рвацкој.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading