Кризни штаб: Укидају се ковид пропуснице, препорука за маске у затвореном

Препорука Националног комитета за имунизацију је увођење додатне бустер дозе, за старије од 18 година (четврта доза)

Седница Кризног штаба (Фото: Танјуг/Јадранка Илић)

Кризни штаб донео је данас одлуку о ублажавању ковид мера, па се од суботе укида важење ковид пропусница, али и ограничење броја људи у затвореним просторима, пренела је чланица Кризног штаба министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

Кисић Тепавчевић је након седнице Кризног штаба рекла да је забележено смањење свих параметара, од броја прегледа, до броја хоспитализованих у односу на број потврђених ковид случајева.

Рекла је да су болнице почеле да се враћају нормалном режиму рада, и да су у овом моменту ковид болнице практично новоизграђене за време пандемије Батајница, Нови Сад и Крушевац.

„Све то условило је да се дође до ублажавања свих противепидемијских мера. Од суботе укида се важење ковид пропусница. На скуповима у затвореним просторијама укида се лимит броја особа, и тако ће од суботе сви биоскопи и позоришта моћи да раде по нормалном режиму”, објаснила је она, преноси Танјуг.

Чланица Кризног штаба министарка Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Танјуг/Јадранка Илић)

Кисић Тепавчевић је рекла да је одлучено да остаје препорука ношења маски у затвореним просторима.

Што се карантина тиче, пренела је да је он и даље на снази у трајању од седам дана.

Када је реч о путницима у међународном саобраћају, према њеним речима, мере остају на снази, односно за улазак у земљу обавезни су доказ о вакцинацији, доказ о прележаној болести или одговарајући серолошки тест.

Пренела је и да је препорука Националног комитета за имунизацију увођење додатне бустер дозе, за старије од 18 година (четврта доза).

„Та друга бустер доза, може да се добије пет месеци после прве, а односи се пре свега на оне који су под већим ризиком од тежег обољења”, објаснила је Кисић Тепавчевић.

Бранислав Тиодоровић: Размотрићемо и увођење четврте и пете дозе вакцине

Она је рекла и да је препорука Комитета увођење бустер дозе за вакцинацију деце од 12 до 18 године.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар