Вибова награда Јовану Зафировићу

Признање које се састоји од плакете са Вибовим ликом, повеље и новчане награде Јовану Зафировићу (25), сатиричару и повременом сараднику „Стања ствари“

Јован Зафировић (Фото: А. Васиљевић)

Јован Зафировић, двадесетпетогодишњи сатиричар, афористичар и писац, овогодишњи је добитник Вибове награде листа „Политика” за 2021. годину, која се од 1995. додељује најбољем младом сатиричару. Признање које се састоји од плакете са Вибовим ликом, повеље и новчане награде је на свечаности у „Политици” Зафировићу уручио Марко Албуновић, в. д. главног и одговорног уредника нашег листа.

Овогодишњи лауреат истакао је да је Вибова награда највеће признање које млади сатиричар може да добије, самим тим што се зна да су досадашњи добитници ове награде неки од водећих сатиричара у Србији – Слободан Симић, Александар Чотрић, Бојан Љубеновић… Зафировић је након тога, како се могло очекивати, језиком сатире објаснио важност стваралаштва сатиричара.

Уручење награде: сатиричар Јован Зафировић и Марко Албуновић, в. д. главног и одговорног уредника „Политике” (Фото: А. Васиљевић)

Зафировић је најпре испричао причу о пожару и голубу који је покушао да водом из свог кљуна угаси тај пожар, а онда је појаснио и суштину те метафоре.

– Е па сатиричари су ти који речима, као голуб из приче капима воде, покушавају да гасе пожар у земљи, који имају свој став. Сатиричари нису против појединца, друштва, политике, него су против изопачености које су плод моралног и духовног посрнућа. И све то нам говори на којој су страни, на страни истине, правде и слободе. На страни врлина. На радост српске књижевности и на тугу народа, по свему судећи за сатиру нема зиме – истакао је овогодишњи лауреат који је на крају прочитао још једну причу и неколико сатира у вези са свевременским темама као што су морал, политика, људска свакодневица…

Афоризми Јована Зафировића

Доћи ће вам памет кад вам оду деца.

*

Нисам добио посао јер имам проблем са кичмом.
Тешко је савијам.

*

Није тачно да за вођом нема ко да пусти сузу. Затвор плаче за њим.

*

Чувам стоку на планини.
Да не сиђе и постане директор.

*

Лопови су паметни.
За разлику од осталих грађана који још увек ништа не проваљују.

*

Верује се да су политичари и вампири једно те исто, али нису.
О вампирима су страшне приче измишљене.

*

Будале нису свестране.
Могу се наћи само на насловној страни.

*

Оном који има храбрости често се деси да усере пуно ствари, а онај који нема увек усере само једну. Гаће.

*

Плате у Србији рапидно расту.
И ако наставе овим темпом за коју годину можемо очекивати да покрију основне људске потребе.

*

Јаки смо на речима.
То је наша слабост.

*

Нама се нигде не жури.
Зато полако пропадамо.

Извор: Стање ствари

Говорећи о овогодишњем лауреату Вибове награде Александар Чотрић, књижевник и члан жирија, навео је да Зафировић, пореклом из Гњилана, осим афоризама пише и поезију и приче за децу.

– По годинама је млад, али ствара као зрео и искусан аутор. Његови афоризми поостају све значајнији део његовог опуса. Фокус Зафировићевог сатиричног стваралаштва је на друштвеним неправдама, социјалним разликама, хипокризији, раскораку између обећаног и оствареног. Пише о проблемима младих, о њиховом исељавању, о корупцији у разним друштвеним областима… Умешно и бескомпромисно исписује коментаре који су и актуелни и ванвременски, конкретни, општи, озбиљни и хуморни. И забавни и опомињући. Он је весник новог таласа у српској сатири који се ослања на традицију претходника, али који у тематици, форми, стилу и садржају доноси и нешто ново, другачије, свеже – објаснио је Чотрић зашто је жири једногласно одлучио да овогодишњи лауреат буде Зафировић, аутор који објављује у „Политици”, „Вечерњим новостима”, „Енигматици”, „Етни”… Млади афористичар и писац је аутор и збирке родољубиве поезије „Три божура”, књиге приче за децу „Шта ћеш да будеш када порастеш” и поезије за децу „Драги дневниче”, подсетио је Чотрић.

Са свечаности у „Политици” (Фото: А. Васиљевић)

Председник жирија, књижевник и књижевни критичар Витомир Теофиловић подсетио је да је Владимир Булатовић Виб био припадник прве плејаде наших послератних великих сатиричара.

– Иако написани пре више деценија, неки чак пре пола столећа, Вибови афоризми актуелни су и данас. Премда има и изванредних чисто мисаоних афоризама, сазданих од апстрактних именица – човек, истина, правда… већина Вибових афоризама је сценична и наративна. То су праве микроприче са драмским набојем – указао је Теофиловић.

У најужем избору за овогодишњу Вибову награду осим Зафировића биле су још Есма Сарић из Сарајева и Радојка Драганић из Никшића. У жирију који је о лауреату одлучивао уз Теофиловића и Чотрића били су и Драгутин Минић Карло, председник Секције сатиричара Удружења књижевника Србије, Александар Апостоловски, колумниста „Политике”, и Слободан Симић, књижевник.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 3. 2022)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Cestitka mladome Jovanu, satira osvezava u ovim tmurnim vremenima.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading