Индипендент: Кардифска филхармонија уклонила из програма увертиру Чајковског

Ово није први пример шиканирања личности из културе повезаних са Русијом на Западу

Фото: CC0/Pixabay

Читаоце британских издања шокирала је одлука Kардифске филхармоније да из програма уклони увертиру Петра Иљича Чајковског, пише издање „Индипендент”.

Према писању овог листа, филхармонијски оркестар сматрао је да је извођење увертире „1812” – „неприхватљиво у овом моменту”.

На друштвеним мрежама испод публикација издања „Индипендент”, „Гардијан” и многих других, појавили су се подругљиви коментари.

„А какве везе има Чајковски с тим?”, упитао је један од читалаца.

Нова.рс: Филхармонија у Загребу скинула Чајковског са репертоара

„Овакви поступци, наравно, не чине да изгледамо као потпуни идиоти”, били су иронични неки у коментарима.

„Сигурно нисам једини који мисли да је ово смешно? Требало би и свима да забранимо да читају Толстоја!”, био је огорчен један од корисника мреже.

„То је највећа глупост коју сам чуо ове недеље”, признао је један читалац.

„Узгред, можда да забранимо проучавање система хемијских елемената у школама? Његов аутор је био руски научник Дмитриј Мендељејев”, шалили су се у коментарима.

Милански универзитет отказао предавања о Достојевском

Како се наводи, ово није први пример шиканирања личности из културе повезаних са Русијом на Западу. Тако је почетком марта Баварска државна опера прекинула сарадњу са оперском певачицом Аном Нетребко и диригентом Валеријем Гергијевим јер се „нису довољно дистанцирали” од руске специјалне операције у Украјини. Такође, Минхенска филхармонија је престала да сарађује са Гергијевом.

Градоначелник Минхена дао отказ руском диригенту јер није осудио рат у Украјини

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 9. 3. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

1 reply

  1. Па, нису оригинални, то је већ виђено, сличне ствари су Немци већ радили, мада се није добро завршило, али су то изгледа заборавили! Кратко памћење и за појединца, а камоли за цео, повелик народ! Кардиф? Уосталом, шта ће сви они Чајковском, само би га унизило да се његова дела изводе пред тако недостојном публиком! Треба и заслужити да се чује и осети његова музика!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading