Постигнут договор Украјине и Русије око хуманитарних коридора, али не и о прекиду ватре – рат се наставља

Кијев и Москва су се договорили да наставе са преговорима, а планирано је да трећа рунда буде одржана што пре, а према најавама то би могло да се догоди почетком следеће недеље

Украјинска делегација у хеликоптеру, на путу за преговоре (Фото: Телеграм)

Русија и Украјина договориле су успостављање хуманитарних коридора. Ипак, саветник украјинског председника Михаил Подољак је саопштио да друга рунда преговора о прекиду ватре са Русијом није дала резултате којима се Кијев надао.

„На наше велико жаљење, нисмо постигли резултате на које смо рачунали”, рекао је Подољак, преноси Танјуг.

Он је након састанка саопштио да су Украјина и Русија договориле да заједно обезбеде хуманитарне коридоре за евакуацију грађана, испоруку хране и лекова.

Подољак је навео да су стране разговарале о могућности прекида ватре у периоду евакуације грађана у местима где ће се она реализовати.

Руковање делегација на другој рунди преговора Русије и Украјине (Фото: Maxim Guchek/BelTA/AP/dpa)

Помоћник руског председника Владимир Медински након друге рунде преговора Москве и Кијева рекао је, преноси Танјуг, да су представници Русије и Украјине детаљно разговарали о сва три блока питања: војном, међународном, хуманитарном, као и о питању будућег политичког решавања сукоба.

Како је истакао, ставови страна су јасни, наведени по тачкама.

„Успели смо да постигнемо међусобно разумевање када је реч о некима од њих, али главно питање које смо решили данас је спасавање људи, цивила који су се нашли у зони сукоба”, рекао је Медински

Кијев и Москва су се договорили да наставе са преговорима, а планирано је да трећа рунда буде одржана што пре, а према најавама то би могло да се догоди почетком следеће недеље.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар