Милански универзитет отказао предавања о Достојевском

Отказане су моје лекције на тему „Достојевски“. Данас није само кривица бити жив Рус, крив је и мртав Рус, рекао милански професор Паоло Нори

Паоло Нори (Фото: milano.corriere.it)

Јутрос је Универзитет Бикока (Милано), отказао лекције професора Паола Норија (о Достојевском), под изговором да је потребно „избјећи било какав облик полемика, јер је тренутак јаке тензије“:

– Управо сам добио имејл: отказане су моје лекције на тему „Достојевски“. Данас није само кривица бити жив Рус, крив је и мртав Рус, онај који је за живота 1849. године осуђен на смрт зато што је прочитао забрањену ствар. Оно што се дешава у Украјини је ужасно и дође ми да плачем само кад помислим на то. Ово што се дешава у Италији је смијешно… – казао је проф. Нори у видео-обраћању јавности, које су пренијели сви водећи италијански медији.

Опрема: Стање ствари

(Етос, 2. 3. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

6 replies

  1. Зар и Латини? Па они су пре постали цивилизовани и културни него Германи, па би требало да знају шта је култура, шта је цивилизација, књижевност, филозофија и сличне ствари, врло битне да се дефинишу сапиенчшад (што би рекао један духовити хрватски колумниста)!

    20
  2. Једна твитерашица је прокоментарисала да Достојевски није непожељан зато што је Рус, него зато што подржава Путина.

    40
  3. Treba da jos uvedu I broj telefona gde se moze prijaviti ko cita Dostojevskog. Moze I ko pije vodku. U Australiji sklanjaju rusku vodku iz prodavnica, da “uniste “Putina financijski.

    23
  4. @Saffron

    Слична иницијатива и код 3-4 републиканска гувернера у САД: GOP Governors Urge Russian Vodka Boycott. There’s Just One Thing… (https://www.theepochtimes.com/republican-governors-call-for-boycott-of-retail-russian-products-like-vodka_4305092.html) … тек нешто више од 1% увезене вотке долази из Русије (подаци за 2021, Distilled Spirits Council of the US).

    Продавнице алкохолних пића у Канади такође најавиле бојкот, њихов укупан увоз из Русије за прошлу годину 3,8 мил. долара.

    15
  5. Запад показује огољену мржњу и антируски расизам.

    Испоставља се да је највећа грешка руске историје (ако ово не звучи надобудно) стално окретање ка Западу и покушаји копирања западних културних матрица уместо чврстог одржавања сопствене цивилизацијске свести и традиције.

    Бити Рус и руски је духовна категорија, а Духу принадлежи посебна форма изникла из сопственог историјског и културног искуства.

    Богатство руске историје и сваковрсног стваралаштва су непоновљиви и без премца — Русија и јесте посебна цивилизација, другачија од оне на Западу.

    Мржња и расизам Запада су израз зависти према онима које благодат Творца није напустила.

    Запад је одавно у непомјаниковом загрљају и исписује последње странице своје историју у маршу ка смрти.

    Таква је и његова култура, смрт, лаж, преваре и разарања.

    Тврдоврат и непокајан прелази у ништавило адског мрака, у вечну смрт да не окуси радост васкрсења…

    26
  6. Ovoj histeriji i ludilu nema kraja.Zapravo treba staviti tacku,zna se kako.

    12

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading