Џејмс Макферсон: Новак извео свој најважнији ударац

Можда ће неко за 60 година, пошто сви критичари буду заборављени, снимити филм баш као што су са „Ватреним кочијама“ урадили за Ерика Лидела, славећи храброст Новака Ђоковића. И да га назову „Ватрени рекети“

Фото: PROFIMEDIA/TWITTER/@JAMESMACPHERSON/PRINTSCREEN

(Spectator.com.au, 18. 2. 2022)

Је ли Новак Ђоковић Ерик Лидел нашег доба?

Лидел је био шкотски спринтер који је славно одбио да трчи у дисциплини 100 метара, у којој је био фаворит, на Олимпијским играма у Паризу 1924. јер су трке биле заказане за недељу.

Лидел, хришћанин који је инсистирао да је недеља дан богослужења, означен је као себичан, лош ортак, кукавица и издајник јер је своја начела ставио испред тежње за спортском славом.

Политичари, спортски званичници, новинари и колеге такмичари, сви су вршили притисак на Лидела да се предомисли. Али био је тврдоглав у својим убеђењима, попут невакцинисаног српског тениског шампиона. Лидел је уместо у трци на 100 метара учествовао у трци на 400 метара, што није била његова специјалност. Историја бележи да је освојио златну медаљу оборивши светски рекорд.

Скочимо у 2022, када још један спортски шампион ставља начела испред славе – нешто тако ретко да на сваку особу која му се диви дођу две особе које га сматрају лудим.

Џејмс Макферсон: Мрзимо Новака јер је имао храбрости да учини што ми нисмо – да очува лични интегритет

Али – зар чуди да мртва риба која плута низводно одбија да призна да је она која плива узводно жива?

Пошто је пропустио Отворено првенство Аустралије због невакцинације (или зато што је вероватно могао да изазове антиваксерско расположење?), Новак Ђоковић је рекао свету да је спреман да поново пропусти тениске турнире уместо да прими вакцину против ковида.

„Принципи доношења одлука о мом телу важнији су од било које титуле или било чега другог. То је цена коју сам спреман да платим.”

Да је либерални премијер Аустралије рекао тако нешто пре годину дана, претпостављам да би био непобедиви фаворит за победу на предстојећим изборима.

За Ђоковића, међутим, нема будућности у политици. Његово одбијање да се окреће како ветар дува то онемогућава.

„Цена” коју је Ђоковић спреман да плати за своје принципе укључује губљење милиона долара награде, десетине милиона долара у спонзорским уговорима, АТП бодове потребне да задржи свој статус светског броја један и прилику да буде овековечен као највећи гренд слем шампион у историји.

Објашњавајући свој став Би-Би-Сију, деветоструки победник Аустралијан опена представио се као савршено рационалан и смирен човек, учтиво изражавајући своје ставове без имало горчине – у потпуној супротности са срамотним третманом Аустралије према њему по налогу крештавих хипохондара који су захтевали да прими вакцину или да буде избачен из земље.

Новак Ђоковић: Понизили су ме на светском нивоу

Ругачи на друштвеним мрежама који су зарежали да буде протеран из Аустралије зато што нас наводно не поштује одбијајући да се повинује медицинској аутократији, сада се подсмевају његовом принципијелном ставу.

„Замислите да жртвујете каријеру због… убода шприца”, каже један од твитераша.

Можда Новак Ђоковић није могао да замисли да жртвује своје здравље због… инјекције која вас не спречава да добијете, ни да пренесете, болест са стопом опоравка од 99 одсто.

„Баш ме брига ако више никада не буде играо”, изјавио је други.

Па, била би велика штета да никада више не будемо сведоци како Новак Ђоковић љутито удара тениску лоптицу.

Али, с друге стране, можда смо га управо видели како изводи свој најважнији ударац – не рекетом, већ настојањем, без обзира на последице, на очувању личног интегритета.

Новак Ђоковић није одустао када су други подлегли групном размишљању. Узвратио је када су други дигли руке од личног достојанства.

Радије ће бити слободан човек са 20 гренд слем титула него два пута вакцинисан, једном ,бустерованʻ, државно спонзорисан јастучић за игле са 21 гренд слемом уз своје име.

Пол Мекнеми: Новак читав живот био само свој и наставља то да буде

Добро за њега. Верујем да ће му историја бити благонаклона.

И ко зна. Можда ће неко за 60 година, пошто сви критичари буду одавно заборављени, снимити филм баш као што су са Ватреним кочијама урадили за Ерика Лидела, славећи храброст Новака Ђоковића.

И да га назову Ватрени рекети.

Ако будем имао праунуке, надам се да ће га гледати и да ће их надахнути.

Наслов, приређивање и опрема: Стање ствари

(Мондо, 19. 2. 2022)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading