Жозеп Борељ: Русија ће одговарати за своје поступке

Шеф дипломатије ЕУ оценио да су у питању најмрачнији часови за Европу од Другог светског рата

Жозеп Борељ (Фото: Бета/АП)

БРИСЕЛ  – Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ учествовао је на ванредном састанку Сталног савета ОЕБС-а, где је изнео најоштрију осуду ЕУ због инвазије оружаних снага Руске Федерације на Украјину уз оцену да су у питању „најмрачнији часови за Европу од Другог светског рата”, флагрантно кршење међународног права и кључних принципа на којима је изграђен међународни поредак.

„Захтевамо од председника Путина да одмах прекине руске војне операције и безусловно повуче све снаге и војну опрему са целе територије Украјине. Русија сноси пуну одговорност за овај акт агресије и сва разарања и губитке живота које ће изазвати. За своје поступке ће одговарати”, изјавио је Борељ.

Он је осудио и умешаност Белорусије у агресију на Украјину и позивао је да се придржава међународних обавеза, преноси Танјуг.

Борис Џонсон упоредио Путина са Милошевићем: Потпуно исте глупости о „мистичном“ јединству Косова и Београда, Кијева и Москве

Борељ је нагласио да је ЕУ од самог почетка и на највишем политичком нивоу јасно ставила до знања да ће свака даља војна агресија на Украјину имати огромне последице и трошкове.

„Одговор ЕУ ће стога укључити и секторске и појединачне рестриктивне мере у потпуности координисане са нашим трансатлантским партнерима и истомишљеницима”, најавио је Борељ.

Он је позвао Русију да обезбеди безбедност Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Украјини и поновио подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине, али и Грузије и Молдавије.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 2. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading