Зоран Радовановић: Да постоји намера да се казне „ивермектин доктори“, ту би био и Несторовић

Одговарајући на питање зашто се и Бранимир Несторовић није нашао пред Судом части директор ЛКС др Динић каже да у овом тренутку против њега „не постоји покренут поступак нити предати оптужни захтев”

Бранимир Несторовић (Фото: BETAPHOTO/Press centar UNS/MO)

Четири месеца након што је покренут поступак пред Судом части Лекарске коморе Србије (ЛКС) против лекара који су саветовали употребу лека ивермектин међу ковид болесницима, директор ЛКС др Милан Динић каже да ствари теку својим током. Поједини саговорници Данаса међутим сматрају да тај ток води ка томе да цео поступак застари.

У новембру прошле године ЛКС је по пријави здравствене инспекције, а по службеној дужности, покренула поступак пред судовима части против 18 лекара за које постоји основана сумња да су саветовали и лечили пацијенте од ковида-19 леком ивермектин, који није део протокола за лечење ковида у Србији.

Тада је и министар здравља Златибор Лончар казао да ће држава реаговати, као и да лекари који препоручују употребу тог лека „нарушавају здравље и живот грађана Србије”, па ће у складу с тим сносити и одговарајуће последице.

Хајка на лекаре који су препоручивали ивермектин

Епидемиолог др Зоран Радовановић међутим сматра да поступак пред Судом части неће добити никакав епилог.

Не постоји озбиљна намера да се казне они који су саветовали ивермектин, јер би у том случају морали да обухвате и Бранимира Несторовића, који је такође био један од оних који су препоручивали овај лек. Власти међутим не одговара да се то деси, јер би на тај начин изгубила део гласача којима су Несторовићеви ставови блиски, а које сада иначе покушава да придобије истицањем у први план докторке Грујичић. Све око ивермектина је као са полицајцем који је у случају рушења у Савамали признао кривицу па добио награду у виду дозволе за нелегалну градњу. Принцип је – јавно их укоримо, а тајно наградимо, наводи др Радовановић.

Зоран Радовановић: Феномен Несторовић као државни пројекат

Међутим директор Лекарске коморе Србије др Милан Динић истиче да Комора спроводи све поступке у складу са Законом о општем управном поступку и да су Судови части ЛКС независни у свом раду.

Могу да констатујем да ни у једном тренутку, ни сада (у случају „ивермектин групе”) ни раније није постојала интенција да се неки поступак препусти намерном застаревању. Поступак против 18 лекара за које постоји сумња да су саветовали употребу или лечили пацијенте леком ивермектин покренут је пред Судом части у новембру и он тече својим током, истиче др Динић.

Доктори који су се нашли пред Судом части били су део вибер групе у којој су између осталог дељење препоруке за лечење ковида-19 ивермектином.

Међу члановима ове групе била је и професорка Медицинског факултета Валентина Арсић Арсенијевић.

Никола Варагић: Стоп прогону проф. Валентине Арсић Арсенијевић!

Медији су пренели да је она напустила вибер групу након што је факултет објавио саопштење у коме се истиче да не постоје докази који би подржали коришћење лека ивермектин у лечењу ковида-19.

Поред доктора у вибер групи, један од лекара који је јавно препоручивао ивермектин био је и Бранимир Несторовић. У једном од јавних иступања на догађају који је организовао Институт за европске студије, он је казао да је ивермектин „дао значајне резултате у превенцији ове болести, што самим тим додатно обесмишљава веома агресивну кампању вакцинације, јер ако постоји лек за превенцију, вакцинација губи смисао”, пренео је портал Стање ствари.

Одговарајући на питање зашто се и Бранимир Несторовић није нашао пред Судом части, имајући у виду да је и он препоручивао ивермектин, директор ЛКС др Динић каже да у овом тренутку против њега „не постоји покренут поступак нити предати оптужни захтев”.

Бранимир Несторовић: Вакцинисани такође преносе вирус – крај приче!

О изјавама Несторовића током пандемије раније се изјашњавао Етички одбор ЛКС-а, који је после више од годину дана закључио да је иступање др Несторовића било непримерено.

Статут Лекарске коморе иначе предвиђа да је за повреде професионалне дужности или угледа члана Коморе, могуће изрећи различите дисциплинске мере – јавну опомену, новчану казну у висини до 20 одсто од просечне месечне зараде, привремену забрану самосталног рада.

Како је за РСЕ раније казала Јелена Симић, професорка Правног факултета на Универзитету Унион у Београду, лекарима се најчешће изричу мере јавне опомене.

Ја сам анализирала већи део тих одлука (Суда части, прим. аут.) и јавне опомене су се изрицале и код тежих повреда професионалне дужности, каже она.

Позив Влади Србије и Лекарској комори: Прекините прогон лекара који су се ставили у службу народа

И раније биле колективне тужбе

Некадашња директорка ЛКС др Татјана Радосављевић каже да се поступак пред Судом части води као што би се водио поступак пред судовима против грађана, те да се организују рочишта на којима окривљени могу имати адвоката, а одлуку доноси Судско веће које има три члана, и на коју је могуће жалити се. Она наводи да је сличан поступак тренутном, против „ивермектин групе”, вођен у време када је била директорка. И тада је била поднета тужба против групе лекара, а подносилац је био РФЗО, због преписивања одређених лекова. „Правда је међутим у овом случају била на страни лекара, који су радили у корист пацијента”, каже др Радосављевић.

Без епилога и за Јовану Стојковић

Један од лекара који се у претходном периоду нашао пред Судом части била је Јована Стојковић, која је најпознатија по противљењу вакцинацији деце. Поступак пред Судом части против ње прекинут је 2019. Директор коморе др Динић каже да је то учињено јер је у међувремену покренут кривични поступак. „У случају када се тако нешто деси, чека се одлука надлежног цивилног суда, након чега Суд части ЛКС доноси своју одлуку”, наводи Динић. Педијатар Томислав Стевановић, један од лекара који је иницирао процес против Стојковић, каже, међутим, да је у овом случају кривични поступак искоришћен као „изговор да се поступак пред Судом части не доведе до краја”. Упитан о процесу против „ивермектин групе”, саговорник Данаса каже да „епилога вероватно неће бити”. Као и др Радовановић, и он верује да у овом случају политика игра улогу, те да је и код Јоване Стојковић и Бранимира Несторовића, али и лекара који су препоручивали ивермектин, циљ да не дође до осуде.

Милица Раденковић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 24. 2. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

3 replies

  1. Судити свима који су забрањивали Ивермектин

    Када се смири ова хистерија око корона „пандемије“ верујем да ће сви они који су били против Ивермектина и других корисних лекова (нпр Хлорокин) у лечењу од короне бити изведени пред лице правде. Надам се да ће ЛКС а и проф Радовановић бити не само изведени пред суд правде већ и осуђени због свесног угрожавања здравља и живота великог броја људи.

    Јер, они су свесно обмањивали јавност уверавајући је о наводној опасности од Ивермектина по здравље људи! Претпоставимо да је Ивермектин – примењен као и терапија а и превентивно, могао спасти само 5% људи (мада подаци говоре да је реч о преко 50% !) тада је само у Србији могло бити спасено 3000-5000 људи! Ако се узме у обзир велики број умрлих од вакцине то јој више од 10 000 умрлих! У целом свету би то било више милиона убијених са предумишљајем. Значи сви они лекари, као и они из власти који су забрањивали употребу Ивермектинам мораће да одговарају за масовна убиства с предумишљајем.

    Иначе Ивермектин је један од изузетно корисних људских лекова против антипаразитских болести а показао се као користан антивирусни лек и у случају короне. (Иначе у медицини је познато да неки антипаразитски лекови имају и антивирусно дејство!)
    Истичем да је Ивермектин користило скоро милијарду људи од којих је велики број излечен и да је то лек са занемарљиво мало контраиндикација. Значи овај лек, за који је 2015 додељена Нобелова награда, није коњски лек како је говорио Министар здравља З. Лончар, већ веома користан лек за људе.

    Видећи како корумпирани лекари широм света обмањују масу апелима за проблематичну вакцинацију аутор овог коментара (који пати од свих могућих коморбитета) је за себе одлучио „да је боље бити жив и здрав коњ него мртав вакцинисани“. У том смислио је интензивно користио Ивермектин (24 милиграма по дневној дози) – уз додатак цинка, витамина Д3 и Кверцетина као јаког антиоксиданса, као превентиву против короне. У породици с двоцифреним бројем чланова сви су прележали корону, једино мојој „коморбитетној“ маленкости није фалила длака с главе! Осим тога ослободио сам се великог броја папилома а и болова у прстима ноге, услед гихта. У априлу ћу организовати (тамо где живим) Ивермектин-баскет-турнир, који ћемо отворити мој унук и ја.

    А потом ћу тужити суду оне установе и лекаре – попут ЛКС, др Радовановића, Лончара, Ђеврека и све оне који су забрањивали Ивермектин, за покушај да ме намерно убију.

    Др Миодраг Кулић, теоријски физичар

    15
  2. Srbi za eksperimente bolji od pacova! Koga je u Srbiji podmićivala farmaceutska mafija iz vodećih svetskih farmaceutskih kompanija?

    GlaxoSmithKline (GSK) iz Velike Britanije je jedna od najvećih svetskih farmaceutskih kompanija čije kriminalno delovanje prevazilazi njeno stvarno učešće na tržištu.

    http://www.globalmediaplanet.info/srbi-za-eksperiment-bolji-od-pacova-koga-je-u-srbiji-podmicivala-farmaceutska-mafija/

  3. Pojedini sagovornici Danasa međutim smatraju da taj tok vodi ka tome da ceo postupak zastari.

    Шта би ми без Данас, без његових појединих саговорника, без заистинског истраживачког новинарства? Брине ме једино да се не расрде због ћирилизовања чланака као и да ли су га уопште сазлужили.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading