Владимир Путин: Неколико веома важних речи за оне који би могли бити у искушењу да се умешају у догађаје у Украјини

Ко год покуша да нас омета треба да зна да ће одговор Русије бити тренутан и да ће вас довести до таквих последица са којима се никада у својој историји нисте суочили, упозорио Путин

Владимир Путин (Фото: Бета/АП)

Председник Владимир Путин упозорио је у специјалном обраћању рано јутрос све оне који би евентуално могли да се умешају у ситуацију око Украјине.

„Сада неколико веома важних речи за оне који би могли бити у искушењу да се умешају у догађаје који се дешавају – ко год покуша да нас омета, штавише, да створи претње нашој земљи и народу, треба да зна да ће одговор Русије бити тренутан и да ће вас довести до таквих последица са којима се никада у својој историји нисте суочили“, упозорио је председник.

Путин је рекао да су све неопходне одлуке донете и да се нада да ће његову поруку имати ко да чује.

Председник је ноћас донео одлуку о специјалној војној операцији у Донбасу.

Опрема: Стање ствари

(Восток, 24. 2. 2022)

Путин наредио специјалне операције за одбрану Доњецка и Луганска

Руски председник Владимир Путин је објавио да је наредио специјалне војне операције у Донбасу пошто је руководство Доњецка и Луганска тражило помоћ Москве у одбрани од агресије из Украјине.

Путин је у обраћању јавности рекао да жели да демилитаризује и денацификује Украјину и да нема план да окупира ту земљу.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 2. 2022)

Врховна рада Украјине потврдила увођење ратног стања

Зеленски је јутрос прогласио ратно стање

Володимир Зеленски проглашава ратно стање (Фото: Бета/АП/Ukrainian Presidential Press)

КИЈЕВ – Украјински парламент Врховна рада данас је потврдила указ председника Владимира Зеленског о увођењу ратног стања на територији целе земље, јавили су украјински медији, преноси Танјуг.

Зеленски је јутрос саопштио да проглашава ратно стање, након што је председник Русије Владимир Путин наредио специјалну војну операцију у Донбасу.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 2. 2022)

Украјина тврди да је нападнута са територија Русије и Белорусије

Око 5 часова државну границу Украјине на делу ка Руском Федерацијом и Републиком Белорусијом напале су руске трупе уз подршку Белорусије, наведено је у саопштењу

Фото: ANATOLII STEPANOV/AFP VIA GETTY IMAGES

КИЈЕВ – Државна гранична служба Украјине саопштила је данас да су руске трупе напале границу Украјине из Руске Федерације и Белорусије.

Гранична служба наводи да је у нападу коришћено тешко наоружање, преноси агенција УНИАН.

„Око 5 часова државну границу Украјине на делу ка Руском Федерацијом и Републиком Белорусијом напале су руске трупе уз подршку Белорусије”, наведено је у саопштењу, пренео је Танјуг.

Додаје се да се напади на граничне јединице, граничне патроле и контролне пунктове изводе артиљеријском, тешком техником и малокалибарским оружјем.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 2. 2022)

Руско Министарство одбране: Украјинска војска масовно напушта своје положаје и оставља оружје

Оружане снаге Русије не изводе нападе на градове Украјине. Ништа не угрожава цивилно становништво, истиче се у саопштењу

Фото: Спутњик/Дэн Леви

Обавештајни подаци показују да јединице и војска Оружаних снага Украјине масовно напуштају своје положаје, остављајући оружје, саопштило је Министарство одбране Русије.

Истовремено, руски војни ресор истиче да положаји јединица Оружаних снага Украјине, које су положиле оружје, нису изложени нападима.

„Оружане снаге Русије не изводе нападе на градове Украјине. Ништа не угрожава цивилно становништво”, истиче се у саопштењу.

Такође се наводи да је изјава главног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног о наводним губицима руских авиона и оклопне технике – „потпуна лаж”.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 24. 2. 2022)

Бела кућа: САД неће ратовати против Русије

Портпаролка Беле куће је нагласила да Бајден ни под којим околностима неће мењати ову одлуку

Фото: REUTERS/JOSHUA ROBERTS

Америчке власти ни под којим сценаријем неће послати америчке трупе у Украјину да се боре против Русије, изјавила је портпаролка Беле куће Џен Псаки.

„Не знам колико пута морам ово да поновим: не постоји сценарио по коме ће председник (Џозеф Бајден) послати америчке трупе да се боре у Украјини против Русије”, рекла је она на редовном брифингу.

Портпаролка Беле куће је нагласила да Бајден ни под којим околностима неће мењати ову одлуку.

Извор: Фејсбук

„Нећемо се борити против Русије и нећемо распоређивати трупе у Украјини да се боре против Русије”, потврдила је Псакијева.

Ситуација на контакт линији у Донбасу ескалирала је ујутру 17. фебруара. У самопроглашеној Доњецкој и Луганској Народној Републици саопштили су о најинтензивнијем гранатирању из Украјине последњих месеци. У петак 18. фебруара су лидери ЛНР и ДНР, Леонид Пасечник и Денис Пушилин, најавили евакуацију становника република у Русију због растуће претње од борбених дејстава.

Руководство Доњецке и Луганске Народне Републике апеловало је раније на Путина да призна њихову независност. Путин се у понедељак, после ванредне проширене седнице Савета безбедности, обратио грађанима Русије, рекавши да сматра да је неопходно донети одлуку о моменталном признавању суверенитета ЛНР и ДНР, јер они који су кренули путем крвопролића, насиља и безакоња нису признали и не признају ниједно друго решење сукоба у Донбасу, осим војног. Одмах након обраћања, председник је у Кремљу потписао указе о признавању ЛНР и ДНР.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 24. 2. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

3 replies

  1. Као прво, Велики наклон Путину !

    Колико сам рачунао, рат са Америком би трајао два – три сата, са Енглеском пола сата ..
    Осталу буранију нећу да помињем …

    „Бела кућа: САД неће ратовати против Русије“

    Па чекај бре, а НАТО и заштита савезника??

    😀

    А што се братске Украјине тиче, тако то бива када ђавола примите у дом.

    12
  2. Русија је сувише дуго инсистирала на легалитету и легитимитету као и на принципу немешања у послове других земаља. То је у принципу у реду.
    Међутим, не може се са преварантима играти поштена партија, који усто користе шпил са обележеним картама.
    Није кориштена мека моћ. Није се интервенисало након пуча 2014 када је ова земља претворена у антируски полигон.
    Тако да је ова интервенција прилично окаснела те сада треба платити далеко већу цену. Ово је на неки начин улазак у припремљену замку.
    И овде су многи наши аналитичари показали своје велико “знање” трубећи бескрајно како до интервенције неће доћи.
    Било би лепо да се извине што су нас толико дуго замајавали својим “анализама”.

    11
  3. До сада сам стално критиковао руску политику , политику не чињења. Овог пута похвала и нада да после Украјине неће стати. Има нас још , којима је руска помоћ преко потребна . Живело мистично братство наших народа.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading