Пројекат „ЕкОтисак” у Новом Саду: Поглед у будућност кроз климатску капсулу

Пројекат „ЕкОтисак” дочараће шта очекује нашу планету до краја овог века уколико се не заустави глобално загревање

Фото: Пиксабеј

Међу бројним програмима који ће током лета красити Нови Сад, Европску престоницу културе, наћи ће се и један узнемирујући садржај, у обличју живописног комби возила. У њему ће бити смештена климатска капсула – својеврсна осматрачница у еколошку будућност Земље. Слика која би могла да се укаже равна је најгорим ноћним морама. Да се тај кошмар не би претворио у стварност, људски род мора снажно да притисне кочницу комбија и скрене с пута самоуништења, којим већ предуго иде. Волан је у нашим рукама…

Климатска капсула на точковима круна је пројекта „ЕкОтисак”, који реализује Центар за промоцију науке (ЦПН), а партнери су му Филозофски факултет и Академија уметности Универзитета у Новом Саду, као и локална еколошка организација „Зелени сад”.

На једном од састанака тима окупљеног око овог пројекта, запитали смо се како да људима најупечатљивије представимо последице климатских промена. И закључили смо да би најбоље било уколико их – искусе. Заправо, ако им сурово веродостојно дочарамо како ће наш свет изгледати у случају прекомерног глобалног загревања – каже Марјана Бркић, стручни сарадник ЦПН-а, откривајући како је рођена идеја о климатској капсули.

Замисао се и даље развија и допуњује, како би на новосадској премијери у јулу оставила што јачи утисак на посетиоце. Суочавању с климатском будућношћу посетиоци ће приступати појединачно, како би доживљај био интензивнији. Атаковаће се на сва чула – осим видео и аудио садржаја, у плану су и топлотни ефекти, симулација загушљивости, појачана влажност ваздуха, чак се разматра и могућност повременог дрмусања комбија, као да је под налетом орканских ветрова… Све што се у капсули буде приказивало и догађало засновано је на научним климатолошким пројекцијама, и то не само глобалним већ и оним које се тичу Србије.

Посетиоци ће пред собом имати тастере којима ће управљати еколошком будућношћу. Ако одаберу да као и до сада немилице трошимо фосилна горива, гомилајући у атмосфери угљен-диоксид и гасове с ефектом стаклене баште, трасираће пут у неумитну катастрофу. Алтернатива је животни стил који подразумева уздржавање од енергетског расипништва, зарад колективног опстанка – каже Марјана Бркић.

Марјана Бркић (Фото: ЦПН)

Управо је у томе суштина „ЕкОтиска”, који није некаква „црква судњега дана” иако снажно позива на покајање и искупљење. Циљ је да се сваки појединац подстакне на промену навика, на одговорнији однос према природи, енергетским и свим другим ресурсима који су деценијама немилице трошени. Зато је и име пројекта јасна асоцијација на појам „угљенични отисак”, што је уобичајени назив за меру људског утицаја на животну средину и климу.

Наш пројекат је пре месец дана подржао међународни програм „Climate Europe” који траје четири године, тако да ћемо обићи и десетак околних земаља. Верујем да ће свако ко искуси климатску капсулу остати запитан над оним што нас чека – истиче наша саговорница.

Док климатска капсула не крене на европску турнеју, „ЕкОтисак на локалу предано ради на едуковању сваког ко је заинтересован да се придружи потирању угљеничних отисака. Када је пројекат стартовао крајем прошле године, грађани су позвани да изнесу своја размишљања, предлоге и искуства у вези с том темом. Одговори неколико стотина оних који су се одазвали анкети послужили су као смернице за предавања и радионице. Једна у низу, посвећена одрживој моди, биће одржана 24. фебруара у Новом Саду. Текстилна индустрија је међу водећим загађивачима животне средине, па ће бити речи о томе како другачијим одабиром гардеробе и уздржавањем од гомилања „крпица” можемо допринети да производња одеће не оставља непотребно дубок ожиљак на лицу природе. У плану су и едукативни сусрети на друге теме, као што су однос према енергији, начинима транспорта, навикама у куповини и припремању…

У све акције „ЕкОтиска” укључени су и студенти Академије уметности Универзитета у Новом Саду. Све еколошке поруке и подуке они ће преточити у артистичку форму. Њихови радови тако ће постати додатни канал комуникације и снажна подршка популаризовању читаве идеје.

Одрицање је кључна реч у свакој климатској акцији. Одрицање од навике да се према природним богатствима односимо као да су неисцрпна. Одрицање од културе једнократне употребе, у којој нити има рециклирања, нити ико брине где ће сав тај отпад завршити. Све су то теме које ваља интегрисати у школски систем, од најнижих разреда. Деца одмалена морају да се уче штедљивости и одговорном односу према природи, животној средини и клими, да би израсла у одговорне људе – закључује Марјана Бркић, стручни сарадник Центра за промоцију науке.

Дарко Пејовић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 2. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. „Све што се у капсули буде приказивало и догађало
    засновано је на научним климатолошким пројекцијама“

    „Научне климатолошке пројекције“ су гатање видовите Зорке,
    у циљу панике, застрашивања и на крају, контроле људи.
    А млади и красни „глобални корисни идиот(ић)“,
    својевољно и веома радо ће ту глупост промовисати народу,
    и што је најцрње, још ће бити и награђен нашим парама за ту глупост.

    А зашто нема утемељених научних студија о климатсклим променама?
    Зато што не постоје …

    Права је штета кад видимо колико се младих људи одриче свог разума,
    зарад ситног ћара и глобалних бајки ..

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading