Марија Захарова: Немачка на овај или онај начин остаје окупирана држава

Ни остатак Европе није ништа бољи. Америчко руководство које постројава европске чланице НАТО-а и наређује им да потроше 2% свог БДП-а на војску, рекла портпарол Министарства спољних послова Русије

Фото: AP/Michael Probst/RT

САД настављају са окупацијом Немачке по сваком научном стандарду, док су амерички савезници у НАТО-у предали сав свој суверенитет Вашингтону и није им дозвољено да се изјашњавају о питањима попут „Северног тока 2“, рекла је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова за РТ.

Коментаришући говор америчког председника Џоа Бајдена о „гашењу” гасовода „Северни ток 2“ током посете немачког канцелара Олафа Шолца Вашингтону у понедељак, Захарова је истакла да је Берлин остао под контролом Вашингтона дуго након завршетка Хладног рата.

„Немачка, по низу релевантних карактеристика, то није ни моје, ни мишљење Русије, то је по политиколошким терминима и метрикама – остаје, на овај или онај начин, окупирана држава. Тамо је стационирано 30.000 америчких војника“, рекла је Захарова за РТ.

Захарова је додала да „амерички амбасадори у Немачкој, који би тамо требало да раде на унапређењу билатералних односа, дају наређења немачким званичницима“. Ричард Гренел, који је био амерички амбасадор у Берлину током Трамповог мандата, „буквално сваки дан им је давао наређења шта да раде по питањима као што је ‘Северни ток 2’ “.

Сједињене Америчке Државе третирају Немачку као „једноставно протекторат“, рекла је Захарова, додајући да то није само у облику финансијских полуга претњи, већ је „подржано са 30.000 америчких чизама на терену“.

„Зашто Берлин дозвољава себи да буде тако третиран, питање је које треба поставити Немачкој, али чињеница је да то није однос једнаких“, рекла је Захарова.

Марија Захарова (Фото: Reuters)

Покушаји Вашингтона да блокира Берлин да купује руски природни гас преко гасовода „Северни ток 2“ показују потпуни презир према немачким интересима, објаснила је она.

„Немачкој је потребан овај гас, не зато што воле Русију или желе да нам удовоље, једноставно им је потребан, то је оно што храни њихову економију, то је ресурс од којег зависи њихов индустријски развој, то је оно што им треба да живе. У суштини, витално питање.“

„Уместо тога, Вашингтон покушава снажно да утиче на Немачку да купује течни природни гас од САД-а. Међутим, цена америчког гаса је много већа, па су САД рекле Немачкој да још мало опорезује народ и надокнади разлику кроз субвенције“, рекла је Захарова.

„Какав је то разговор? О каквом слободном тржишту причате? Или о либералној економији или о СТО-у?” упитала је она, напомињући да се буквално користи енергија као политичка полуга – управо оно за шта су САД оптужиле Русију да жели да уради.

По мишљењу Захарове, ни остатак Европе није ништа бољи. Она је указала на америчко руководство које постројава европске чланице НАТО-а и наређује им да потроше 2% свог БДП-а на војску.

„И тако разговарају са свима“, рекла је Захарова. Русија, Кина и неколико других земаља одбиле су да им се наређује, рекла је она.

„Али већина њих, ако узмете ЕУ, само се предала. Већ дуже време нема говора о било каквим сувереним интересима.”

Русија, напротив, одбија да се са њом разговара на тај начин.

„Можете да наручите било кога коме се то свиђа, али ми не, тако да нећете тако разговарати са нама“, рекла је Захарова.

„Ако прекршите нешто што се тиче наших интереса и иде против међународног права, добићете мере као одговор.“

Опрема: Стање ствари

(Восток/Искра, 9. 2. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading