Шефица британске дипломатије Лиз Трас не признаје суверенитет Русије над два руска региона

Британска амбасада у Москви саопштила да је министарка Трас мислила да се те две области на југоистоку Русије део Украјине

Министарство спољашњих послова Русије (Фото: Спутњик)

Шефица британске дипломатије Лиз Трас током разговора са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом није признала суверенитет Русије над областима око Вороњежа и Саратова, открива извор Спутњика који је присуствовао састанку.

Према том извору, Лавров је током дискусије поводом информација о руским снагама код украјинске границе упитао британску министарку да ли Лондон признаје суверенитет над вороњешким и саратовским регионом.

Она је одговорила:

„Велика Британија никада неће признати суверенитет Русије над тим регионима.“

Британска амбасада у Москви потом је саопштила да је министарка мислила да се те две области део Украјине.

Обе области налазе се на југоистоку Русије у близини границе са Украјином.

Британска министарка се провозала тенком у Естонији

Британска министарка и шеф руске дипломатије раније данас су разговарали у Москви о ситуацији у Украјини, војним вежбама у Белорусији и гаранцијама безбедности које Русија тражила од Запада.

Западне земље већ месецима, а последњих недеља интензивно, оптужују Москву да се спрема да изведе инвазију на Украјину и да је због тога концентрисала огромне војне снаге на граници са том земљом.

Русија те оптужбе одбацује као неосноване, истичући да премешта војску на сопственој територији и да је то њено суверено право, а да Западу то служи као изговор да додатно приближи снаге и војну технику НАТО руским границама.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 10. 2. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading