Предраг Кон: Имали бисмо 10 пута мање умрлих дневно да је вакцинисаних више од 80 одсто

Кад неко каже да је вакцина џабе, тај појма нема, поручио епидемиолог и члан Кризног штаба

Предраг Кон (Фото: Снимак екрана)

Др Предраг Кон је, гостујући у Београдској хроници, рекао да смо изашли из максимума новозаражених корона вирусом.

“Није једнако у целој Србији, али се не може занемарити да је репродукциона стопа испод један, из недеље у недељу биће мање заражених”, наглашава епидемиолог.

Указује да се реструктурирао број новозаражених, којих је након Нове године било највише – 60 одсто, у узрасту између 20 и 50 година. Данас је тај узраст заступљен са 37 одсто у укупном броју новозаражених дневно.

“То се прелило на дечији узраст, од 0 до 20 година, који је био око 10 одсто, данас је преко 16 одсто. Прелило се на старије, данас је први пут у узрасту преко 70 година око 10 одсто, преко 80 око четири одсто. Кад то сагледамо, јасно је зашто се пуне болнице и даље, болест је прешла на старије”, наглашава Кон.

С обзиром на то да нас наредне недеље чека Сретење и распуст, епидемиолог указује да су повратници са скијања и других догађаја врло често заразни и да се мора апеловати на свест, поготово родитеља деце.

Према његовим речима, на дневном нивоу било би и 10 пута мање имали умрлих да је вакцинисано више од 80 одсто становништва.

“Кад неко каже да је вакцина џабе, тај појма нема”, поручио је Кон.

“Завршница пандемијског тока болести”

Коментаришући укидање карантина за заражене у Британији, епидемиолог Кон указује да ово што се дешава читавом свету јесте завршница пандемијског тока болести.

“У тој завршници нормално је да се попуштају мере тамо где сте урадили све што је било могуће. Немогуће је трајно наставити живот са оваквим мерама какве су биле. Треба схватити да корона вирус нестати неће. Он је опстао на планети, то смо схватили у јуну прошле године, кад су почели да оболевају вакцинисани у Израелу, јасно је било да долази до пробоја имунитета, јер се ради о мртвој вакцини, али нико није очекивао да ће тако брзо ићи”, наглашава епидемиолог.

Политика: Да ли се Европа полако враћа старом животу?

Кон очекује да ће ковид бити болест за коју ће се вакцинисати једном годишње као код грипа.

“То ће из епидемијске ситуације да пређе у ендемску болест где ће болест и даље постојати јер човечанство није нашло начин да се избори. Биће континент као што је Африка где нема двоцифреног броја вакцинисаних, вирус ће да циркулише и да се мења и враћаће се назад, кад се врати – дочекаће га имунитет популације”, указује Кон.

Говорећи о стелт варијанти омикрон соја корона вируса, епидемиолог каже да се у укупном праћењу епидемијског процеса није нешто посебно значајно десило открићем стелта.

“Оно што се зна за стелт подваријанту је да се брже преноси, око 1,5 пута, што је јако много”, указује Кон.

Према његовим речима, нећемо достићи колективни имунитет осим вакцинацијом јер ћемо имати заостали број оних који су осетљиви.

“То је тако и код грипа – не можете доћи до тога да очекујете да се сви заразе, увек се неко провуче и касније буде у ситуацији да може да се зарази. Кад је грип у питању, зна се, једном у осам година се човек сусретне са вирусом, код короне се не зна тачно. Ово што се дешава повећава колективни имунитет, ми јесмо у завршници, то јесте оптимистично, за неких месец дана, кад то буде видно блаже и понашамо се као да се ништа не дешава, онда ће поново да нас захвати неки нови талас с тим што неће бити тако велики”, напомиње Кон.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 10. 11. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Наравно. Као у Израелу, на пример.

    11
  2. Чекај, бре! Па и род мушмула би био већи за 12,59%!

Оставите коментар