Политика: Да ли се Европа полако враћа старом животу?

Азија је далеко опрезнија, иако тамошње земље имају највећу вакциналну стопу, али се држе изузетно строгих мера које додатно пооштравају

До­бро­до­шли у Пе­кинг: узи­ма­ње узо­ра­ка го­сти­ју хо­те­ла (Фо­то: Бе­та-АП)

„Будите уверени да су најгори дани иза нас”, рекао је турски министар здравља у тренутку кад је број оболелих од вируса корона премашио 100.000, што је рекорд у овој земљи. Слично је грађанима поручио и његов норвешки колега, рекавши да је време да вратимо свакодневни живот. „Вечерас укидамо већину мера како бисмо се приближили нормалном животу”, рекао је министар Ингвилд Кјеркол у среду, иако се број оболелих од ковида 19 и даље креће око максимума.

Спортски догађаји одвијаће се као и пре пандемије. Људи опет могу да седе једни поред других на јавним догађајима.

Данска је једна од првих европских држава које су укинуле већину ограничења уведених током пандемије јер ковид 19 више не сматрају „друштвено критичном болешћу”. Корак по корак, ближе им се и друге земље које су биле тешко погођене вирусом корона, ублажавајући оштре и често непопуларне мере, иако је омикрон сој изазвао вртоглави раст броја оболелих. Разлог је једноставан. Ова варијанта се сматра мање опасном, због чега се родила нада да пандемија јењава, а у тим земљама висок је и проценат вакцинисаних грађана. Први кораци ублажавања мера предострожности с првом појавом благог смањења броја заражених последњих неколико дана у појединим земљама представљају оно што би се могло назвати прекретницом у готово двогодишњој пандемији.

Азија је, насупрот томе, далеко опрезнија, иако тамошње земље имају највећу вакциналну стопу, али се држе изузетно строгих мера, које додатно пооштравају.

Јутарњи лист: Омикрон сој свео корона вирус на ниво грипа

Иако је уз омикрон проценат заражавања нагло скочио, Светска здравствена организација сложила се да неке земље могу да размотре ублажавање правила понашања као меру заштите ако имају високу стопу имунитета, ако су им здравствени системи опет јаки и ако епидемиолошки трендови иду у правом смеру. Повлачење ограничења изражено је у Европи, која је месецима светски епицентар пандемије, али и САД, где од Денвера до Њујорка разматрају да, рецимо, укину ношење маске јер је проценат хоспитализације нагло пао. Енглеска, Француска, Холандија, Ирска с опрезом се враћају у нормалу тако што постепено попуштају ограничења. Норвешка и Данска раде исто, иако не бележе пад броја заражених. У Финској би готово све мере требало да престану да важе почетком марта, док ће немогућност јавног окупљања бити на снази до средине марта. Енглези више не морају да носе маске на јавним местима, нити да по налогу фирми не долазе на радна места. Рад од куће од сада је избор запосленог, а не захтев послодаваца, од којих су многи, не само у Енглеској, одлучили да убудуће задрже овај начин рада. На снази остаје правило да они који су позитивни морају бити у изолацији. Занимљиво је да су у Енглеској, као и у Данској, многи и након укидања појединих мера наставили, рецимо, да носе маске и избегавају окупљања и одласке у ресторане јер, кажу, желе да заштите себе и друге који имају здравствених проблема, без обзира на то какве су тренутне мере на снази. Французи више не морају да носе маске на отвореном. Укидају се и ограничења броја посетилаца на концертима, спортским дешавањима, а рад од куће се препоручује, иако није више обавезан. Француска попушта мере јер је од прошлог месеца неопходна потврда о вакцинацији постала део живота – од одласка у барове до коришћења јавног превоза.

Уз наду да ће пандемија ускоро ући у нову фазу, у којој ће вирус постати, попут грипа, упорна али контролисана претња уз коју се живи, и Швајцарска је укинула обавезан рад од куће сводећи ову опцију на лични избор, а разматра се и ублажавање других ограничења, јер, упркос рекордно високом броју оболелих, болнице нису оптерећене.

Данска укинула епидемијске мере

Стручњаци ипак упозоравају да омикрон не треба потцењивати, иако је мање вероватно да ће изазвати тешку клиничку слику у односу на делта варијанту, као и да не треба олако искључити могућност да се појаве нове и опасније варијанте. Из СЗО наглашавају да би политички притисак да се неке земље прерано отворе могао узроковати масовно преношење вируса и непотребне нове случајеве болести с тешком клиничком сликом и смртним исходом.

Стога је Немачка и даље опрезна и не планира да укине ограничења кад је, рецимо, реч о приватним окупљањима, док Израел увелико пропагира примену четврте дозе вакцине. Италија је пооштрила правила о здравственим пропусницама, а Грчка новчано кажњава невакцинисане старије од 60 година. Владе ових држава сматрају да је преурањено говорити о „одговорном лаганом повратку нормалним токовима”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 2. 2022)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading