Аустрија: За помоћ грађанима влада издваја 1,7 милијарди евра

Људи осећају ово поскупљење када иду у куповину, када добију рачуне за струју, гориво… Важно нам је да грађане не остављамо саме пред тим изазовима, рекао аустријски канцелар канцелар Карл Нехамер

Карл Нехамер (Извор: ИН4С)

БЕЧ – Аустријска влада усвојила је пакет мера помоћи грађанима због раста цена, пре свега енергената, а вредност мера је 1,7 милијарди евра, саопштио је данас канцелар Карл Нехамер, a преноси Танјуг.

Нехамер је на прес конференцији, после „енергетског самита” владе, енергетских оператера и социјалних партнера, рекао да се грађани у Аустрији, али и целој Европи, суочавају са снажним растом цена, пре свега енергената.

„Људи осећају ово поскупљење када иду у куповину, када добију рачуне за струју, гориво… Важно нам је да грађане не остављамо саме пред тим изазовима. Нико не жели да његов сусед у ово хладно доба године више не може да греје стан, да породице са децом имају егзистенцијалне страхове и морају да се ограниче због повишених трошкова”, објаснио је он.

Нехамер је казао да су усвојене две мере како би се помогло грађанима.

Прва је да влада буде у сталном контакту са енергетским оператерима, како би стално анализирали ситуацију на тржишту и благовремено реаговали.

Другa је, каже, пакет мера растерећења за грађане, у вредности од 1,7 милијарди евра.

Нехамер је пренео да ће се обуставити примена такозваног „еко енергетског паушала”, што само кошта 900 евра.

Пошто поскупљења увек највише погађају социјално слабије стојећи сталеж, договорено је да се грађанима без посла или са минималним приходима удвостручи у децембру договорена једнократна помоћ од 150 на 300 евра.

Бранислав Гулан: Храна у свету поскупела за 28 одсто

Само за ову меру држава ће издвојити 100 милиона евра, а она је намењена за око 750.000 људи.

„Пошто је поскупљење феномен који погађа све грађане, одлучили смо да сваком домаћинству, изузев оних са највишим примањима, дамо надокнаду за енергетске трошкове у висини од 150 евра”, нагласио је он.

То ће, каже, државу коштати 600 милиона евра.

Нехамер је казао да је важно да тај новац доспе брзо до грађана, јер „ко брзо помаже, помаже двоструко”.

Најавио је да ће се развој поскупљења даље пратити и да су то мере које су фокусиране на овај изазов.

Вицеканцелар Вернер Коглер нагласио је да влада жели да растерети, пре свега, социјално угрожене грађане.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар