Мирослав Лајчак тражи да се договор о ЗСО спроведе, не жели Републику Српску на КиМ

Нико разуман не жели Републику Српску на Косову, рекао специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине

Мирослав Лајчак (Извор: РТС)

ПРИШТИНА – Специјални изасланик ЕУ за дијалог Србије и Косова Мирослав Лајчак изјавио је да споразум о Заједници српски општина мора да буде спроведен, и додао да „нико разуман не жели Републику Српску на Косову”.

Лајчак је у интервјуу за Газету експрес рекао да Косово и Србија треба да испуне све до сада договорено у Бриселу и додао да и Косово и Србија имају право да поднесу своје предлоге за ЗСО.

„Нико разуман не жели ‘Републику Српску’ на Косову. Србија има право да поднесе своје предлоге за ЗСО, али Косовари неће бити приморани да потпишу било шта што је штетно за њихову земљу. Моја посета Приштини и Београду са Габријелом Ескобаром има три сврхе”, рекао је Лајчак.

Живојин Ракочевић: Заједница српских општина на Косову забрањен термин

Говорећи о заједничкој посети Приштини и Београду са представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, Лајчак је рекао да постоје три циља те посете, од којих је као први навео да се пошаље порука јединства и да се покаже да дијалогу посредује ЕУ, а да га подржавају САД.

Као други је навео „да слушамо партнере и разговарамо са њима како да наставимо даље са процесом и треће, да разговарамо о неким актуелним питањима”, навео је он.

Лајчак је указао да не постоји рок за коначни договор, али додао да се, ако постоји воља, он може постићи у року од неколико месеци.

На питање о томе да ли ће ЗСО имати извршења овлашћења Лајчак није конкретно одговорио.

Он је навео да нико неће понудити писмо и рећи „потпишете”, и додао „ ви сте равноправна страна у процесу и имате апсолутно право да у процесу износите своје предлоге

„И, уместо да кажемо да ово не желимо или не желимо, боље би било да кажемо „ово је оно што ми предлажемо”, „тако желимо да се то уради”, рекао је Лајчак.

Бесник Бисљими: Заједница српских општина неће бити формирана

На питање има ли и Србија право да даје предлоге о ЗСО одговорио је:

„Наравно, јер сте равноправне странке и расправљате. А ми смо ту да вам помогнемо са идејама које су засноване на европском стандарду и европском моделу”, рекао је Лајчак

На питање да ли верује да би Александар Вучић и Аљбин Курти могли да постигну коначан договор, Лајчак је одговорио потврдно, наводећи да су то два јака лидера који имају подршку народа да нешто ураде.

„Они знају да је то и очекивање међународне заједнице. Али, пре свега, мислим да су дужни да нормализују односе, јер тренутно стање није добро. Дакле, они имају оно шта је потребно и могу да донесу ове одлуке. Не кажем да је лако јер је изузетно осетљиво, али имамо лидере са јаким мандатима и они то могу”, рекао је он, преноси Танјуг.

Вјоса Османи: Нећемо дозволити формирање ЗСО

На питање да ли је ЕУ изабрала прави формат за разговоре, или би можда било боље да се организује конференција којој би присуствовали и други лидери ЕУ, Лајчак је рекао да сматра да је садашњи формат прикладан јер се конференције организују када су у питању велике кризе или када постоји опасност од великог оружаног сукоба, што овде није случај.

„Срећом, нисмо у тој фази. Имамо процес који помаже ЕУ и који је врло логичан, јер Косово и Србија имају за циљ чланство у ЕУ и то може само Европска унија. И друго, желимо да будемо сигурни да сви споразуми приближавају Косово и Србију Европској унији. То су споразуми засновани на правилима и стандардима ЕУ. Дакле, ЕУ формат је логичан”, рекао је Лајчак.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 1. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , ,

2 replies

  1. На Српском Косову и Метохији нико разуман не жели џамахирију. Амин. 💞

  2. Ово тренутно стање окупације је наметнуто мимо закона и разума.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading