Њујоршки судија укинуо одлуку о обавезном ношењу маски

Снажно се противимо овој пресуди суда и користићемо сваку опцију да ово одмах поништимо, рекла гувернерка Њујорка Кети Хочул 

Фото: Спутњик/Александр Кряжев

ЊУЈОРК – Судија Врховног суда државе Њујорк Томас Радемакер укинуо је одлуку о обавезном ношењу маски и рекао да је гувернерка те државе прекорачила овлашћења у наметању правила које је требало да усвоји законодавно тело.

Гувернерка Њујорка Кети Хочул реаговала је на ову пресуду суда и саопштила да ће искористити сваку опцију којом располаже како би се одлука суда одмах поништила, преноси Танјуг.

„Снажно се противимо овој пресуди и користићемо сваку опцију да ово одмах поништимо. Моја одговорност као гувернера је да заштитим грађане Њујорка током кризе јавног здравља, а ове мере помажу у спречавању ширења корона вируса и спашавању живота”, додала је Хочул.

Радемакер је навео да његова пресуда ни на који начин нема за циљ да доведе у питање ефикасност и потребу ношења маске као средства у борби против корона вируса, али да је „доношење било каквих закона у том циљу поверено искључиво државном законодавству”.

Гувернерка Хочул је прогласила ванредно стање убрзо након што је Светска здравствена организација 26. новембра саопштила да омикрон сој корона вируса изазива забринутост. У то време, седмодневни просек нових дневних случајева у држави Њујорк био је око 6.400, а тај број је брзо растао све док је 10. јануара достигао максимум од 73.815 случајева корона вируса.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар