Аеро-загађење у Смедереву аларм који се не гаси

Село Радинац је друго на листи загађених места у Србији

Са једног протеста у Смедереву (Фото: О. Милошевић)

СМЕДЕРЕВО – Ако су за само десет дана у Смедереву „памучна плућа” – инсталирана како би се указало на утицај аеро-загађења у том граду – готово потамнела, онда се само може наслутити каква су заиста плућа Смедереваца који годинама удишу ваздух најгоре врсте. Ову хипотезу поставља и грађанска иницијатива „Црвени беџеви”, која је и поставила ову инсталацију. Судећи по Извештају о квалитету ваздуха у Републици Србији у 2021. години, који је недавно објавила Национална еколошка асоцијација (НЕА), ваздух у овом граду крај Дунава сврстан је у категорију „веома лош”. Фрапантан је податак да је у селу Радинац, где се налази железара, квалитет ваздуха мерен само 26 дана, јер је мерна станица постављена тек у децембру, и да је свих 26 дана био означен као „веома лош” с прекораченим вредностима ПМ 2,5 честица. Тако се ово село нашло на неславној другој позицији у Србији, па се намеће закључак шта би било да је мониторинг рађен током целе године.

Из Покрета „Тврђава” поручују да је стање у Радинцу последица индустријског загађења, тврдећи да ће, ако буде радила током целе ове године, мерна станица у овом селу показати рекорде загађености у Србији.

У разговору са градским челницима захтевали смо да се уз ове податке раде и додатне анализе тешких метала јер у Смедереву не постоји само проблем са ПМ честицама него и са садржајем тих честица, а то су канцерогени тешки метали, наводе из „Тврђаве”.

Покрет Тврђава: Стопа малигнитета у Смедереву од 2011. до 2019. скочила 4 пута

И центар Смедерева нашао се у првих десет на табели када су ове најситније и опасне честице у питању. Мерење које је вршено 320 дана у протеклој години показало је да је у центру овог града више од 1.500 сати ваздух био лош, а 426 часова – веома лош. Ипак, ни на периферији није добро, показује овај извештај. Упркос висинској разлици у насељу Царина, тамошња мерна станица детектовала је повишене вредности азот-диоксида – чак 3,8 пута више сатних прекорачења граничних вредности. Да не буде забуне, НЕА је користила званичне податке са мерних станица које користи Агенција за заштиту животне средине, а која годишње извештаје објављује с већим закашњењем. Ти званични извештаји показали су да је аеро-загађење у Смедереву било изражено и током 2019. и 2020, када је ваздух сврстан у трећу категорију, односно прекомерно загађен услед прекорачења граничних вредности суспендованих честица ПМ 10 и ПМ 2,5.

Ова тенденција настављена је и уласком у нову годину. Готово да није било дана када Смедерево није било у зони повишених вредности штетних честица, а 14. јануара ваздух у центру града био је више десетина пута лошији од граница које се толеришу.

Челни људи Покрета „Тврђава” састали су се крајем године са градоначелником Смедерева Јованом Бечом, од кога су, осим мониторинга тешких метала у ваздуху у Радинцу, захтевали хитан тројни састанак с представницима ХБИС-а, као и да се уради анализа отпадне шљаке којом се тренутно насипају атарски путеви у Смедереву, а за коју је, како тврде, анализа показала да је пуна тешких метала.

Предали смо му и медицинску документацију о стопи малигних болести коју смо добили из Дома здравља у Смедереву. Утисак је да је градоначелник вољан да покрене ствари, али нама су потребна конкретна дела, не речи, кажу ови локални активисти.

Михаило Павловић: Правна заштита од загађења

Подсетимо, Покрет „Тврђава” је у октобру прошле године објавио алармантне податке који показују да је број оболелих од неке врсте малигнитета у овом граду за девет година скоро четири пута већи, тачније стопа раста малигних болести од 2011. до 2019. скочила је за 400 одсто. У овом локалном удружењу уверени су да је један део обољења директно повезан са загађењем ваздуха.

Ове наводе покушала је да оспори компанија ХБИС у чланку кинеске агенције Синхуа, где тврде да је посреди грешка коју су утврдили њени новинари јер је реч и о пацијентима код којих је болест регистрована и ранијих година. У тексту се наводи да је „кинеска компанија смедеревској железари удахнула свеж живот не само у производњи већ и у напорима за заштиту животне средине”. Одговор је стигао и из „Тврђаве”, која овај чланак назива срамном пропагандом и ругањем грађанима Смедерева и најављује судске процесе против свих одговорних за угрожавање здравља Смедереваца.

Оливера Милошевић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 1. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading