Командант немачке морнарице поднео оставку после изјаве да „Путин заслужује поштовање и да Кијев никад неће повратити Крим“

Командант немачке морнарице Кај-Ахим Шенебах поднео неопозиву оставку немачкој министарки одбране

Кај-Ахим Шенебах са немачком министарком одбране Кристин Ламбрехт у децембру 2021. (Извор: НСПМ)

Вицеадмирал Кај-Ахим Шенебах је поднео оставку у суботу након критика због његове изјаве да “председник Русије Владимир Путин заслужује поштовање” и да “Кијев никад неће повратити Крим који је анектирала Москва”.

Командант немачке морнарице Кај-Ахим Шенебах је, како је навео у саопштењу, поднео неопозиву оставку немачкој министарки одбране, пренео је Ројтерс.

“Затражио сам од министарке одбране Кристине Ламбрехт да ме ослободи мојих дужности и да то одмах ступи на снагу”, стоји у Шенебаховом саопштењу.

Потврдио је да је министарка прихватила његов захтев.

Оставка Шенебаха је уследила након критика због његове изјаве да “председник Русије Владимир Путин заслужује поштовање” и да “Кијев никад неће повратити Крим који је анектирала Москва”.

Вест о оставци немачког војног званичника стигла је након напете дипломатске недеље током које су Русија и Запад разговарали о украјинској кризи и европској безбедности.

Западне земље од Русије траже повлачење са украјинске границе, а Русија од НАТО-а очекује да се не шири према истоку Европе.

Опрема: Стање ствари

(Ројтерс/НСПМ, 23. 1. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading