Илон Маск на корак од тестирања можданог чипа на људима

Маск и његови „Неуралинк“ партнери основали су компанију 2016. године како би развили мождане чипове који повезују људе с рачунарима

Фото: pixabay.com

„Неуралинк“, америчка неуротехнолошка фирма коју је суоснивач милијардер предузетник Илон Маск, почела је да регрутује запослене који ће водити клиничка испитивања, указујући да су све ближе почетку тестирања својих можданих имплантата на људима.

Компанија је објавила огласе за запошљавање директора клиничког испитивања и координатора клиничког испитивања. У огласима се наводи да ће запослени „блиско сарађивати“ са неким од најиновативнијих лекара и врхунских инжењера, као и са првим учесницима „Неуралинковог“ клиничког испитивања, преноси РТ.

„Неуралинк“ наводи да ће директор водити и помагати у изградњи свог клиничког истраживачког тима и да ће развити „регулаторне интеракције које долазе са окружењем које се брзо и стално се развија“.

Политика: Илон Маск – самозвани градитељ Нојеве барке човечанства

Маск, који је уједно и најбогатији човјек на свету, с богатством процењеним на 256 милијарди долара, рекао је прошлог месеца како очекује да ће „Неуралинк“ мождани чипови бити имплантирани људима 2022. године, након што добију одобрење за планове тестирања од стране америчке Управе за храну и лекове

Маск и његови „Неуралинк“ партнери основали су ту компанију 2016. године како би развили мождане чипове који повезују људе с рачунарима. Он је тврдио да ће имплантати омогућити парализованим људима да својим мозгом управљају уређајима попут паметних телефона. Очекује да ће се постићи и већи напредак, укључујући решења за многе физичке недостатке премошћавањем сигнала између неурона, након што почне с тестирањем на људима.

„Неуралинк“ је већ тестирао своје чипове у мозговима макаки мајмуна и свиње. Твртка је многе зачудила прошлог априла, кад је објавила снимак који наводно приказује мајмуна како игра видео-игрицу својим умом. Први људски испитаници биће људи с тешким повредама кичме, као што су квадриплегичари, рекао је Маск прошлог месеца на самиту Савета извршног директора Волстрит журнала.

Девојка Илона Маска: Син ме не зове мама, та реч ми је одвратна

„Имамо шансу да са ‘Неуралинком‘ да вратимо функционалност целог тела некоме ко има повреду кичмене мождине“, рекао је он.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 21. 1. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Једном речју за „Лазу“.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading