Америчка, британска и немачка амбасада: Не финансирамо протесте у Србији

Безрезервно одбацујемо све сугестије да наше државе финансирају или усмеравају акције нарочито против Владе Србије или било које политике коју она спроводи, стоји у саопштењу

Фото: Л. Лукић

Амбасаде САД, Уједињеног Краљевства и Немачке данас су у заједничком саопштењу одбациле наводе да те три државе финансирају политичке или еколошке протесте у Србији, наводећи да такве тврдње не одражавају њихово партнерство са Србијом.

Заједничко саопштење амбасада три земље уследило је након што је премијерка Ана Брнабић синоћ изјавила да су стране организације и фондације у последњих годину и по дана „сјатиле” у Србију да финансирају еколошке организације и протесте, наводећи да су највећи финансијери САД, Рокфелер фондација и УСАИД, Фонд за отворено друштво, Национална задужбина за демократију и многи други, из Велике Британије Вестминстерска фондација за демократију, Британски савет, као и из Немачке.

Амбасаде САД, Уједињеног краљевства и Немачке у данашњем реаговању наводе да су те три земље од почетка процеса демократске транзиције у Србији, биле међу највеликодушнијим и најпоузданијим партнерима и пријатељима Србије, пруживши јој финансијску помоћ укупне вредности од преко три милијарде евра.

Изјава Ане Брнабић

„Јасни смо и транспарентни у погледу ове помоћи и наших циљева: подршке реформама, добром управљању, демократском развоју, зеленој транзицији и просперитету”, стоји у саопштењу.

Додају и да су значајна средства у оквиру те помоћи додељена Влади Србије или распоређена у сарадњи са Владом Србије и њеним агенцијама.

Ти циљеви пружају подршку прокламованој политици Србије да напредује у процесу приступања ЕУ, као и подршку помирењу и стабилности широм региона Западног Балкана, наводи се у саопштењу.

„Безрезервно одбацујемо све сугестије да наше државе, или организације преко којих обезбеђујемо техничку помоћ и подршку, финансирају или усмеравају акције нарочито против Владе Србије или било које политике коју она спроводи, што укључује и финансирање протеста. То је штетна оптужба и посебно тешко разумљива када је реч о организацијама које годинама подржавају и раде са Владом Србије – и Скупштином Србије – на њиховим програмима реформи и развоју демократских институција”, стоји у саопштењу, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 1. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. Оу, ноу, ноу….. никс. 🙈

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading