Харец: Гидеон Грајф се сада слаже да је у Сребреници убијено 8000 босанских Муслимана

Грајф је у прошлогодишњем телевизијском интервјуу казао да број жртава није био већи од 3.714. Сада ову тврдњу назива грешком

Гидеон Грајф (Фото: Танјуг – Р.П.)

Израелски историчар Гидеон Грајф признао је да је погрешио у извештају Републике Српске о геноциду у Сребреници када је реч о броју убијених Бошњака.

Након његове изјаве реаговао је Институт за истраживање геноцида Канада, који је осудио одлуку Владе ентитета РС о формирању две међународне комисије за истраживање ратних дешавања у Сребреници и Сарајеву.

„Формирањем наведених комисија ентитет РС не признаје интернационални поредак, негира судски доказане и утврђене чињенице, агресивно атакује на истину, правду, мир и безбедност и агресивно дехуманизује жртве геноцида у циљу промене карактера војног сукоба који је био обележен агресијом и геноцидом на БиХ и њене грађане, посебно Бошњаке. Истовремено се покушава интернационализовати негирање геноцида“, рекли су из тог Института, преноси Klix.ba.

Након што је у јавности објављено да ће немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер одликовати Грајфа посебним орденом, из Института за истраживање геноцида у Канади истичу да су му одмах послали писмо упозорења с обзиром на то да је реч о некоме ко релативизује историју.

Немачка: Због става да у Сребреници није било геноцида отказана додела одликовања Гидеону Грајфу

„У писму се истиче како негатор геноцида у Сребреници Гидеон Грајф, који је на челу такозване ‘Независне међународне комисије за истраживање страдања народа у сребреничкој регији од 1992 до 1995’, коју је формирала РС, која га тако плаћа за кампању негирања геноцида у Сребреници, заслужује осуду, а не орден за посебне заслуге.“

После снажне кампање ИГК је поздравио одлуку Канцеларије немачког председника о повлачењу одликовања за Гидеона Грајфа. ИГК подсећа да се у Грајфовом извештају тврди да је број од 8.000 жртава геноцида у Сребреници нетачан.

„Садашње повлачење лажног броја жртава геноцида је последица снажне кампање многобројних пријатеља истине и правде о геноциду у Сребреници широм света, те многобројних, респектабилних научно истраживачких организација и истакнутих појединаца који су се супротставили Грајфовом ревизионистичком извештају, што је озбиљно нарушило његову репутацију, али и репутацији свих чланова такозване комисије“, рекли су из ИГК.

Гидеон Грајф: Кампању против мене организовале организације Исламске браће у БиХ

Грајфова изјава пак долази само неколико седмица након што је Немачка укинула награду за његово истраживање Холокауста због његовог рада у име ентитета РС.

„ИГК сматра да Грајфов нови извештај неће променити перцепцију њега као негатора геноцида у Сребреници све док се он не извине жртвама геноцида, потпуно повуче ревизионистички извештај и повуче се из тако зване комисије“, наводе из Института.

За шта се Грајф извинио?

Израелски професор историје изјавио је да ће ревидирати контроверзни извештај Републике Српске о геноциду у Сребреници, а чији је један од аутора. Он је за израелски лист „Харец“ рекао да ће „објашњење извештаја објавити у неколико следећих седмица“, додајући да ће у њему бити садржани одговори и онима који су га оптужили за ревизију историје.

Извор: Харец

Влада Републике Српске Грајфа позвала 2019. да буде на челу комисије која ће направити извештај о убиству 8.000 Бошњака из јула 1995. године. Извештај, објављен у лето прошле године, су многи критиковали, и то пре свега због констатације да није реч о геноциду и тврдње да је „значајан број посмртних остатака ексхумираних из масовних гробница припадао људима који су убијени изван масовног оружаног напада“.

Грајф је у прошлогодишњем телевизијском интервјуу казао да број жртава није био већи од 3.714. Сада ову тврдњу назива грешком. У извештају је наведено да је 3.900 жртава.

„Нисмо изоставили нити једну жртву, нити једну. То је била моја лична грешка коју ћемо исправити и обавићемо оно што је истинито. Мислим да ће се тада контроверзе око комисије значајно смањити“, истакао је.

Гидеон Грајф: Није било геноцида у Сребреници, страдало 3.714 лица

Сада је сагласан да је у Сребреници убијено 8.000 људи.

„Ово је број који се од почетка спомиње – 8.000. Ми то не искривљујемо и ми то прихватамо. Наравно да осуђујемо злочине, а ми ћемо то још снажније нагласити у нашем образложењу“, најавио је Грајф.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Klix.ba/Б92, 20. 1. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

9 replies

  1. Zašto se Gideon Grajf ponaša ovako?

    11
    3
  2. Sad su otklonjene sve prepreke za Štajnmajerovu medalju

    28
    2
  3. Немци су одувек знали како да убеде Јевреје у своје ставове.

    28
    2
  4. Tako je to kada trazis potvrdu od okoline (ja se zezam za pluseve, ali se Srbija ne zeza :(((((( “Dara” je trazila potvrdu od Holivuda, Jasenovac od Tel Aviva (Izrael je postao ekskluzivni vlasnik licence za genocide i holokauste:))))) na kraju ispadose “Aida” (i to ne Verdijeva) i Srebrenica! Sami smo upali u trku genocida, njihovih poredjenja i doziveli da se smanjuju cifre u Jasenovcu, da se tvrdi da se Jasenovac koristi kao sredstvo srpskog nacionalizma…Svi se oduseve Grajfom (smanjice on i brojke u Jasenovcu), sada ce plakati ! Pred kim se to mi takmicimo ko je veca zrtva?

    P.S.

    E, da, sve se vise pominje “argument” da mi priznajemo sud u Hagu, pa moramo da priznamo i presudu o “genocidu” i to medju “opozicijom”, tako da pripremite zalihe lekova za smirenje, jer posle Vucica bolje nece biti!

    P.S.P.S

    Kada se negira genocid, ili se negira da se dogodio ili se negira obim, u slucaju Srebrenice se moze negirati POJAM, a de se ne ulazi u obim (koji je irelevantan, jer za genocid kljucna namera, on se ne mora ostvariti, npr. atomska bomba ne eksplodira (mozda atomska bomba nije dobar primer, jer se ona moze baciti na samo jedan grad, pa opet imamo opstinski genocid, ali atomska bomba je definisana kao sredstvo (neselektivnog) masovnog unistenja), ali namera postoji), a POJAM spada u slobodu govora!

    17
    1
  5. Zapravo, to nase upustanje u utrku zrtvi pred Zapadom potvrdjuje da je americka ambasada pogodila sa onim “Vi ste svet”. Uostalom, sa “Mi smo svet” je i uspostavljen ovaj sistem. Cak i ovi sto tvrde da su svi nastali od Srba, tvrde da smo, zapravi, MI SVET :)))) Ima Nusic onu dramu “Svet”, pogledajte na jutjubu OBAVEZNO !!!!

    9
    1
  6. Из чланка није јасно да Грајф прихвата 8.000, то стоји само у последњој реченици, и у потпуној је супротности са свиме што је изнад наведено, тако д аможе да буде и подметачина.

    17
  7. Срби!!! Има ли ико иоле паметан овдје. Сви сте изгледа избачени и свог духовног тежишта. Без сидра. Љуља вас сваки повјетарац. Веома склони вјеровању у сваку полуинформациму. Без вјере у добро и част других. Гидеон Грајф није промијенио став нити било ко из Комисије нити ће то урадити. То је ИСТИНА! Чини ми се да по некад пројектијете своја унутрашња стања и несигурности на све око себе. Нека вам је Бог у помоћи!!!

    12
    2
  8. Г.Г.сада слаже….слаже и не трепне. 😪

    1
    4

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading