Рио Тинто помера рок за почетак производње у Јадру због кашњења одобрења

Добијање одобрења о експлоатационом пољу је, наводи компанија, неопходан услов да Рио Тинто формално поднесе Влади Србије студије процене утицаја на животну средину

Фото: Снимак екрана

Компанија Рио Тинто је саопштила данас да је услед кашњења у исходовању одобрења за експлоатационо поље, ревидирала динамику реализације пројекта „Јадар”.

На основу тренутних процена и под условом да се исходују сва релевантна одобрења и дозволе, очекује се да прва комерцијална производња буде најраније 2027. године, наводи се у саопштењу и подсећа да је претходни планирани рок био 2026. година.

Из Рио Тинта додају да компанија остаје посвећен развоју пројекта „Јадар” и препознаје да у даљем напредовању пројекта мора да слуша и поштује ставове свих заинтересованих страна, преноси Танјуг.

Рио Тинто напомиње да ће искористити додатно време да настави ангажовање са заједницом и разјасни сва питања у вези са потенцијалним утицајем пројекта на животну средину.

Ана Брнабић: Влада Србије близу одлуке да поништи све дозволе дате Рио Тинту, али председник Вучић није за то

Добијање одобрења о експлоатационом пољу је, наводи компанија, неопходан услов да Рио Тинто формално поднесе Влади Србије студије процене утицаја на животну средину, које ће укључивати јавне консултације.

Студије процене утицаја на животну средину кључне су у процени и дефинисању мера за ублажавање потенцијалних утицаја на животну средину. Израда студије изводљивости се наставља, а завршетак се ревидира на основу поново процењене динамике реализације пројекта.

Рио Тинто је посвећен поштовању највиших еколошких стандарда и развоју Пројекта „Јадар” на одржив начин, у складу са најбољим међународним праксама и свим важећим законима и прописима Републике Србије и Европске уније, пише у саопштењу.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 1. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading