Павле Петровић: Сиромашнији у Србији већ трпе инфлацију од 10 до 15 одсто

Председник Фискалног савета наглашава да убрзање инфлације у Србији има веома изражену социјалну димензију јер су у последњих годину дана највише поскупели храна и енергенти

Павле Петровић (Фото: Нова економија)

Сиромашна домаћинства већ сад трпе инфлацију од 10 до 15 одсто, иако је у новембру раст свих цена на годишњем нивоу био 7,5 одсто, оценио је председник Фискалног савета Павле Петровић, прогнозирајући да несташица вероватно неће бити ако замрзавање цена основних производа траје само 60 дана.

Произвођачима би у тако кратком року требало да буде важније да задрже учешће на тржишту, чак и по цену евентуалних губитака, каже Петровић у интервјуу за лист “Нова”.

Међутим, он додаје да уколико се та мера продужи, а цене инпута наставе да расту, није искључено да ће доћи до несташица.

Србија: За годину дана произвођачка цена кромпира порасла 89 одсто

Петровић наглашава да убрзање инфлације у Србији има веома изражену социјалну димензију јер су у последњих годину дана највише поскупели храна и енергенти, а то су производи на које сиромашни грађани троше највећи део свог дохотка.

“Корак у добром смеру направљен је тиме што су пензије и плате у јавном сектору ипак остале под контролом, што је важно сидро за економску стабилност”, сматра Петровић.

Он оцењује да када се све узме у обзир, има места за умерени оптимизам као и да то значи да ће се током 2022. године инфлација постепено успоравати и тако ће се сачувати економска стабилност уз привремени раст од 4 до 4,5 одсто.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 4. 1. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading