Рио Тинто у свету транснационалних компанија

Рио Тинто је по величини страних улагања на 33. месту у свету

Фото: Mauricio Abreu/Alamy/Alamy/Profimedia

Индекс транснационалности мери удео иностраности у укупном пословању неке компаније: уделе у укупној имовини, у укупном промету и у укупној запослености. По овим показатељима Рио Тинто је трећа транснационална компанија у свету након Barrick Gold Corp из Канаде која се такође бави рударством (на 98. месту према вредности имовине у иностранству) и  Medtronic Plc из Ирске (на 40. месту) која производи медицинске инструменте и опрему и сличне производе.

Рио Тинто је по величини страних улагања на 33. месту у свету, са 97 уложених милијарди долара што је 99,83% свих средстава са којима располаже. У Уједињеном Краљевству има само 200 милиона долара.

Пословни приход у 2020. износио је 41,6 милијарди долара где опет у том УК имао је само 227 милиона долара или 0,54% од укупних продаја.

Већ код броја запослених Енглези добијају на значају јер је ван УК запослено 43.931 лица (мање од 100 у Србији) а у матици чак 3.543. Као да се ради о некој финансијској институцији (или обавештајној) а не о рударској компанији.

Анекс табела 19. у годишњем извештају о страним инвестицијама садржи информације о вредности страних улагања и о индексу транснационалности.

Кликните на слику за увећање (Извор)

Мирослав Здравковић



Categories: Не само о економији

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading