Александар Вучић: Хајде да сутра избацим Рио Тинто, хоћете ви да обезбедите милијарду евра?

Важно је да постоји мораторијум, нема никаквих даљих активности Рио Тинто. Шта ће бити даље, видећемо, навео председник Србије

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Јадранка Илић)

Председник Србије Александар Вучић оценио је да су очување мира и стабилности у региону, енергетика и унапређење здравственог система кључни изазови са којима ће се земља суочити у 2022. години.

Он је за празнично издање Вечерњих новости казао да га брину ситуација у региону и „притисци споља“, а да је „потпуно миран, срећан и задовољан“ када је у питању српска економија.

„Србија је у последње две године заиста најуспешнија у целој Европи. Ми смо 2021. завршили са укупним БДП од 53 милијарде евра. Кад сам постао председник Владе, БДП је износио 33 милијарде евра. Све што су генерације радиле и градиле претходних деценија вредело је 33 милијарде евра а само у последњих седам година створили смо додатних 20 милијарди евра“, навео је Вучић.

Поновио је да такозвани “српски свет” није званична политика Србије, али да “брига за српски народ” јесте.

“У томе нема ничег лошег и то нико не може да критикује. У чему је проблем што смо дали Никшићу два милиона евра? А није био српски свет кад смо дали пет милиона Сребреници или Дрвару 1,3 милиона”, рекао је Вучић.

Александар Вучић: Немамо право да уништавамо животе већег броја људи него што је то било предвиђено првобитним плановима

Говорећи о протестима због намере компаније Рио Тинто да експлоатише литијум у долини Јадра, Вучић је казао да су фирму у Србију довели “и преко Велике Британије јој се обавезали они који данас позивају на протесте”.

“У свему томе нема ничег фер. Али, хајде да сутра избацим Рио Тинто. Хоћете ли ви да обезбедите милијарду евра колико би требало да платимо због онога што су они потписивали? Или је боље да се пронађе бољи начин за решавање проблема. Важно је да постоји мораторијум, нема никаквих даљих активности Рио Тинто. Шта ће бити даље, видећемо”, навео је председник Србије.

На седници СНС ћемо видети ко шта ради, однос са Небојшом Стефановићем послован

Председник Србије каже да ће 4. или 5. јануара бити одржана седница Српске напредне странке на којој ће се видети, како је навео, ко, шта и колико ради, а “ко је од функционера отишао на одмор у Дубаи”. Вучић је рекао да је важно да СНС покаже “другачије лице” од политичких странака које су се обрачунавале са онима са којима нису били сагласни.

“Мрзим хајке, ја се на рационалан и поштен начин трудим да водим државу и политичку странку”, казао је Вучић.

Он је, гостујући на телевизији К1, рекао да “у глави има четворо кандидата из странке за будућег председника СНС”.

У мају ћу образложити зашто се повлачим, јер не желим да угрозим будућност Србије и победу странке оним што ћу изговорити пре тога, одговорио је Вучић.

“Можда сам се ужелео да будем обичан човек, да не носим све терете овога света па и страначки на својим леђима у сваком тренутку. Можда сам се ужелео да кажем ‘посвађајте се, не морам више да вас мирим’. Можда хоћу да више времена проведем са породицом, да видим шта је то што ми ћерка студира, или да малог сина одведем на џудо или кошарку, пошто ме старији више ‘не зарезује'”, рекао је Вучић.

Александар Вучић: Небојша Стефановић остаје у странци и влади до скупштине СНС

“Можда је све то. Просто осетите када дође тренутак за нешто и ту нема велике филозофије. Дао сам целог себе и борио се за земљу и странку. А земљу сам рекао да ћу дати све од себе још неко време”, рекао је Вучић.

“Многи кажу да би то био само још један мандат који планирате”, рекла је водитељка интервјуа Јована Јоксимовић, на шта је Вучић одговорио “свакако би био последњи мандат, чак и да до тога дође”, рекао је Вучић.

Говорећи о свом односу са министром одбране Небојшом Стефановићем, Вучић је навео да је њихов пословни однос сасвим коректан.

“Разлика у нашем односу се не осећа, то нису осетили наши грађани, ту промену сам осетио само ја и тако треба да остане. Разлика између Ђукановића и Стефановића је само та што Ђукановић није радио ништа против породице, али ми ћемо наставити да радимо како Србија и њени грађани не би осетили никакав сукоб већ како би само држава осетила раст, за раст и тужилаштва и правосуђа”, рекао је Вучић.

Важно је да људи кажу “да” на референдуму о Уставним променама, изјавио је Вучић и поручио како више не жели да га људи “окривљују за судске пресуде”, а да нема везе са тим и неће да се политичари мешају у то.

Небојша Стефановић (Фото: Танјуг)

Вучић је, гостујући на телевизији К1, поручио како жели да порасту демократски капацитете земље, да самосталност тужилаштва и независност правосуђа буде на највишем нивоу.

“Зато ћу позивати људе да изађу на референдум и да гласају ‘да'”, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 31. 12. 2021)

Генерал Божидар Делић: Одузета имовина једне породице биће довољна да се намири Рио Тинто

Поштовани грађани Србије, да би било какав уговор важио јасно је да мора да буде потписан. А Вучић тврди да га није потписао, истакао је Делић

Генерал Божидар Делић (Фото: Јутјуб)

Поводом питања које је председник Републике упутио грађанима: „Хоћете ви да обезбедите милијарду евра Рио Тинту?“, огласио се и српски херој генерал Божидар Делић, један од лидера Покрета “Љубав, Вера, Нада”.

Господине председниче, ви добро знате, када би се конфисковала имовина стечена криминалом само једне породице у Србији могло би да се обезбеди далеко више од те милијарде! Поштовани грађани Србије, да би било какав уговор важио јасно је да мора да буде потписан. А Вучић тврди да га није потписао. Поред тога да би уговор био пуноважан у име државе претходно мора да га потврди и Народна скупштина – што се у случају Рио Тинто свакако није десило. Верујем да у међународним судовима још увек не седе судије којима је неко пре именовања купио дипломе, а затим расписао референдум како би их прогласио безгрешним, доживотним и несменљивим, тако да када су у питању обавезе према Рио Тинту видим само једног човека у Србији који треба да буде забринут – истакао је генерал Делић.

Опрема: Стање ствари

(Правда/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 2. 1. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

3 replies

  1. GENERAL MI JE ODUZEO RIJECI IZ USTA, I DODAJEM ZACEPITE VUCICU VEC JEDNOM I “IDITE NA PUSTI OTOK “TAKO DA VISE NE UPROPASTAVATE NISTA I NIKOGA

    18
  2. Ovo je isto pitanje kao pre Beograda na vodi, samo je tada cifra bila 3 milijarde dolara koje ce navodno doci iz Emirata (pa zato nije bio potreban tender) a koje nikada nisu dosle.

    23
  3. ”Александар Вучић: Хајде да сутра избацим Рио Тинто, хоћете ви да
    обезбедите милијарду евра?”

    Каква надобудност – он ће да га избаци јер га је он и довео, а паре за
    обештећење тражи, очекује од НАС?!
    Ако си га довео, избаци га, и, БАТО, из ТВОЈЕ ИМОВИНЕ обезбеди
    обештећење, а немој тражити од нас, који ”нити смо лук јели, нити лук
    мирисали”.
    Рио Тинто је у Србију дошао без усмене и писмене сагласности народа,
    и народ са тим нема везе, већ пропалице на власти!

    19

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading