Биљана Србљановић: Зашто ме је Петричић нацртао као пса Ане Брнабић који једе отпатке са њеног стола?

Целе године, па ни сада, Петричић није нацртао ни једног насилника, силоватеља, предатора, педофила, никога од велике мреже њихових помагача

Извор: НСПМ

Данас ме је Душан Петричић нацртао као пса Ане Брнабић који једе отпатке са њеног стола. То ми је новогодишња честитка бораца за “пристојну Србију” у којој се праве вредности поштују.

Петричић не зна зашто сам то ја псето и које то отпатке од гозбе власти сам ИКАДА добила, а поготово тражила, али много вас је који одлично знате да нисам. А ипак ћутите.

Питам се, како се то ова бљувотина разликује од, на пример, простачких наслова књига Војислава Шешеља, од крвничког вређања Аце Лукаса и од рејп-фантазија Зорана Ћирјаковића, због којих се цело наше друштво дави у говнима?

Како то није потпуно, али потпуно иста ствар?

Целе године, па ни сада, Петричић није нацртао ни једног насилника, силоватеља, предатора, педофила, никога од велике мреже њихових помагача, потпуно равнодушан према злоделима који потресају наш свет.

Мушкарац, који је, када су пола века млађе жене храбро сведочиле о насиљу које су преживеле, вриштао да је ОН тај који је ЗАПРАВО силован (јер га “силује” Вучић), а никада ни реч критике, ето, макар због тога, чуо није.

Биљана Србљановић (Фото: Медија центар Београд)

Уметник, који је тек у осмој деценији свог живота скупио храброст да постане политичан, а да никад ништа није нацртао о ратовима, о жртвама, геноциду, зликовцима који су га починили, о политичким инспираторима атентата на Ђинђића, о отимању права на људскост ЛГБТ људима, о убијању и батинању жена, о полицијском шиканирању жртава, за новогодишњу поруку мене је одабрао да представи као пса.

Целе ове године, ма све ове године, борим се за права чак и људи који ме игноришу, прећуткују, или отворено дифамирају и вређају, а ја ипак пишем и говорим бранећи их од свих. Од тога немам ништа, осим увреда и претњи. Немам никакву корист, немам ништа, води ме само мој осећај за правду. Немам ни користи, али било какве, нити добијам кап помија са стола ове и било које власти и то барем Петричићеви уредници, издавачи и енејблери јако добро знају. А ипак и они ћуте.

Коментар на Новом стандарду на ову тему који је касније обрисан

Што је најгоре, ја их и у томе разумем. Насилницима који имају подршку и популарност, није лако се супротставити. Није једноставно ићи контра светине и ризиковати да пролазе кроз исто што и ја. Разумем их и знам и то јако добро, да им је интимно страховито непријатно и да их је ипак стид од овога.

Све је ок, опраштам им.

Ја, псето шугаво што сам на том цртежу помешана под столом са Беливуцима, пацовима, крвавим тестерама, богатим зликовцима и користољубивим сарадницима сваке власти, машем вам репом у поздрав. Хвала вам свима.

ПС: А годину нам је Петричић почео овако. Већ сте заборавили?

Нова.рс: Сергеј Трифуновић на Твитеру поручио  Биљани Србљановић зашто се налази на карикатури – „Зашто си пас? Зато што Неша Струја, зато што Брнаба, зато што ав ав“

Карикатура Душана Петричића у новогодишњем издању недељника НИН изазвала је опречне реакције на друштвеним мрежама, највише због драматуршкиње Биљане Србљановић. Глумац Сергеј Трифуновић на Твитеру је Србљановићки поручио зашто се налази на карикатури.

„Зашто си пас? Зато што Неша Струја, зато што Брнаба, зато што ав ав. Искрено, више си ми се допадала као млађахни Боканов Бели Орао, који мартинком отвара врата мензе на ФДУ: ”Ви овде једете, док наша браћа у Славонији гину.” SNG Bixy, у правом си друштву“, написао је Сергеј Трифуновић у својој поруци драматуршкињи Биљани Србљановић на Твитеру.

Биљана Србљановић и Сергеј Трифуновић (Извор: НСПМ)

Карикатура приказује новогодишње славље на којем председник Србије Александар Вучић удељује отпатке са новогодишње трпезе различитим особама из јавног живота Србије које виђамо свакодневно у медијима. Спорни детаљ на карикатури за Биљану Србљановић је онај где јој у ћошку испод стола Ана Брнабић удељује отпатке хране.

Аутор спорне карикатуре Душан Петричић, каже за Нова.рс да му не пада на памет да коментарише реакцију Биљане Србљановић на Фејсбуку.

“Ја сам своје рекао, а она нека прича шта хоће”, рекао је између осталог Петричић.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс/НСПМ, 1. 1. 2022)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

9 replies

  1. Не занимају ме размирице између горе cпоменутих ликова, али би, после оваквог излагања на српском језику, госпођи Србљановић требало законом забранити да пише.

    47
    1
  2. Koji likovi ovi drugorazredni Srbi…Sve moj do mojega. Dekintirani kompleksasi sa facama koje nisu ni za slasher horore. Fali kinta pa kevcu jedni na druge. Kinta nije problem, kinte nema vise, odsvirali ste svoje.

    50
    1
  3. ‘Mali mi je ovaj grob’ (komentar) – prepoznata kao ljudska olupina (sama za sebe rekla kod Olje – ‘nedoje*ana’), nije nepoznato ni da od otkrivanja sa kokom radi za sluzbu da bi se to zataskalo.

    43
    1
  4. Dušan Petričić je davno nekada bio karikaturista.
    Dušan Petričić je već neko vreme , karikatura od čoveka.
    Toliko JEDA , je usput sakupio u sebi , da mu ostaje jedino NIN ( Nekadašnje Informativne Novine ) , da sa vlasnicima iz Toblerone zemlje , a poresko prijavljenim na Devičanskim ostrvima (sa jako razvijenim bankarstvom , sa adresom u jednoj maloj kućici) , zarađuje za LEBA , crtajući Srbe , Srpkinje , Gađane i Gađanuše , onako kako ih ON vidi/gleda/posmatra , da se TO naziva karikatura .
    Nisam ubeđen da kada CRTA bilo šta
    “zakrvavljenih očiju ” i “ušiju” iz kojih stalno izlazi “dim”,
    i svoj RAD , prezentuje u nedeljniku koji je i sam
    KARIKATURA , Dušan ( lepo staro Srpsko ime) , može
    da stane ispred OGLEDALA , i pita:
    Ogledalce, ogledalce dali sam JA KARIKATURISTA???

    22
    8
  5. Како су приземни ови ликови када се у неком приватном дијалогу опусте мислећи да их јавност не прати. Колико неписменисти и квази интелигенције, нарочито код мостарца по националности.

    26
    2
  6. Још кад би неко умео да објасни, шта уопште овај текст тражи на овом сајту.

    28
    2
  7. Sucur Alahu, pobise se Turci.

    36
  8. @Србин који памти:

    НИН је пре значило Некадашње Информативне Новине, као што сте навели.

    Сада то значи Немачко Индоктринирајуће Ништавило, само то још није свима јасно.

    34
    1
  9. dobija iz budzeta od mog poreza, moje krvi, znoja i suza pare za nerazumljive projekte od kojih se ne zivi, niti proizvode struju, niti robu, kao uostalom i Marina A. kad je mucenog Magarca drogirala, ej muci jadnu zivotinju, umesto , recimo Biljanu S., i drzi je da bulje jedno u drugo satima, a iz budzeta od mog poreza dobila 666 miliona e,i Biljana dobija za predstave koje gleda najjvise 200 ljudi i svi opet placeni iz budzeta, i sad…zasto hasa iz ruku Ane Brnabic ? pa zato sto je “smrdlja“ na budzetu !

    11

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading