Морнарица САД: Посада USS Милвокија сто одсто имунизована, четвртина позитивна на ковид

USS Милвоки, релативно мали стелт ратни брод, први је брод који је ове године због ковида морао да обустави своје распоређивање на мору

Фото: АП

ВАШИНГТОН — Више од 20 морнара на ратном броду америчке морнарице – отприлике четвртина посаде – било је позитивно на тесту на ковид-19, због чега је брод у понедељак био усидрен по страни у луци у Поморској станици Гвантанамо беј на Куби, саопштили су званичници америчке одбране.

USS Милвоки броји посаду од нешто више од 100 људи, а био је приморан да паузира своје распоређивање крајем прошле недеље због избијања заразе корона вирусом. Званичници одбране, који су говорили под условом анонимности, рекли су да је број заражених морнара у овом тренутку релативно константан.

USS Милвоки, релативно мали стелт ратни брод, први је брод који је ове године морао да обустави своје распоређивање на мору.

Своје размештање започео је испловљавањем из Морнаричке станице Мејпорт у Џексонвилу на Флориди 14. децембра и заустављен је пре реализације своје заказане посете луци. Брод је ишао у регион Јужне команде САД.

У међувремену, други ратни брод је морао да одложи испловљавање на море раније овог месеца због одвојеног избијања епидемије. Морнарички командант Шон Робертсон, портпарол Треће флоте, рекао је да је разарач USS Халсеј одложио прелазак из матичне луке из Перл Харбора, на Хавајима, у Сан Дијего јер се значајан број посаде заразио ковидом-19. Брод је коначно успео да напусти Хаваје у недељу. Овај потез није распоређивање, већ трансфер у нову матичну станицу за посаду.

Хистерија о омикрону јер је Јужна Африка привремено обуставила пријем вакцина због нагомиланих залиха?

Званичник морнарице рекао је да је отприлике једна трећина посаде Халсеја била позитивна на вирус, а већина је имала само благе симптоме или их није уопште имала. Разарач има око 300 чланова посаде. Званичник је говорио под условом да остане анониман.

Робертсон је рекао да је посада била скоро 100 одсто вакцинисана и да нико није одведен у болницу. Екипи су стављене на располагање бустер дозе вакцина. Робертсон је такође рекао да су неки од узорака тестирани и да су сви били омикрон варијанта.

Морнарица је у саопштењу у петак навела да је посада USS Милвокија “сто одсто имунизована“ и да су сви они који су били позитивни на Ковид 19 изоловани на броду даље од осталих чланова посаде.

Амерички званичници рекли су у понедељак да морнарица верује да је потпуна вакцинација посаде кључни фактор у контроли избијања.

Према саопштењу морнарице, “део” заражених има благе симптоме, а конкретна варијанта још није позната. Случајеви заразе ковидом-19 порасли су широм земље као резултат веома заразне варијанте омикрон.

Остали бродови морнарице били су по страни током првих месеци избијања вируса прошле године.

Фајзер: За заштиту од омикрона можда ће бити потребна четврта доза

Прво веће избијање вируса у редовима војске догодило се почетком прошле године на ратном броду USS Теодор Рузвелт, носачу авиона који је деловао на Пацифику. Рузвелт је био по страни на Гуаму скоро два месеца, а више од 1.000 од укупно 4.800 чланова посаде било је позитивно. Један морнар је умро, а цела посада је прошла кроз недеље карантина у ротацији која је задржала довољно морнара на броду да га очува безбедним и функционалним.

Према најновијим подацима које је објавила морнарица, више од 98 одсто свих активних морнара је у потпуности вакцинисано.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Глас Америке, 28. 12. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading