Личности 2021. године: Никола Маловић и др Бојан Цакић

Личности 2021. године повезује борба против ковид тровања: писац Никола Маловић борио се против „вируса у нашим главама“ а др Бојан Цакић против онога у нашим телима

Никола Маловић (Фото: Матија Крстић) и др Бојан Цакић (Фото: Снимак екрана)

Обичај је нашег сајта да о личностима ове године пишу претходни добитници, па су образлажућа слова написали наш бивши сарадник др Владимир Димитријевић (Личност 2019. године) и проф. др Милош Ковић (Личност 2017. године и предлагач да Личност 2014. буде Гаврило Принцип)

Владимир Димитријевић: Никола Маловић, писац који није бежао од стварности чак и ако је она „стравност

Прошло је два века од рођења и четрнаест деценија од смрти Фјодора Михајловича Достојевског, а све његове визије су се оствариле: кристални дворац је ту, Велики Инквизитор уредује светом и спрема се на обрачун са Христом, микроб зла из Раскољниковљевог сна влада светом. И тако се, опет и опет, показује – ако писац није визионар, он није велики писац.

Никола Маловић (Фото: Матија Крстић)

У нашој средини, ових дана и година, један храбар човек, књижевник који има смелости да Боку и даље назива српском, Никола Маловић, наставља путевима великих писаца – визионара. Он, који је у приповеткама и романима описао свет коме је бог Гугл, својом ангажованом есејистиком – од почетка корона тровања у првом тромесечју 2020. године до данас – показује шта значи бити храбар и честит  књижевник, који не бежи од стварности чак и ако је она стравност. Учвршћен у хришћанској вери и предању, сигуран у победу Смисла над хаосом, Маловић нас свакоседмично забрине (чињеницама) и обрадује (вером у коначну логосност свега што ће се збити). Оно што саопштава смешта у своје, попут лука, напрегнуте колумне, које хитају стреле право у средиште ума, кадрог да се прене и наоружа непристајањем. На трагу Пишчевог дневника великог Руса, у коме су књижевност и публицистика достигле своје врхунце, Маловић зажиже пламен свог Светионика да не бисмо заспали на све узбурканијој пучини овога света, што, по Писму, у злу лежи.

Никола Маловић: 0,666%

Маловићева борба против коронократије као увода у „Велики ресет“, после кога они којима је дао име 0,666% владајућих, треба да загосподаре светом и доведу антихриста, последњег лажног месију у злу уједињеног човечанства, пример је шта значи стајати на стражи у име ближњих. То је, увек и свагда, права књижевност, која, управо зато што јесте права књижевност, постаје и оружје у борби Живота против смрти.

Др Владимир Димитријевић

Милош Ковић: Бојан Цакић, лекар који нам је вратио веру и у људе и у медицину

Зар прави јунаци нашег времена нису, ипак, лекари? Колико њих је изгубило животе и здравље помажући ближњима у добу пошасти? Како им се одужити?

Др Бојан Цакић (Извор: Радио Слово љубве)

Колико нас је спасао др Бојан Цакић, кардиолог запослен у ковид систему КБЦ „Бежанијска коса“? По свему судећи, реч је о стотинама људских живота. Сасвим смирен, ведар, наоружан непосредним искуством, он нам је приступао без трунке страха и немира. Спреман да помогне у свако доба дана и ноћи, за све нас постао је оличење правих лекара, за које смо поверовали да постоје још само у књигама.

Сигурно је да такве лекаре стварају, пре свега, добре школе. Они, потом, не би могли да постоје и раде без тимова квалитетних људи и колега. Па ипак, уз све то, др Бојан Цакић је и истински верник, човек Цркве, прави Светосавац. Одатле, чини се, потичу његова спремност на жртву, смелост, сигурност, сређеност и самосталност у расуђивању.

Фејсбук захвалност једног пацијента др Бојана Цакића (Извор: Снимак екрана)

Др Бојан Цакић је и председник Центра за живот, основаног, како се каже на интернет страници овог удружења, „по благослову Патријарха Српског господина Иринеја као неполитичко, нестраначко, невладино удружење грађана, које обједињује прегаоце и стручњаке из свих области друштвеног живота у циљу обезбеђивања услова за рађање деце и стварања културе живота, промовисања стабилног, трајног и срећног живота породице и њених чланова, поштујући правo на живот од самог зачећа, а на темељима позитивног вишевековног искуства хришћанског устројства брачног и породичног живота.“

И сам отац многодетне породице, др Бојан Цакић, у оквиру Центра за живот, охрабрује младе да се опредељују за живот и породицу уместо за смрт и себичност, подстиче породице да рађају децу, помаже родитељима и деци у превазилажењу свих животних искушења, организује летње кампове при српским манастирима за омладину и децу, поклоничка путовања за младе који траже сродне душе, стручне симпозијуме посвећене узроцима и путевима ширења „беле куге“.

Др Бојан Цакић припада најређем соју људи који живе, боре се и страдају за друге и који нам својим примером, као живе бакље, осветљавају пут. Могу се пронаћи у свим професијама, како упркос свему, зналачки, тихо и предано раде свој посао, из дана у дан, најбоље што могу. На њима почива овај свет. Захваљујући др Бојану Цакићу и људима сличним њему, ово друштво, са свим својим гресима, и данас представља живу, делатну заједницу.

Проф. др Милош Ковић

ПРЕТХОДНИ ИЗБОРИ



Categories: Моба

Tags: , , , , , ,

4 replies

  1. Заједничко обојици је реч Људска. Бити Човек.
    Господина Маловића не знам, а доктора Бојана Цакића сам упознао и први утисак је био као да се знамо цео живот. Непосредан, искрен, отворен, доказ да вреди живети исправно и да је привилегија добити његово време.
    Када сам имао стационарни упут због упале плућа његових неколико питања и пар савета су довели до заокрета од границе тешке упале до потпуног нестанка и излечења короне у пет дана.
    Величанствен је осећај живети у сазнању да Људи попут Бојана и Николе постоје.

    43
  2. Корону сам прележао 2013, 2014, 2019 два пута, 2020, и 2021.

    Нисам имао част да ме од ње лечи Бојан Цакић, али се придружујем проглашењу за личност године на сајту на коме је поменут укупно 0 (нула) пута, не само у дотичној години, већ и уопште.

    15
    3
  3. Нисам био ни лењ, морао сам да видим неко предавање човека године. Лепо се служи еуфемизмима – у неким предавињима и на граници тога да каже доста а не саопшти ништа – и лепо прича генерално.

    Уво ми је запарало промовисање западне хришћанске доктрине из наслова једног предавања, као и позивање на ауторитет „политиколога религије“, Мирољуба Јефтића, који такође промовише римокатоличку доктрину, тврдећи да „није хришћанин“ онај ко је не прихвата.

    Међутим, то су, можда, ситнице. Далеко проблематичније је то што на озбиљна питања одговара у стилу верзираног политиканта, стилу за чије „исползованије“ се на Универзитету добија индекс назад. Можда је и он стручњак искључиво за монолог? Ко зна, успевају ти стручњаци код нас. Поменути неуспео дијалог се налази на линку: https://tinyurl.com/2nzse3mn.

    10
    5
  4. Nikola, iskrene cestitke, zasluzili ste.Talentovan pisac , zanimljivo I osvezavajuce citanje raznovrsnih tema. Posebni postovanje Imam za isobw like poseduju Luk I strelu.

    13

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading