Данас: Зашто Вучић води министре и директоре са собом – Блерове „јединице за испоруку“ постоје?

Свита Вучићевих извршилаца налога неког може да подсети на „диливери јунит“, које је Вучић као премијер формирао при свом кабинету по савету Тонија Блера

Александар Вучић (Извор: НСПМ)

Председник Србије Александар Вучић приликом обиласка Србије са собом увек води поједине министре и директоре јавних предузећа којима на лицу места издаје задатке а на основу молби које чује од грађана. Неретко је ту и директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић.

Свита Вучићевих извршилаца налога неког може да подсети на „диливери јунит“ (јединица за испоруку), односно стручне тимове које је, када је био премијер Вучић формирао, по савету бившег британског премијера Тонија Блера, при свом кабинету.

Те јединице су, како су тада писали медији, имале задатак да покрену све полуге система како би што пре били реализовани најважнији државни пројекти.

Да ли је председник заиста формирао свој диливери јунит у којем су министри и представници јавних предузећа јуче нисмо успели да сазнамо. Ипак, чини се да стручности, као једне од основних предности „јединица за испоруку“ свакако мањка међу онима који су председникова пратња почевши од министара па до в.д. директора.

Александар Вучић као председник Владе Србије о “диливери јуниту” 2015. године (Извор)

Председник је у посету Златиборском и Рашком округу протеклих дана повео, између осталих, министра здравља Златибора Лончара и државног секретара Мирсада Ђерлека, министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислава Момировића, министарку привреде Анђелку Атанасковић, министарку за заштиту животне средине Ирену Вујовић, министра пољопривреде Бранислава Недимовић али и в.д. директора ЕПС Милорада Грчића, в.д. директора ЕПС Дистрибуције Бојана Атлагића, в.д. директора Путева Србије Зорана Дробњака, директора Србија гаса Душана Бајатовића, директорку Електромреже Јелену Матејић.

Економски новинар и уредник у Новом магазину Мијат Лакићевић за Данас каже да ову „екипу“ не би то назвао „диливери јунитом“ пошто је то посебно тело које председник може да формира.

И то би било легално и легитимно. Ово што сада ради, злоупотребљавајући министре је и нелегално и нелегитимно. То је још једна злоупотреба власти. Њему не требају закони и формалне одлуке. Он влада попут суверена или неког краља. Шта он каже то је закон – каже Лакићевић.

А Златко Минић из Транспарентности за наш лист наводи да је ово слика и прилика непостојања правне државе и разрушених институција.

То је оно што Вучић ради већ годинама почев од кампање „Будућност Србија“ у којој је имао промотивне активности, што је била предигра функционерске кампање која обично уследи када се избори распишу. То је слика и прилика чему служе политички доведени директори јавних предузећа уместо професионалаца иако се још 2012, клело у професионализацију управљања у јавним предузећима – указује Минић.

Ана Брнабић: Институт Тонија Блера не кошта ништа грађане Србије

Он додаје да то ради и заменик градоначелника Београда Горан Весић својим кампером, јер је видео од Вучића да је то начин за вођење кампање.

Према Минићевим речима, Весић води своју интерну кампању не би ли га СНС задржао за кандидата за неку функцију у Београду.

Вршиоци дужности раде на дугме. Чак и када су изабрани на конкурсу и кад су ту дошли без конкуренције и уз политичку подршку, јер су овде конкурси, чак и кад се распишу фарса, будући да имамо случајеве да трају по четири или пет година. Докле год се политички одлучује о томе хоћемо ли имати в.д. директора и докле год јавна предузећа служе за задовољавање политичких потреба и одржавање социјалног мира уместо за спровођење задатака имаћемо овакве слике – закључује он.

На констатацију да нема ништа од деливери јунита, он каже да од професионализације, деполитизације и укидања политичких феуда ништа.

Приштински Експрес: Блеров институт има пројекат са Србијом, помаже и по питању Косова

А председник Ресорног одбора за привреду и финансије ССП Душан Никезић за Данас каже да су ЕПС-ови челници, које Вучић сваког викенда води у својој свити, некада најмоћнију српску фирму довели до банкрота и ове зиме ће направити губитак од преко милијарду евра.

Вучићев путујући циркус је задужио Србију преко 15 милијарди, више него све претходне власти заједно. Ако се реализују само пројекти које уговара у председничкој кампањи, јавни дуг земље ће прећи 50 милијарди евра, а свака кућа ће странцима дуговати преко 20.000 евра. То је још један разлог да на априлским изборима прекинемо зачарани круг неповољног задуживања земље и коначно почнемо да улажемо у бољи живот и већа примања људи у Србији –  каже Никезић.

Опрема: Стање ствари

(Данас/НСПМ, 28. 12. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading