Милорад Додик: Понуде из Сарајева типа „третираћемо Сребреницу и Јасеновац исто“ – још једна подвала муслимана у БиХ

Сребреница и Јасеновац се не могу поредити, поручују из Републике Српске

Фото: Бета

Према речима Милорада Којића, директора Републичког Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица из Бањалуке, Сребреница и Јасеновац не могу се поредити. Јасеновац је само детаљ у организованом геноциду који се спроводио у Независној држави Хрватској над Србима, Јеврејима и Ромима

Део међународне заједнице, у покушају да реши кризу у БиХ насталу наметањем закона о забрани негирања геноцида, предлаже да парламент БиХ усвоји нови закон на исту тему у коме ће бити забрањено негирање и Сребренице и Јасеновца.

Међутим, из Републике Српске поручују да је овај предлог неприхватљив. Сребреница и Јасеновац се не могу поредити.

Питање свих питања у БиХ од летос је како се извући из живог песка у који је ову државу увукао бивши високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко када је наметнуо измене кривичног закона БиХ којима се забрањује негирање сребреничког злочина. Због овог његовог потеза, заједничке институције су у блокади јер званичници Републике Српске бојкотују њихов рад.

Зоран Милановић: Сребреница није исто што и холокауст и Јасеновац

С обзиром да „мере“ против српског политичког руководства није могуће увести или не дају ефекта, западне силе почеле су да говоре наизглед помирљивијим тоном, па је тако 9. децембра Инцков нелегитимни и непризнати наследник Кристијан Шмит поручио да ће повући закон када Парламентарна скупштина БиХ усвоји своју верзију истог. Међу „компромисним“ предлозима помиње се и предлог лидера СДА Бакира Изетбеговића да се истим законом санкционише и негирање геноцида у Јасеновцу.

За политичко руководство Републике Српске, овај Изетбеговићев предлог је неприхватљив. Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да су понуде из Сарајева типа „третираћемо Сребреницу и Јасеновац исто, само су још једна подвала муслимана у БиХ који покушавају да тргују Јасеновцем“.

„Ми не тргујемо Јасеновцем. Не морамо доказивати да је тамо извршен геноцид над Србима и да су тамо страдали Срби и други антифашисти. Па у Сарајеву су за време НДХ три градоначелника били муслимани који су масовно српски живаљ отпремили у Јасеновац. Такође су подржали Францетића који је Србе из Сарајева, њих око 6.000, сатерао на Дрину и у једном дану су побијени“, рекао је Додик.

Јасеновац и Сребреница нису за поређење

Према речима Милорада Којића, директора Републичког Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица из Бањалуке, Сребреница и Јасеновац не могу се поредити. Јасеновац је само детаљ у организованом геноциду који се спроводио у Независној држави Хрватској над Србима, Јеврејима и Ромима и поред њега постоји још много других стратишта; уз то, геноцид у НДХ санкционисан је расним законима.

Гидеон Грајф: У Сребреници се десили страшни злочини, али то није геноцид

„Јасеновац је највеће стратиште и зато је он очигледно и предмет ове приче. Али, у НДХ су доношени расни закони, Срби су стављани ван закона – приказана је у потпуности јасна намера да се етнички очисте Срби на разне начине – да се једна трећина побије, једна трећина протера и једна трећина покатоличи. То је све по карактеру и по међународним конвенцијама, пре свега по Конвенцији о спречавању и кажњавању злочина геноцида, геноцид. У ствари, на основу злочина који су чињени над Србима, Јеврејима и Ромима током II светског рата и јесте настала дефиниција геноцида“, каже Којић.

Извештај међународне комисије је јасан

И Хашки трибунал, као ни правосуђе у БиХ никада нису успели да докажу намеру чињења геноцида над Бошњацима у сребреничкој регији, док је таква намера у НДХ одавно доказана. Међународно и БХ правосуђе покушавало је да политичким пресудама утврди шта се дешавало у Сребреници јула 1995, додаје Којић.

„Имамо јасан извештај Међународне независне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995, који јасно и недвосмислено одређује карактер догађаја у Сребреници. Нико из Републике Српске не спори да је почињен злочин над Бошњацима у Сребреници, за разлику од Бошњака који апсолутно споре, а и само правосуђе својим нечињењем подржава то спорење, да су злочини почињени такође и над Србима у сребреничкој регији“, истиче Којић.

Којић помиње да је у Сребреници и околини убијено 2600 Срба, као и да је на територији тог града постојао већи број логора за Србе.

Бранимир Ђуричић: Као потомак јасеновачких жртава не могу да допустим њихово изједначавање са злочином у Сребреници

„Управо из тог разлога поређење Јасеновца и Сребренице и њихово стављање у исти контекст кроз један нормативни акт заиста је неприхватљиво и могло би бити тумачено као понижавање и умањење злочина геноцида над Србима у НДХ, а и конкретно у Јасеновцу“, закључује Којић.

Како је Милорад Додик нагласио, Инцков закон мора да нестане из правног оквира БиХ и назвао га „накарадном наметнутом брљотином“.

„Истог тренутка кад се укине Инцков закон ми ћемо се вратити у заједничке институције. До тада нема разговора. Како ћемо одлучивати кад се вратимо, то је наше уставно право“, рекао је он.

У међувремену, и амбасадори Квинте покушали су да закон о забрани негирања геноцида наметну као тему на ванредном састанку. Међутим, како сазнају београдске „Новости“ српски представници о томе нису хтели да разговарају.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 24. 12. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Има смисла да поистовете Блајбург и Сребреницу. Понуда у вези Јасеновца и показује прави мотив фабрикације сребреничког мита – прање биографија за НДХ, учешће муслимана у усташким постројбама (трећина састава), укупно учешће муслимана у различитим нацистичким формацијама (3% становништва – код Немаца 1%) и сл.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading