Александар Вучић: Да је само наслеђено оно што су урадили – ми не бисмо имали данас ни струју, ни гаса, нити ишта друго

Рачунајте да Милорад Грчић више није на месту директора ЕПС-а.  Неће бити промене цене струје и гаса за грађане, најавио председник Србије

Александар Вучић (Извор: НСПМ)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће ситуација са енергентима у Европи бити 100 пута гора него што је била због вируса корона.

Вучић је рекао да то наговештава већ три месеца, али да нико неће да га слуша и причају му глупости јер се, како каже, нико не бави озбиљним бројевима, док он свако јутро прати берзе.

„Само гледам ко ће да да глупљу изјаву у Европи па да скочи цена и када мислите да је немогуће да иде преко 1.000 евра гас, они су у стању да својим разним изјавама дотерају до 1.700”, казао је председник Србије.

Када се погледају фјучерси који процењују каква ће цена да буде, они су ужасни што додатно диже нервозу код свих.

„Имаћете западне земље које ће имати проблем са снабдевањем струјом, нећу да причам о ценама”, казао је Вучић и навео да су у Немачкој енергенти скочили 28 одсто због чега је највећа инфлација у историји Немачке.

Ана Брнабић: Превелика случајност да у једном тренутку испадне шест блокова термоелектране

Такође, каже и да је сада највећа инфлација у последњих 30 година у Америци, као и да су Американци све своје изворе подигли да би могли да опстану.

Да нисмо изградили гасовод, данас не бисмо имали ни струју

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је што се тиче снабдевености гасом много урађено у претходном периоду и истакао да да то није урађено ми данас не бисмо имали струју.

„Ништа не бисмо могли да имамо да гасовод нисмо направили”, казао је Вучић за ТВ Пинк и навео да сада мора да слуша критике људи који, како наводи, ништа нису урадили, ништа нису направили.

„Да је само наслеђено оно што су урадили, ми не бисмо имали данас ни струју, ни гаса, нити ишта друго”, рекао је он.

Подсећа да је изграђен магистрални гасовод кроз нашу земљу и то у дужини од 402 километара и наглашава да да није тог дела Балканског тока, не бисмо имали одакле да доводимо гас.

„Ми немамо одакле гас да примамо, нама је долазио преко Берегова, мађарске границе, нема га више, не долази, Руси заврнули”, каже.

Према његовим речима, гас је значајан јер ако га више убацимо у термо електране Панчево, Нови Сад, Митровицу, Зрењанин, они могу да обезбеде већу количину струје што ће додатно олакшати електро сектор.

„Тиме мање трошимо мазута, који је сада немогуће наћи”, каже председник и додаје да у робним резервама мазута има 4.000 тона, а у стратешким 17.000 тона, што је укупно 21.000 тона.

„То би нам било довољно за шест, девет месеци, а данас нам није довољно за месец дана”, наводи.

Наводи да се гради неколико праваца којима ће се гас кретати и у том смислу каже да је први правац са станице Параћин где се креће у изградњу гасовода ка Зајечару, Бору, Неготину, Прахову.

Правац Тутин – Александровац је скоро готово, каже председник и додаје да се креће у изградњу Нова Варош, Прибој, Пријепоље, односно да се са Златибора спусти гас.

Један од праваца је до Ваљева, Лознице, а пети правац, како каже, је Лесковац, Владичин Хан, Врање.

„И тамо су нам и фабрике тражиле гас”, наводи Вучић, преноси Танјуг.

Рачунајте да Грчић више није на месту директора ЕПС-а

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да грађани могу да рачунају да је Милорад Грчић више није на месту директора ЕПС.

Вучић је упитан што није поднео оставку директор ЕПС Грчић, рекао да он чека да се поново успостави систем.

„Пошто наш народ воли да види да лете главе. Рачунајте да Грчић више није на том месту. Он чека да се поново успостави систем. Рачунајте да је поднео оставку пре три, четири дана”, објаснио је он.

Милорад Грчић: Грађане ће много више коштати погубне одлуке Зоране Михајловић него било који потез рудара

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да неће бити промењена цена струје и гаса за грађане.

Вучић је, за Пинк, казао да је са привредом одложено до 31. децембра, и да ће се гледати да им се да најповољнија цена струје и гаса после тог датума.

Он је објаснио да је цена струје нижа само у Грузији и Украјини, док је Бугарска на нивоу Србије, а у целом нашем региону је значајно већа.

Како је рекао, на данашњем састанку са представницима енергетског сектора, најпре је био љут, а учесници као покисли, али да су разговарали нормално о краткорочним и дугорочним циљевима, шта су ствари које нису урађене од 1984., шта је негде успешно урађено, шта треба да се припреми за идући период.

„Ништа није једноставно и лако како људима изгледа. У неким другим земљама само чујете повећана је цена гаса за 40 одсто.

Александар Вучић на ТВ Пинк (Извор: Снимак екрана)

У Немачкој је скочила 28 одсто, у Северној Македонији одмах 10 одсто за грађане, а за индустрију много више. Ми се овде боримо да то не променимо ни током зимског периода када се троши више”, истакао је он, преноси Танјуг.

Вучић је казао да настоји да решава проблеме који су се нагомилали деценијама.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 12. 2021)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading